Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Alegerea preşedintelui raionului Glodeni este contestată în instanţă

Democratul Ion Leucă, ales în luna iulie președinte al raionului Glodeni, riscă să-şi piardă noua funcție. Consilierii socialişti îl acuză că ar fi fost ales ilegal și au acţionat Consiliul raional Glodeni în judecată. O ședință în acest dosar va avea loc pe 30 octombrie, iar Ion Leucă spune că a fost ales fără nicio încălcare de lege.

Ion Leucă a fost ales preşedintele raionului Glodeni la 9 iulie. Pentru candidatura lui și-au dat votul 18 consilieri din cei 33. Este vorba despre zece consilieri democrați, cinci liberal-democrați, doi liberali și un reprezentant al Blocului Electoral - Iurie Leancă. Consilierii din Partidului Socialiștilor (PSRM) şi cei din Partidul Nostru nu l-au votat. Nicolae Gorcea, consilier PSRM, a declarat pentru Moldova Curată că Ion Leucă a fost ales la prima şedinţă a noii componențe a Consiliului Raional, ceea ce contravine prevederilor legale. „Ei au greşit din start, fiindcă au ales preşedintele la şedinţa de constituire a Consiliului Raional. Legea spune că la prima şedinţă se dau mandatele, se formează comisiile consultative, se rezolvă probleme de ordin organizatoric. La şedinţa aceasta, blocul, care e  format din democrați, liberali-democrați, liberali și consilierii de la Leancă, a pus pe ordinea de zi chestiunea privind votarea preşedintelui. Eu am întrebat, cum să alegem preşedintele dacă nu avem mandatele? Noi am plecat, iar peste e o oră funcţionari din aparatul CR ne anunţă să venim la şedinţa extraordinară. Atunci ei s-au convocat fără noi şi au ales conducerea raionului. De aceea am contestat în judecată alegerea acestui preşedinte”, a mai adăugat consilierul socialist.

La rândul său, democratul Ion Leucă spune că la 9 iulie a fost a treia şedinţă a CR Glodeni şi nu prima, aşa cum afirmă socialiştii. „Stimată doamnă, eu am fost promovat în această funcţie printr-un vot democratic la 9 iulie. Noi de două ori am încercat să ne convocăm până atunci, însă din lipsă de cvorum, nu am reşit. La 9 iulie de fapt era a treia şedinţă, şi nu prima. Care a fost motivul neprezentării lor la celelalte două şedinţe? Acum sunt și înregistrări care vor demonstra că atunci a fost a treia şedinţă”, explică Ion Leucă.

El afirmă că ”nu se ține” de funcție, ci vrea să rezolve mai multe probleme din regiune. „Înainte de a veni în această funcţie, am avut o altă funcţie, de trei ori mai bine plătită faţă de cea de preşedinte de raion şi cu mult mai puţine probleme. Nu mă ţin de acest scaun. Pe data de 30 octombrie va fi şedinţa de judecată. Nu ştiu dacă voi fi invitat sau nu. Un lucru ştiu sigur, eu am fost ales în CR legal, nu am venit de pe stradă”, subliniază Ion Leucă.

Întra-adevăr, înainte de a ocupa fotoliul de preşedinte al raionului Glodeni, Ion Leucă a avut o funcţie în cadrul autorităților publice centrale - din martie 2014 a fost vicedirectorul Întreprinderii de Stat “Registru”. Democratul a candidat și la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, pe lista Partidului Democrat.

Democrații și la conducerea CRD Nord

În prezent Leucă este președintele Organizației Teritoriale a Partidului Democrat. De asemenea, acesta a fost ales recent și președintele Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord). În calitate de vicepreședinte al CRD Nord a fost ales un alt democrat, este vorba de primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru. Secretar al CRD a fost alest un alt membru al Consiliului Politic Național PDM, fiind vorba de Ion Bodrug, actualul  director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord. Anterior Moldova Curată menționa că democrații dețin și conducerea CRD Centru.

CRD Nord este o structură regională deliberativă constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. 

Administratorul unei firme în proces de dizolvare

Potrivit Camerii Înregistrării de Stat, Ion Leucă este administratorul Filialei din Glodeni a Societății pe Acțiuni "TUTUN - CTC". Această firmă este în proces de dizolvare. În anul 2012, când gestiona această filială, Ion Leucă ar fi avut probleme mari. Potrivit ziarului TIMPUL, el acuza administraţia "TUTUN - CTC" că achiziţiona mai mult tutun de import şi mai puţin autohton, prejudiciind producătorii locali. La rândul ei, conducerea de atunci a "TUTUN - CTC" l-a suspendat din funcţie. În acea perioadă și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, îl critica pe Ion Leucă, acuzându-l că ar fi adus întreprinderii prejudicii de 17 mln. lei. „Trebuia închisă şi fabrica, şi Leucă. Ce ne trebuie aşa manager, care propune tutun mai scump decât cel de import?”, se întreba fostul ministru Bumacov în anul 2012. La rândul său, Leucă spunea că aceste acțiuni fac parte dintr-un scenariu a fostei conduceri de la CTC, astfel încât să nu fie plătite primele pentru salariaţii săi pe anul 2011, în sumă totală de 2,6 mln. lei.

Ion Leucă a fost timp de zece ani șef al Filialei Glodeni a Întreprinderii de stat “TUTUN-CTC. Acolo își are și proprietățile: o casă de locuit de 120 metri pătrați, un garaj și un teren de 9 ari. El a menționat în declarația de avere depusă la alegerile parlamentare din anul trecut că mai deține în Chișinău un apartament de 84 m.p.

Ion Leucă este originar din raionul Glodeni. Chiar dacă este istoric de specialitate, nu a activat în acest domeniu. După serviciul militar, a lucrat  inspector superior în cadrul Comisariatului raional de poliție Glodeni. O perioadă a deținut și funcția de șef al Secției Înmatriculare Transport și Calificarea Conducătorilor Auto din cadrul ÎS ”CRIS” Registru”, filiala Bălți.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-10-29 23:52
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.