Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

CV-ul și averea „din declarații” a medicului din fruntea raionului Hâncești

Ghenadie Buza, președintele raionului Hâncești, urmează, „în curând” să finalizeze construcția unei case în orașul Hâncești, acolo unde locuiește. El conduce un Mercedes și este pasionat de vinificație, participând la concursuri organizate pentru producători. Ghenadie Buza este de profesie medic-chirurg și a activat practic toată viața în cadrul Spitalului Raional Hâncești. S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentat al Partidului Democrat (PDM). A ajuns președinte de raion fiind susținut și de un deputat socialist, care, a plătit pentru vot cu calitatea sa de membru de partid. Liberal-democrații, în momentul când s-a votat președintele raionului, au acuzat că negocierile ar fi fost înlocuite cu ”metode de șantaj și cumpărare”.

Ghenadie Buza a fost ales în funcția de președinte al raionului Hâncești pe 17 iulie 2015. Pentru candidatura sa au votat consilierii raionali ai PD, PL și Blocului „Iurie Leancă”, care au anunțat că ar fi format o Coaliție, dar și câte trei reprezentanți ai PCRM și PSRM. În total, Buza a obținut 21 de voturi din totalul celor 35 disponibile. În Consiliul Raional Hâncești, mandatele, după alegeri, au fost distribuite astfel: PLDM  - 13, PD – 10, PSRM – 3, PL  - 3, PCRM  - 3, Blocul „Iurie Leancă”  - 2, Partidul Nostru – 1. Singurii care nu l-au votat au fost cei din PLDM și un consilier al Partidului Nostru. Printre cei care l-au votat a fost și Lidia Lupu, care era, pe atunci, și deputat din partea PSRM. Chiar în ziua în care a votat pentru reprezentantul PD la șefia raionului, Lupu l-a anuțat pe Andrian Candu, președintele Parlamentului, că părăsește fracțiunea socialiștilor din Legislativ, urmând să activeze ca deputat independent. Apoi și-a depus și mandatul de consilier local, rămânând deputat. Înainte de acest anunț, liderul socialiștilor, Igor Dodon, preciza că orice consilier care votează împreună cu partidele pro-europene urmează a fi exclus din partid. Dumitru Cornei, unul dintre cei 3 consilieri socialiști de la Hancești care l-au votat pe Ghenadie Buza, susține că el nu putea fi exclus din partid pentru că nici măcar nu era membru, ci doar simpatizant al formațiunii lui Dodon.

O familie de medici

Ghenadie Buza este membru PDM și fost consilier din partea acestui partid în Consiliul Raional precedent. Este născut în satul Șipoteni, Hâncești, într-o familie cu patru copii. Are  doi frați (Eugen și Nicolae) și o soră (Taisia). Buza este medic-chirurg și ex-șef al Secției Consultative din cadrul Policlinicii Spitalului raional Hânceşti. După ce a devenit președinte de raion, a renunțat la medicină. Conform spuselor sale, din postura de medic, a condus timp de mai mulți ani Comisia medicală pentru încorporarea recruţilor. Soția sa este Liliana Buza, şefă a secţiei Transfuzia sângelui din cadrul Spitalului raional Hânceşti. Buza este și directoarea Centrului Raional Maternal „Pro-Femina” din Hânceşti. Centrul activează din 2008, iar conform informațiilor publice, obiectivul major „este prevenirea abandonului copilului şi integrarea socială a mamei şi copililui”. Serviciile prestate de Centrul Maternal sunt: cazare, alimentare, acordarea ajutorului umanitar, consiliere psihologică, pedagogică, juridică, informare şi instruire. În august 2014, Centrul „Pro-Femina” a fost unul din beneficiarii campaniei Fruit Challenge Moldova, lansat de portalul Agora.md în susținerea producătorilor autohtoni de fructe și legume. Atunci, Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședintele suspendat din funcție al PDM, a cumpărat de la producătorii autohtoni fructe și legume în sumă de 16 mii de lei. O mică parte din acestea, la alegerea lui Plahotniuc, au fost direcționate către Centrul „Pro-Femina” din Hâncești, condus de Liliana Buza, soția colegului său de partid.

„Am casă în Hâncești, care încă nu este dată în exploatare”

Soții Buza dețin și cetățenie română. Una dintre fiicele lor, Diana, locuiește în România. Conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat, Ghenadie și Liliana Buza nu sunt implicați în fondarea și administrarea de firme. Declarația cu privire la venituri și proprietăți a noului președinte de raion nu este încă publicată pe site-ul Consiliului Raional Hâncești, deși am solicitat timp de două zile acest lucru. Contactat de portalul Moldova Curată, Ghenadie Buza a precizat că încă nu a depus o declarație cu privire la venituri și proprietăți, de când este în funcția de președinte de raion, pentru că nu ar fi la curent cu toate nuanțele acestei funcții „Eu vin din medicină. Nu sunt la curent cu toate. Este o declarație mai veche, de când sunt consilier raional. Ea va fi publicată. Acum o caută colegii prin arhivă. Am fost consilier raional din 2010. Înainte de asta, am fost consilier orășenesc, inițial, din partea PCRM, apoi ca independent. Toată viața am fost medic. Nu am firme. Sunt medic-chirurg. La Spitalul Raional Hâncești activez din 1991. Am o mașină, un Mercedes. Am și casă în Hâncești, care încă nu este dată în exploatare, dar care va fi dată cred, în curând. Casa este înscrisă pe soție. În Chișinău nu am nimic”, a precizat Ghenadie Buza pentru moldovacurata.md.

Medic producător de vinuri

Ziarul local Curierul de Hâncești scrie că președintele raionului este și un participant frecvent la concursurile de vinuri, organizate de Camera de Comerţ şi Industrie. Astfel, anul trecut în cadrul „Festivalului Vinului”, care a avut loc în s. Bobeica, Buza s-a ales cu premiul doi la categoria Vin Alb din soiuri hibride „Isabella neagră”. „Probabil nu este moldovean acel gospodar care nu are un pahar de vin bun în beci, cu care să-şi întâlnească oaspeţii în cadrul diverselor sărbători de familie cu acea ospitalitate caracteristică neamului nostru. Eu prepar vin alb din poamă neagră. Deşi pare o chestie stranie, am descoperit această tehnologie întâmplător acum câţiva ani. Vreo zece ani în urmă, am strâns o recoltă bogată şi neavând mai multe căzi, am amestecat într-un singur vas strugurii de Lidia cu Nova, respectiv 75% poamă neagră şi 25% - albă. Am strivit-o şi imediat am pus-o în poloboc, lăsând-o acolo să se fermenteze. Deşi roz la culoare la început, mare mi-a fost mirarea când la vreo lună am descoperit un vin de culoare albă ca lacrima cu o aromă şi gust deosebit de bun. Vinul îl păstrăm în poloboace de inox, făcute la comandă, aici el conservându-şi de minune atât mireasma, cât şi gustul rafinat”, declara Ghenadie Buza reporterilor de la Curierul de Hâncești. Pe lângă acel vin alb de excepţie, Ghenadie Buza prepară anual şi peste o tonă de vin roşu, de pe cele 8 ari de viţă de vie pe care le are în satul Bardar, Ialoveni, care este localitatea de baștină a soției sale.

PLDM: Negocierile, „înlocuite cu metode de şantaj, cumpărare...”

Menționăm că, Ghenadie Buza, reprezentant al PDM, a devenit președinte de raion, deși cele mai multe mandate de consilier în Hâncești, 13, la alegerile din 14 iunie 2015 le-a obținut PLDM. Candidatul verzilor pentru acest fotoliu a fost deputatul Grigore Cobzac, tot el, liderul PLDM din teritoriu și ex-președinte de raion în perioada 2010-2014. PLDM, deși considerat un partid pro-european, nu a fost acceptat în Coaliția formată din PD, PL și Blocul „Iurie Leancă”. Atunci, acest fapt a stârnit indignarea lui Cobzac, care a venit cu unele acuzații.

Citat de ziarul local, Curierul de Hâncești, Cobzac declara atunci că fracțiunea partidului său ”a fost aruncată în opoziție”. ”Noi acceptăm acest statut, deşi sesizăm că toate consultările vizavi de alegerea preşedintelui raionului au fost fără noi, mai bine zis, acestea nu au avut loc, fiind înlocuite cu metode de şantaj, cumpărare etc. Cu toate acestea, vă declar că noi vom fi o opoziţie civilizată şi vom susţine doar acele proiecte de decizii ce vin în interesul cetăţenilor acestui raion”, menționa Cobzac. L-am contactat pe Grigore Cobzac ca să cerem detalii despre „metodele de şantaj și cumpărare”, el însă a evitat să discute subiectul, precizând că va veni cu unele informații în zilele următoare. De precizat că, între timp, Grigore Cobzac a renunțat la mandatul de consilier în favoarea celui de deputat. 

Victor MOȘNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-10-31 20:16
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.