Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de interese admis, acum este bănuit de abuz în serviciu

Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior demnitarul a încălcat regimul conflictului de interese, angajându-și fiica în instituția pe care o conduce.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Procuratura Anticorupție, demnitarul ar fi gestionat ineficient banii publici, iar în perioada anilor 2014 – 2016 Consiliul Raional Dubăsari ar fi făcut mai multe achiziții publice nejustificate.

Procurorii spun că Policinschi ”în mod ilegal a aprobat listele colaboratorilor Aparatului președintelui raionului, secțiilor, direcțiilor și subdiviziunilor din subordinea Consiliului raional, care urmau să aibă acces permanent la secretul de stat, avizând achitarea plăților sub formă de sporuri la salariu de funcție pentru acces la secretul de stat” etc.

Policinschi a mai fost în vizorul instituțiilor anticorupție. La începutul anului 2016, Comisia Națională de Integritate (CNI, în prezent, Autoritatea Națională de Integritate) a stabilit că el a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Atunci CNI  s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

În ultima perioadă, Grigore Policinschi îl însoțea deseori pe președintele Igor Dodon, în vizitele acestuia prin localitățile din raion. Astăzi, socialiștii au declarat că această reținere este un semn dat de putere. Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM) a calificat reţinerea lui Grigore Policinschi drept un act de intimidare a autorităţilor locale în preajma alegerilor parlamentare. ”Nu este singurul caz când conducătorii autorităţilor publice locale sunt supuşi unor presiuni. Ca şi în cazurile anterioare, drept motiv al reținerii a fost utilizată formularea standard „abuz în serviciu”, sub pretextul căreia poți subscrie orice acțiune”, se arată în comunicatul PSRM.

La alegerile locale din 2015, Grigore Policinschi a fost ales președinte al raionului Dubăsari, fiind propus de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

Comuniștii au venit și ei cu o reacție referitor la reținerea colegului lor. ”Suntem conștienți de faptul că, timp de câteva luni, Grigore Policinschi a fost sub presiunea constantă a reprezentanților Partidului Democrat. Scopul acestora a fost acela de a convinge președintele raionului Dubăsari să se alăture rândurilor PDM. Refuzul său de a face acest lucru și a provocat autoritățile să acționeze împotriva colegului nostru”, este menționat în comunicatul emis de PCRM.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-09-27 14:01
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil electoral: Ion Cuculescu, candidatul PDM la primăria Şoldăneşti

Primarul orașului Șoldănești, Ion Cuculescu, va lupta la 20 octombrie pentru un nou mandat de edil al localității, din partea Partidului Democrat. Cuculescu este cercetat penal într-un dosar deschis pentru abuz de putere, iar în prezent cauza se află la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. La alegerile generale locale…//...
(0) comentarii
2019-10-27 21:28
Distribuie:

Profil electoral: Alexandru Tinica, candidatul PLDM pentru primăria Şoldăneşti

Fostul primar al orașului Șoldănești, reprezentantul PLDM, Alexandru Tinica, va lupta, la 20 octombrie, pentru cel de-al treilea mandat de edil al localității. Tinica a ajuns în atenția opiniei publice după ce a fost condamnat pentru abuz de putere, dar și-a păstrat funcția. PLDM-istul a fost vizat și în rapoartele Curții de…//...
(0) comentarii
2019-10-27 20:48
Distribuie:

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari
Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari. Leșan s-a mai aflat la cârma primăriei Coşniţa şi anterior între 2007-2011 şi între 2011-2015. În 2011 a fost ales pe listele Partidului Comuniștilor. La alegerile locale din vara anului 2015, a candidat din nou pentru…//...
(0) comentarii
2019-10-19 22:41
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.