Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă

Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.

Tudor Golub are 43 de ani, s-a născut în satul Piatra, raionul Orhei, și este istoric de profesie. El și-a luat licența și masteratul la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității din Oradea, pe care a ales-o chiar dacă fusese admis la Universitarea Pedagogică de Stat din Chișinău «Ion Creangă», tot la Facultatea de Istorie. Timp de 8 ani a fost colaborator științific la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei, iar în paralel a activat în cadrul diferitelor programe de dezvoltare finanțate de organizații internaționale. Timp de doi ani, din 2009 până în 2011, a fost coordonator de programe în cadrul Agenției de Dezvoltare Rurală.

În anul anul 2011, printr-o dispoziție a premierului de atunci Vlad Filat, a fost numit șef al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, instituție care monitorizează legalitatea deciziilor și dispozițiilor emise de către administrațiile publice locale. A deținut această funcție până în luna iulie 2015.

Tudor Golub a fost ales la conducerea raionului de către consilierii PDM, PL și PPEM, adică fără voturile liberal-democraților. Cu toate acestea, el susține că se poate baza pe conlucrarea cu Consiliul Raional și ne-a anunțat că următoarea ședință va avea loc pe 17 decembrie.

Pe lista de așteptare ca să primească teren pentru construcții

Potrivit declarației de avere depuse la Comisia Națională de Integritate pentru anul 2013, Tudor Golub a avut un salariu anual de 116 mii de lei, ceea ce ar însemna peste 9 mii de lei lunar. Soția sa, angajată la Liceul Teoretic ”Alecu Russo” din Orhei, a ridicat un salariu anual de peste două ori mai mic - 43 de mii de lei.

La averi Tudor Golub a indicat că deține o casă obținută prin moștenire, a cărei valoare ar fi de 42 de mii de lei, adică mai puțin de 2 mii de euro. «Nu e nicio greșeală. Am indicat valoarea din acte a casei. Este veche de 100 de ani și avariată. Desigur că nu pot locui în ea, de aceea stau în casa părinților mei», ne-a explicat Tudor Golub.

Președintele raionului spune că a adunat ceva economii de-a lungul anilor în care a muncit pentru organizații internaționale și intenționează să-și procure în curând locuință sau să-și construiască, dacă va reuși să obțină teren. «Sunt consilier orășenesc din anul 2003 și tot de atunci sunt pe lista de așteptare ca să îmi fie repartizat un teren pentru construcții. S-au schimbat mai mulți primari și unele persoane aflate în urma mea pe listă au primit deja loturi», ne-a mai spus Tudor Golub.

Actualul președinte de raion a mai indicat că deține două mașini – un Volkswagen Golf din 1987 și un Ford Fusion din 2002. ”De fapt, Volkswagen-ul a fost vândut în anul 2009 în bază de procură, dar proprietarul a plecat peste hotare, de aceea nici până astăzi nu pot scoate această mașină de la evidență, unde figurează pe numele meu”, ne-a explicat Tudor Golub.

Activitate politică și științifică

Președintele raionului Orhei a intrat în politică în anul 2003, odată cu crearea Partidului Social-Liberal, condus de Oleg Serebrean. După fuzionarea acestuia cu Partidul Democrat, Tudor Golub a rămas la PDM. De-a lungul anilor, a publicat mai multe monografii și lucrări științifice, între care ”Comuna Căzănești. Monografia satelor Căzănești și Vadul-Leca” și ”Jorile. Monografia satelor Jora de Jos, Jora de Mijloc, Jora de Sus și Lopatna”, la care a fost co-autor.

Viorica Manole
 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-12-05 19:52
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil electoral: Andrei Ţopa, candidatul PCRM pentru funcția de primar al orașului Ocnița

Profil electoral: Andrei Ţopa, candidatul PCRM pentru funcția de primar al orașului Ocnița
Vicepreședintele raionului Ocnița, Andrei Țopa, este candidatul Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar al acestei localităţi. Țopa este absolvent al Institutului Agricol, în 1979, și al Academiei de Administrare Publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, în 1998. A deținut mai multe funcții, inclusiv inginer ameliorator, vicepreședinte de colhoz, instructor…//...
(0) comentarii
2019-10-19 23:25
Distribuie:

CANDIDAT: MIHAI POPA, PDM

CANDIDAT: MIHAI POPA, PDM
Integritatea in activitatea politică Mihai Popa candidează la funcția de primar al raionului Strășeni din partea Partidului Democrat  din Moldova (PDM).  Până în prezent, acesta a deținut funcția de președinte al raionului Strășeni, tot din partea PDM. Mihai Popa are studii în domeniul medicinei și psihologiei. Și-a început activitatea la…//...
(0) comentarii
2019-10-18 00:08
Distribuie:

Profil electoral: Ion Dascăl, candidatul PDM la funcția de primar al orașului Drochia

Profil electoral: Ion Dascăl, candidatul PDM la funcția de primar al orașului Drochia
Ion Dascăl, preşedintele raionului Drochia, este candidatul Partidului Democrat la funcția de primar al orașului Drochia. Cu o carieră de invidiat în politică și în administrația publică locală, Dascăl a reușit și la capitolul avere, unele bunuri fiind procurate la prețuri derizorii. La alegerile parlamentare din 24 februarie, Dascăl a…//...
(0) comentarii
2019-10-17 12:57
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.