Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Dosarul primarului din Cimişlia va fi trimis la Procuratura Generală

Actualul primar al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, ar putea fi cercetat penal, deoarece nu şi-a declarat toată averea. CNI a stabilit în şedinţa din 21 mai că alesul local a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. La rândul său, primarul spune că acţiunile CNI fac parte dintr-un joc politic. Actualul primar candidează la alegerile locale din 14 iunie curent pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).

În declaraţia de avere pentru anul 2014, Gheorghe Răileanu indică un venit de peste 80 de mii de lei obţinut de la locul de muncă; peste 50 de mii de lei obţinuţi de către el şi soţia sa din pensie şi circa 33 de mii de lei din deţinerea cotelor părţi în Întreprinderea Individuală „Mediprof-Raileanu”. Firma are ca domenii de activitate menţionate la Camera Înregistrării de Stat comerţul cu amanuntul al produselor farmaceutice; fabricarea articolelor din material plastic; producţia de dispozitive chirurgicale şi ortopedice, de aparatură şi instrumente optice etc.

Familia Răileanu are cinci locuinţe: primarul este proprietarul unei case de locuit în oraşul Cimişlia, cu o suprafaţă de circa 55 de metri pătraţi. Soţia sa însă deţine două case - una în oraş, iar alta în satul Zloţi. Ea mai  este şi proprietara unui apartament în oraşul Basarabeasca. Candidatul PLDM la funcţia de primar în oraşul Cimişlia deţine două vehicule, un camion Ford Tranzit, fabricat în 1993, şi o motocicletă Hiosung GA 125, fabricată în anul 2007.

Membrii CNI au stabilit că Gheorghe Răileanu a omis din declaraţia pentru anul 2014 venituri în sumă totală de peste 400 de mii de lei, cinci terenuri pentru construcţii cu suprafaţa totală de 0.6766 ha, patru construcţii accesorii cu suprafaţa totală de 196.8 m. p., un depozit cu suprafaţa de 761.9 m. p., o construcţie comercială cu suprafaţa de 133.5 m. p., trei automobile şi opt conturi bancare.

CEC: „Concurenţii electorali pot solicita amânarea şedinţelor instituţiilor statului cu participarea acestora”

Gheorghe Răileanu a explicat pentru Moldova Curată că toate acţiunile CNI ar face parte dintr-o răfuială politică. „Deoarece nu i-am permis unui consilier democrat să-şi dezvolte afacerile în mijlocul oraşului, au şi început să apară dosarele la CNA şi CNI. Vă spun toată povestea: suma de 400 de mii de lei pomenită de CNI este cuantumul patrimoniului firmei pe care am fondat-o. Am declarat întodeauna venitul obţinut de această întreprindere, însă nu am ştiut că trebuie să indic şi patrimoniul ei. Cât priveşte cele cinci terenuri de construcţii, acestea sunt cele pe care sunt situate bunurile imobile declarate. Nu ştiam că trebuie să declar şi construcţia, dar şi terenul de sub ea”, spune Gheorghe Răileanu. Actualul primar recunoaşte totuşi că nu a indicat în declaraţie depozitul şi construcţia comercială pe care le deţine, iar despre conturile bancare vorbeşte că sunt cele salariale şi de pensie. ”Este regretabil că atunci când atingi interesele cuiva, începe lupta politică. Dar eu cred că mă voi judeca pe toate capetele de acuzare. Acum nu am timp, sunt în campanile electorală, însă acest CNI şi CNA mă cheamă să dau explicaţii”, spune Gheorghe Răileanu.

La rândul său, Andrei Volintir, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a declarat pentru Moldova Curată că primarul din Cimişlia poate solicita instituţiilor de care este audiat să amâne şedinţele în care se discută o problemă cu implicarea sa, deoarece acesta este candidat la funcţia de primar, iar în prezent, fiind degrevat din funcţie, se ocupă de campania electorală.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-05-22 12:04
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.