Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Deputaţi bogaţi, deputaţi săraci

Starea socială a candidaţilor care deţin poziţia a opta pe listele partidelor parlamentare este foarte diferită: unii nu au locuințe, alţii sunt proprietari de imobile şi de firme sau de mașini luxoase. Astfel, cel mai bogat deputat de pe această poziţie este socialista Alla Dolinţă, urmată de democrata Valentina Buliga, liberalul Ion Apostol, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc şi comunista Irina Vlah. Ultima declară că nu are casă.

Alla Dolinţă – administratoare de firmă off-shore

Alla Dolinţă (născută în 1969), deputată pe lista Partidului Socialiştilor (PSRM) vine în Parlament din bussines. Aceasta este administratoarea firmei „Vesma-Teh”, care are capital străin și este fondată de către Compania privată din Cipru „HB Strenton Limited”. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), domeniul de activitate al firmei este comerţul cu ridicata al mobilei, covoarelor şi pardoselilor pentru podea, dar şi al marfurilor neelectrice de uz casnic. Tot de acolo aflăm că firma a obţinut în anul 2012 un venit din vânzări de peste jumătate de milion de lei.

Actuala deputată PSRM mai este administratoarea Întreprinderii Individuale „Alla Dolinţă”, specializată în comercializarea autovehicolelor şi motocicletelor. Această întreprindere a fost fondată în anul 1997, însă nu se știe dacă a înregistrat venituri. A treia firmă administrată de Alla Dolinţă este Cooperativa de Construcţie a Locuinţelor „Nr.324”, fondată în anul 2008. Potrivit CÎS, firma este în prezent în proces e reorganizare.

Dolință este jurist de profesie, ea fiind şi preşedinta Fundaţiei "Soluţia".

Potrivit declaraţiei de avere depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC), familia ei deţine trei apartamente (cu suprafeţele de 57, 83 şi 117 metri pătraţi) și trei terenuri agricole de peste 3,7 hectare situate în raionul Străşeni. În declaraţia de avere mai este indicat și faptul că timp de doi ani (1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2013) ea a avut un venit de peste 92 de mii de lei.

Deputata PSRM deţine cetăţenia unui stat UE

Deşi PSRM pledează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală, anunţând în repetate rânduri că îşi ia angajamentul să organizeze un referendum naţional, să denunţe Acordul privind Asocierea cu UE şi să asigure aderarea Moldovei la UE, totuşi pe lista acestui partid se regăsesc, potrivit „Ziarului de Gardă”, câţiva deputaţi care ar deţine cetăţenia Romaniei, un stat membru UE. Igor Dodon declarase însă că toţi deputaţii PSRM cu cetăţenie străină se vor dezice de aceasta.

Întrebată dacă se va dezice de cetăţenia română, pe care o deține din anul 2010, Alla Dolință a evitat să dea un răspuns concret: „În primul rând eu răspund la astfel de întrebări doar atunci când văd omul în faţă, fiindcă nu ştiu în realitate cu cine vorbesc. În al doilea rând, voi proceda aşa cum a declarat liderul nostru”, a  spus scurt proaspăta deputată.

La rândul său, Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat pentru Moldova Curată că deputaţii din formațiunea sa au început procedura de a renunţa la una dintre cetățeniile deținute. „Pe lista PSRM sunt cinci deputaţi din actualul Legislativ care deţin cetăţenia altui stat: este vorba despre doi deputaţi care deţin dublă cetăţenie, adică sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai României, doi deputaţi au şi cetăţenia statului bulgar, iar un deputat este cetăţean al Federaţiei Ruse. Sperăm ca procedura de renunţare la cetăţenia altui stat să fie încheiată până la sfârşitul acestui an”, a spus liderul PSRM.

Vadim Pistrinciuc – două declaraţii de avere, un singur apartament

Vadim Pistrinciuc (născut în 1981) este unul din cei mai tineri deputaţi-bărbaţi de la PLDM. Acesta este doctor în Sociologie, absolvind în anul 2002 Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Asistenţă Socială, Sociologie şi Filosofie. A activat ca lector universitar, apoi a lucrat în mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Keystone Moldova, Asociaţia pentru promovarea Asistenţei Sociale, Centrul Naţional de Transparenţă şi Drepturile Omului, Centrul Pro Comunitate şi Centrul CONTACT. Timp de doi ani, din 2009 până în 2011, a deţinut funcţia de viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, iar din anul 2011 până în 2013 a fost consilier al prim-ministrului Vlad Filat, în domeniul reformei administrației publice. Totodată, în campania pentru alegerile locale din 2011, Pistrinciuc a fost şeful staff-ului electoral a lui Victor Bodiu, care a candidat la funcția de primar al Chișinăului. În luna martie 2012, Pistrinciuc a devenit vicepreşedinte al PLDM.

Vadim Pistrinciuc trăieşte modest, dacă e să credem declarațiilor sale de avere. În declaraţia depusă la CEC, el indică un venit din salariu de peste 120 de mii de lei și un apartament cu o cameră cu suprafaţa de 38 de metri pătraţi. În declaraţia de avere pentru anul 2013, depusă la Comisia Naţională de Integritate (CNI), actualul deputat nu indică acest apartament.

Vadim Pistrinciuc a explicat pentru Moldova Curată că atunci când a depus declaraţia de avere la CNI, nu era el titularul acestui imobil, ci părinţii lui: „Eu trăiesc în acest apartament din anul 2007, însă părinţii au hotărât ca în acest an să mi-l doneze, fiindcă ei sunt peste hotarele ţării. Declaraţia de avere de la CEC a fost completată mai târziu, când deja eram proprietarul acestui imobil”.

Menţionăm că ambele declaraţii de avere pentru anul 2013, depuse la CNI, dar şi la CEC de către Vadim Pistrinciuc au fost completate în anul 2014.

Irina Vlah, cea mai săracă deputată de pe poziţia a opta în actualul Legislativ

Irina Vlah s-a născut în oraşul ComratIrina Vlah, (născută în 1974) este juristă și a activat în cadrul inspectoratului fiscal din Ceadâr-Lunga. În anul 2005 a devenit deputată și membru al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. Ea a candidat cu PCRM şi în 2010 până în anul 2014. Potrivit portalului www.interese.md, Irina Vlah a absentat nemotivat de la circa 1/3 din şedinţele Legislativului precedent.

Averea Irinei Vlah nu s-a mărit de la accederea în Parlament, din anul 2010 şi până în prezent. Astfel, în declaraţia de avere pentru anul 2009, ea indică un venit de circa 165 de mii de lei și nicio casă sau mașină.

În declaraţia de avere pentru anul 2013, deputata PCRM arată un venit de peste 235 de mii de lei. Din nou nu găsim nicio casă sau mașină. Astfel, Irina Vlah, potrivit declarațiilor de avere, este cea mai săracă deputată de pe poziţia a opta din actualul Legislativ.

În luna octombrie 2014, potrivit www.gagauzinfo.md, actuala deputată PCRM, bașcanul Mihail Formuzal, deputatul autonomiei găgăuze Ivan Burgundji și alții au participat la Comrat la un protest pentru eliberarea de către autoritățile de la Chișinău a persoanelor acuzate de organizarea unui grup pentru desfășurarea unor „antrenamente militare” pe teritoriul Federației Ruse și aplicarea aptitudinilor primite pe teritoriul Republicii Moldova, „în scopuri teroriste”. Cei adunați au cerut eliberarea imediată a tinerilor reținuți.

Irina Vlah ţine cu tot dinadisul ca UTA Gagauz-Yeri să-şi păstreze statutul. Potrivit portalului www.promis.md ea declara în luna august curent: „Datoria  noastră faţă de viitoarele generaţii este nu doar să păstrăm autonomia găgăuză, dar şi prin toate eforturile să dezvoltăm potenţialul economic al regiunii noastre — să creăm locuri de muncă, să atragem investiţii, să protejăm producătorul autohton […]. Dacă nu vom fi puternici şi dezvoltaţi din punct de vedere economic, atunci, mai devreme sau mai tîrziu, statutul nostru special va fi redus la autonomie culturală după modelul european, egal cu trădarea realizărilor părinţilor-fondatori ai Găgăuziei noastre”, a spus deputata.

Valentina Buliga

Investigată de CNI

Valentina Buliga, (născută în 1961), actuală deputată pe lista Partidului Democrat (PDM) este farmacistă de profesie. Ea a activat în domeniul sănătăţii până în anul 2005, când a devenit deputată. Valentina Buliga a fost preşedinta Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

În luna septembrie 2009 a devenit ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2013, Valentina Buliga a indicat un venit de peste 160 mii de lei, un apartament şi o vilă cu suprafaţa de circa 90 de metri pătraţi, şi respectiv 94 m.p.

Totodată, ministra în exerciţiu declară două autoturisme de marca Sckoda şi Wolkswagen, dobândite în anul 2012 şi 2013, la preţul total de 17 mii de euro. Valentina Buliga mai menţionează în declaraţie că a luat un credit de 320 de mii de lei.

Valentina Buliga a fost în anul 2013 unul dintre miniștrii sancţionați de CNI pentru că nu a depus în termen declaraţia de avere. Astfel, potrivit portalului Moldova Curată, anul trecut, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri care nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Dintre ei, doar doi au plătit amenda - Octavian Bodişteanu, ministrul Tineretului şi Sportului, și Valentina Buliga - ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

În luna octombrie 2014 CNI a mai iniţiat o procedură de control pe numele Valentinei Buliga. Potrivit investigaţiei efectuate de jurnalistii de la www.rise.md - „Miniştri cu afaceri secrete”, ea deține 55% din capitalul social al firmei „Valex-Farm” SRL, iar soțul său – 15%. Totodată, Alexei Buliga deține 10% din acțiunile firmei de producție și comerț „Cascor SRL”, care desfășoară activități de transport în Fălești, raionul de baștină al ministrei. Valentina Buliga a declarat însă că firma Valex-Farm” a fost lichidată încă în anul 2001.

Ion Apostol

Deputatul fără un venit timp de doi ani

Ion Apostol ( 21 august 1962) este profesor de limba engleză și a activat mai mulţi ani la câteva instituţii din oraşul Ocniţa. În anul 1998 a devenit antreprenor în agricultură. Timp de un an (2007-2008) a deținut funcţia de diriginte de şantier, la firma SC „ZBIR” SRL.

Din anul 2008 şi până în 2010 a fost director general la firma „Optimal Impex” SRL, al cărui administrator este şi în prezent. La alegerile parlamentare din 2009 el a figurat pe lista Partidului Liberal cu numărul 19. Ion Apostol a declarat pentru Moldova Curată că a deţinut funcţia de deputat doar nouă luni, fiind şi membru al Comisiei Agricultură şi Industrie Alimentară. După dizolvarea Legislativului în anul 2010, a revenit la conducerea firmei „Optimal Impex” SRL. În prezent, Ion Apostol este secretarul general al PL.

Ion Apostol menţionează în declaraţia de avere pentru anii 2012-2013 depusă la CEC că nu a obţinut nici un venit în această perioadă, singurile averi ale familiei fiind apartamentul din Chişinău cu suprafaţa de 48 m.p, terenul pentru construcţii cu suprafaţa de 600 m.p. din suburbia Codru și acţiunile pe care le deţine la patru firme.

Lilia Zaharia

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2014-12-28 00:02
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil candidat: Ion Groza

Profil candidat: Ion Groza
Integritatea în activitatea politică Ion Groza este președintele raionului Cahul, ales în vara lui 2015 pe listele Partidului Liberal Democrat. La aceste alegeri candidează independent pe circumscripția nr. 43 Cahul. În august 2016, Ion Groza, împreună cu toată echipa de primari și consilieri raionali a părăsit formațiunea, rămânând neafiliați. „Suntem în…//...
(0) comentarii
2019-02-19 11:54
Distribuie:

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea
Integritatea în activitatea politică Nicolae Molozea este preşedintele raionului Ştefan Vodă, ales la începutul lunii iulie 2015. Din februarie până în iulie 2015 a fost deputat în Parlament, în fracțiunea Partidului Democrat. A acces în Legislativ fiind al 22-lea în lista PD. Până a ajunge în Parlament, timp de două…//...
(0) comentarii
2019-02-11 22:17
Distribuie:

profil candidat: Alla Dolinţă

profil candidat: Alla Dolinţă
Integritatea în activitatea politică Deputata Alla Dolinţă este numărul şapte pe lista socialiştilor pe circumscripţia națională. De-a lungul anilor, aceasta a ieşit în evidenţă prin donaţiile generoase pe care le-a făcut pentru partidul din care face parte. Astfel, în unii ani donaţiile au depăşit veniturile deputatei. Presa a scris că familia…//...
(0) comentarii
2019-02-11 21:55
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.