Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...
Andrei Pântea
Prim-adjunct al procurorului general

La începutul acestui an, presa vuia despre cazul lui Vitalie Donică, șoferul prim-adjunctului procurorului general Andrei Pântea, acuzat de un tânăr aflat în închisoare de faptul că i-ar fi oferit mită de 20 000 de euro acum trei ani pentru a-l salva de urmărirea penală în care era cercetat pentru omorul unui bătrân din sectorul Botanica al capitalei.

În plângerile sale anexate la dosar, Ion Țâgănaș afirmă că i-a dat banii lui Donică, acesta susținând că are influență asupra procurorului de la Procuratura Botanica, Victor Sanduleac, care se ocupa de caz, iar la curent ar fi și șeful său, Andrei Pântea, care ar ține cazul la control.

„După ce am fost eliberat în 2010, m-am înțeles cu Vitalie Donică pentru a fi hotărâtă problema mea contra sumei de 20 000 de euro. Am început a mă achita și prima sumă am transmis-o lângă Procuratura sectorului Botanica. L-am telefonat la nr. de tel. 0 69999XXX și am transmis suma de 5 700 de euro. El mi-a comunicat că totul este bine, după care i-am transmis 1 000 de euro, tot în același loc. De nenumărate ori venea cu un automobil „Lada” de culoare verde și cu alt automobil „Hyundai” și-i transmiteam sume de bani. Am ajuns la suma de 20 000 de euro. M-am întâlnit de nenumărate ori cu el, fiind deja șofer la Procuratura Generală unde îl transporta pe domnul Andrei Pântea”, scria Ion Țâgănaș în explicația sa din 19 decembrie 2012 pe numele procurorului general, solicitând tragerea la răspundere a lui Donică. „Problema ta o știe șeful, adică Andrei Pântea căruia îi este șofer, și totul e sub control”, i-o fi spus Donică lui Țâgănaș.

Ziarul NAȚIONAL a telefonat pe numărul indicat de Țâgănaș ca aparținând lui Donică. „Vitalie Donică e plecat în deplasare, pe două-trei zile, dar mi-a lăsat telefonul lui. Eu sunt un coleg de-al lui. Da, șofer. Spuneți-mi ce vă trebuie, că eu o să-i transmit”, insista interlocutorul.

La 15 ianuarie 2013, Procuratura Anticorupție a pornit o urmărire penală care îl viza pe șoferul lui Pântea. Menționăm că, la jumătate de an de la producerea crimei, Țâgănaș a fost scos de sub urmărire penală, iar încă peste un an, dosarul a fost suspendat de către procurorul Victor Sanduleac. În august 2012, procurorul general de atunci Valeriu Zubco a anulat ordonanța lui Sanduleac ca fiind ilegală și a dispus redeschiderea cazului.

Încarcerat, tânărul, care este originar din același sat cu Donică și Pântea, s-a simțit trădat și a decis să solicite pedeapsă pentru șoferul procurorului care l-a lăsat la ananghie.

După demisia lui Valeriu Zubco și preluarea interimatului funcției de către Andrei Pântea, procurorii anticorupție care s-au ocupat de caz, Viorel Morari și Ion Munteanu, au fost plecați sau au părăsit instituția, iar dosarul lui Donică a fost comasat în mod dubios cu altul, iar, la scurt timp, în martie curent, acesta a fost scos de sub urmărire penală.

Andrei Pântea susține că acest caz nu este decât o provocare pusă la cale de către cei de la Departamentul Instituții Penitenciare (DIP) fără de știrea cărora nu ar fi activat gruparea „Makena” din pușcărie care colecta bani de la rudele deținuților, iar Țâgănaș a fost constrâns să facă acele declarații. „Țâgănaș să răspundă pentru faptele pe care le-a comis. Eu nu o să mă las șantajat numai pentru faptul că suntem din același sat. Din câte cunosc, există deja materiale în examinare despre faptul că Țâgănaș a fost presat și șantajat atât de colaboratori ai DIP, cât și de cei din gruparea criminală să declare acele lucruri”, ne-a spus Andrei Pântea. Cât despre eliberarea de răspundere penală a șoferului său, Pântea susține că „acest caz este în instanţa de judecată şi eu nu comentez”.

Sursa: ziarulnational.md

 

 

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.