Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...
Gheorghe Avornic
membru al Consiliului Superior al Magistraturii

Proaspătul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Gheorghe Avornic, este bănuit că și-ar fi ascuns o parte din proprietățile pe care le are în România. De asemenea, acesta riscă să fie cercetat penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.

Afaceri „ascunse” în România

Potrivit Ziarului de Gardă, Avornic a mințit atunci când și-a prezentat declarația de avere. În cadrul audierilor în Parlament, noul membru al CSM  a negat că ar deține proprietăți în afara republicii, cu toate acestea, pe numele acestuia sunt înregistrate o vilă și o firmă în România.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) din România, numele lui Gheorghe Avornic figurează ca asociat în şase firme. În ultimii ani, Gheorghe Avornic a lichidat şi a radiat cinci dintre acestea. Actualmente, pe teritoriul României, proaspătul membru CSM mai are activă firma „Electronics Exclusiv SRL”, cu sediul la Iaşi, strada Splai Bahlui 24, pe care a înregistrat-o pe 7 martie 2012. Administratorul întreprinderii este Valentin Midoni, un cetăţean român născut în regiunea Kirov din Federaţia Rusă, care gestionează mai multe afaceri pe teritoriul României.

Datele de la Registrul Comerţului mai indică faptul că „Electronics Exclusiv SRL” are licenţă pentru a desfăşura peste 200 de activităţi, inclusiv de import-export, centre de fitness, activităţi de închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente de transport aerian, hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, manipulări, construcţia de poduri şi tuneluri, producţia, transportul şi comercializarea energiei electrice. La un an de la înregistrarea firmei, reprezentanţii de la „Electronics Exclusiv SRL” au întrerupt temporar activitatea întreprinderii până pe 4 martie 2016.

O vilă în Buzău

Tot pe numele lui Avornic în Lunca Jariştei, o localitate de reședință a comunei Siriu din județul Buzău, este înregistrată o vilă. Reprezentanţii Primăriei Siriu au confirmat  proprietatea lui Avornic din Buzău: „Da, el are casă în Lunca Jariştei. Este scrisă pe el. Locuieşte chiar lângă piaţă”, au declarat ei pentru Ziarul de Gardă. Locuinţa de vacanţă are două nivele şi mansardă.  

Avornic neagă că ar deține aceste proprietăți pe teritoriul României. Despre casă, el susține că i-a transmis-o fiicei sale care este căsătorită în București, iar despre firmă spune că aceasta și-a sistat activitatea.

Riscă un dosar penal?

De asemenea, Avornic riscă să fie cercetat penal pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. Procuratura municipiului Chişinău a pornit un dosar penal pe fapt, iar cauza a fost remisă procuraturii din municipiul Bălţi, unde locuiesc persoanele care au depus plângeri împotriva lui Avornic. Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale, deocamdată Avornic nu are nicio calitate procesuală în dosarul deschis pe faptul însuşirii unor bunuri prin abuz de încredere şi înşelăciune. Partea vătămată, familia Diaciuc din Bălţi, susține că acum un an şi jumătate l-a angajat pe Avornic în calitate de avocat să-i reprezinte interesele în instanţa de judecată. Atunci Avornic ar fi venit cu propunerea ca familia să înscrie pe numele lui două firme ale sale, până va scăpa de probleme. După ce i-ar fi încredinţat juristului un abator, dar şi 50% dintr-o altă întreprindere, oamenii ar fi realizat că au fost înşelaţi, scrie jurnal.md.

Avornic respinge toate acuzațiile care i se aduc și susține că soţii Diaciuc sunt „niște escroci care fac show-uri şi-l ponegresc”. 

„Păcate” mai vechi

Numele lui Gheorghe Avornic a figurat și în alte cazuri de corupție despre care a scris presa. Universitatea de Studii Europene din Moldova, al cărui cofondator este, a încheiat cu Universitatea de Stat (USM) un contract de activitate comună privind procurarea unei construcții nefinisate pentru a o transforma într-un bloc de studii. Prin acord, după procurarea clădirii, părțile s-au obligat să participe în mod egal (50% la 50%) la finanțarea cheltuielilor pentru finisarea și darea în exploatare a blocului de studii. Totuși, în cele din urmă, USEM a intrat în posesia a mai mult de jumătate din clădire chiar dacă a învestit doar 25 % din sumă.

În plus, USEM și-a însușit terenul alăturat de 0,532 ha, estimat la valoarea de 1,6 milioane de lei și privatizat de instituție cu doar 76 de mii de lei. 

Aceste teren, la fel ca mai multe spații din noul bloc de studii, au fost ulterior transmise în folosință unor firme apropiate de Gheorghe Avornic.

Gheorghe Avornic este cunoscut opiniei publice și pentru faptul că a acceptat să îi apere în instanță pe ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc şi fostul comisar al capitalei, Vladimir Botnari, în dosarul în care sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu, în timpul evenimentelor din aprilie 2009, dar și pentru că a înjurat jurnaliștii, numindu-i „draci naglîie”. 

 

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.