Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...
Valeriu Guma
Deputat Partidul Democrat

Un mandat european de arestare și un mandat de urmărire internațională a fost emis recent pe numele deputatului democrat din R. Moldova Valeriu Guma.

„Pe numele lui Valeriu Guma a fost emis, pe 22 aprilie 2013, mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Întrucât, conform procedurii, în procesul de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, persoana condamnată nu a fost găsită la domiciliul sau în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către aceasta, organele de urmărire penală au solicitat instanțelor competente emiterea unui mandat european de arestare, respectiv a unui mandat de urmărire internațională”, se arată într-o adresare a  Inspectoratului General al Poliției Române către ZdG.
La 17 aprilie curent, deputatul Valeriu Guma a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în România.

Guma a fost deferit justiţiei pe 2 iulie 2008, fiind acuzat că l-a mituit pe directorul general al Direcţiei juridice a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare la o firmă la care era acţionar.

Potrivit aurotirăților române, în anul 2006, în urma unor negocieri purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Guma a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul Ludmilei Buzu (sora acestuia - n.r.), i-a dat 20 000 de dolari lui Alexandru Mândruţ, în acea perioadă consilier al vicepreşedintelui AVAS, „care avea influenţă sau lăsa să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi instituţii”.

Deputatul a declarat anterior că „nu va sta la închisoare nici aici, nici la București” și își continuă activitatea nestingherit la Chișinău.

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.