Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Profil candidat: Boris Volosatîi

Integritatea în activitatea politică

Boris Volosatîi, candidat independent în circumscripția uninominală nr. 33, are 62 ani și, începând cu anul 1990, ocupă funcția de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Este profesor de istorie și deținător al titlului de doctor în științe. În ultimii ani, Volosatîi s-a implicat și în politică, fiind, în două rânduri, candidat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pentru funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Acesta însă nu a reușit să ajungă în CMC imediat după alegerile locale din 2011, fiind abia pe locul 10 în lista PLDM. A obținut totuși un fotoliu de consilier, pentru câteva luni, în noiembrie 2014, ca supleant, după ce un alt consilier liberal-democrat, Victor Roșca, și-a dat demisia. La alegerile locale generale din iunie 2015 Volosatîi a candidat din nou pe lista PLDM, fără a obține însă un mandat de consilier municipal.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform informațiilor din declarația cu privire la venituri și proprietăți depusă la consiliul electoral al circumscripției în care candidează, Boris Volosatîi a ridicat, în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2018, un salariu de 352 mii lei pentru funcția de director al liceului „Gheorghe Asachi”. În aceeași perioadă a primit alte 73 de mii de lei din pensie.

Boris Volosatîi conduce un Mercedes E200, fabricat în 2008, pe care-l deține din 2012, iar la capitolul bunuri imobile indică două apartamente, un garaj și o casă primită drept moștenire. Unul dintre apartamente, cu suprafața de 98 m.p., a fost cumpărat în 2011 și are o valoare declarată de 743 mii lei. Cel de-al doilea, cu o suprafață de 68 m.p., a fost dobândit în 2006 în urma unui contract de investiție. Ambele locuințe se află în Chișinău.

Volosatîi mai declară și 6 terenuri agricole cu suprafață totală de aproape 3 hectare, toate dobândite în 2011.

În declarația cu privire la venituri și proprietăți Boris Volosatîi indică și un credit bancar pe care l-a contractat în 2011, cu valoarea inițială de două milioane de lei, din care, în ianuarie 2019, mai avea de returnat 256 de mii de lei.

Soția sa, fostă șefă de secție la Ministerul Sănătății, este unică fondatoare și administratoare a firmei „Sinteza-OS”, cu activități în domeniul construcțiilor. Această companie i-a adus dividende de 406 mii lei în ultimii doi ani. În aceeași perioadă, soția lui Boris Volosatîi a încasat 151 de mii de lei din pensie și 20 de mii din darea în chirie a unuia dintre apartamentele pe care le deține familia sa.

Într-un articol publicat de Moldova Curată în anul 2014, Boris Volosatîi recunoștea că nu a depus declarația de avere pentru anul 2012, așa cum cerea legislația, iar pentru asta a fost citat la CNI și urma să fie amendat contravențional. Boris Volosatâi le-a declarat atunci reporterilor că nu se afla în țară la momentul când trebuiau depuse declarațiile de venituri și interese, dar că nu ține minte dacă a plătit sau nu amenda.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Boris Volosatâi a fost acuzat, în anul 2016, de către CNA, de abuz în serviciu și încălcare a Codului Educației. Mama unui copil care își făcea studiile la liceul condus de Volosatîi s-a plâns la Centrul Național Anticorupție de faptul că directorul și responsabilii de la Direcția Educație Chișinău ar fi permis, cu depășirea atibuțiilor de serviciu, fără acordul ei, dar la cererea tatălui, transferarea copilului într-o altă școală, situată la nordul țării. CNA a pornit o cauză contravențională, acuzându-l de încălcarea Codului Educației și Codului Familiei și solicitând să fie penalizat pentu exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 313 Cod Contravențional). Boris Volosatîi, asistat de un avocat, s-a declarat nevinovat și a argumentat în instanță că ar fi procedat conform legii, respectând toate pocedurile de transfer prevăzute de legislație. În hotărârea emisă la 16 noiembrie 2017, Judecătoria Chișinău a anulat procesul contravențional întocmit de agentul constatator al CNA. O lună mai târziu, Curtea de Apel Chișinău a anulat însă hotărârea primei instanțe, trimițând cauza la rejudecare. În prezent procesul este suspendat, întrucât la Curtea Constituțională a fost depusă o cerere de ridicare a excepției de neconstituționalitate.    

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-02-14 19:31
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.