Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Profil candidat: Maria Culeșov

Integritatea în activitatea politică

Maria Culeșov candidează pe circumscripția națională a PDM, pe poziția 28. De profesie este inginer-constructor. În datele biografice prezentate la CEC se arată că este și ”manager în agrobusiness”. Din 8 decembrie 2009 și până în prezent ocupă funcția de director al Agenției de Dezvoltare Sud, structură subordonată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Face parte din Consiliul Politic Național al PDM și este vicepreședintele organizației raionale Cimișlia a PDM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de venituri pentru anul 2012, cea mai veche publicată de ANI, se arată că Maria Culeșov avea atunci un salariu de 101 173 de lei, adică în jur de 8 mii de lei lunar. Deținea un apartament cu o cameră și o cotă de proprietate de 2/3 într-un alt apartament, de 59,6 m. p. Candidata indica atunci că deține și un spațiu comercial de 44,7 m. p. La bunuri mobile declara un Ford fabricat în 2008 și cumpărat în același an cu 147 000 lei. Avea atunci de rambursat și două credite, dintre care unul de 150 000, cu dobânda de 13%, cu scadența în anul 2022.

Aceleași bunuri au fost declarate și pentru anul următor, 2013, dar și pentru 2014. Declarația pentru anul 2015 nu se găsește pe site-ul ANI, în schimb, în cea pentru anul 2016  se arată că salariul său de director la ADR Sud a crescut până la 179 435 de lei, la care se adaugă 68 276 lei din activitatea didactică la Universitatea din Cahul, dar și două transferuri bancare din Dubai. Unul – de 13 245 de euro și al doilea – de 5 383 de euro.

Solicitată de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat cine anume i-a transferat acești bani, Maria Culeșov a răspuns: ”În Dubai lucrează fiul nostru Vladislav, care muncește acolo de 10 ani. Acasă vine în vacanță o dată pe an. Când vine în vacanță mai ajută cu banii lucrați acolo, cu care ne ajuta să construim casa. Iar de câteva ori, când aveam nevoie de bani pentru construcția casei, făcea și transferuri. Toate transferurile din Dubai sunt de la feciorul nostru. Cu toate acestea mai am de la Moldincombank luat și un credit de 700 mii de lei”.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Maria Culeșov arată că salariul său la ADR Sud a fost, timp de doi ani, de 429 552 de lei, iar de la Universitatea din Cahul a obținut alte 80 de mii de lei. De asemenea, familia a încasat 834 350 de lei din vânzarea ”unei locuințe”.

Casa despre care candidata spune că este în construcție se regăsește în declarația de avere. Locuința nefinalizată are o suprafață de 212 metri pătrați. De asemenea, familia mai deține un apartament de 37 m. p. și două construcții, una de 9,5 m.p. și alta de 63,4 m.p. Maria Culeșov declară și autoturismul Ford, indicat și în declarațiile anterioare.

Creditul despre care candidata ne-a spus că l-a contractat pentru construcția casei este și el indicat în declarație. Familia a luat împrumutul de 700 000 de lei în anul 2018 pe un termen de 17 ani. Scadența va interveni în anul 2035.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau/și de partid

In anul 2015 Comisia Națională de Integritate a pornit un control pe numele Mariei Culeșov, care era bănuită de încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. CNI a pornit controlul la sesizarea Centrului Național Anticorupție. Instituția a semnalat faptul că în anul 2011 Maria Culeșov și-a angajat ginerele în calitate de jurist la ADR Sud, iar în anul 2013 – soțul, în calitate de șofer. Ginerele a lucrat doi ani la ADR Sud, apoi a plecat din funcție.

În actul de constatare emis în anul 2015, CNI constată că Maria Culeșov s-a aflat în conflict de interese atunci când i-a angajat pe ambii. CNI a notat că în privința ginerelui, la momentul angajării acestuia, în anul 2011, Legea cu privire la CNI nu intrase în vigoare, deci instituția nu poate aplica o sancțiune în baza unei legi care nu exista la momentul comiterii încîlcării. Iar cât privește angajarea soțului, acesta a depus cerere de eliberare din funcție în timp ce inspectorii CNI efectuau controlul. Comisia a considerat acest fapt o soluționare a conflictului de interese și a clasat cazul.

Solicitată atunci de Moldova Curată să comenteze cele două angajări, Maria Culeșov a spus că la concursul pentru funcția de jurist au participat trei persoane, dar s-au prezentat doar două și a câștigat ginerele său. Referitor la soț, a spus că nu a știut că în acest fel încalcă regimul juridic al conflictelor de interese. ”Eu mi-am închipuit că în calitate de șofer nu are o răspundere așa de mare, nu este cine știe ce. Atunci (în iunie 2013 - n.r.) nu aveam altă candidatură ca să angajăm urgent pe cineva, dar acum vom căuta să angajăm o altă persoană”, a mai spus Maria Culeșov pentru Moldova Curată.

Cazier judiciar

Nu există informații privind eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-02-09 19:27
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și chiar o diplomă falsă nu îi împiedică pe unii democrați să pretindă la un mandat de deputat

Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și chiar o diplomă falsă nu îi împiedică pe unii democrați să pretindă la un mandat de deputat
Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de interese sau în nedeclararea tuturor averilor. Victor Său și Alexandru Botnari, de exemplu, au făcut afaceri cu firmele familiei folosind banii publici, iar Maria Culeșov și-a angajat rudele la ADR…//...
(0) comentarii
2019-02-21 00:00
Distribuie:

Noul șef al ADR Centru: fost director al echipei de fotbal a lui Ilan Șor și consilier PDM. Functionarul susține că nu se află în incompatibilitate

Noul director al ADR Centru, Viorel Jardan, este un tânăr în vârstă de 27 de ani, care deține, pe lângă funcția în care a fost recent ales, și două funcții de consilier. El este consilier local din partea PDM în satul Lozova, raionul Strășeni și consilier raional la Strășeni. Viorel…//...
(0) comentarii
2016-08-27 09:18
Distribuie:

Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei satului Roșu, raionul Cahul

Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica…//...
(0) comentarii
2015-07-15 11:55
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.