Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Profil candidat: Vasile Costin

Integritatea în activitatea politică

Vasile Costin, 56 de ani, candidează din partea PDM pe circumscripția nr. 18 Orhei. Acum un an a fost confirmat în funcția de șef al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat și reprezentant al Guvernului în raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești. Astfel, el a devenit al șaptelea deținător al acestei funcții de la instituirea ei în anul 2003, după reorganizarea teritorial-administrativă și lichidarea prefecturilor. Oficiul se ocupă de verificarea legalității actelor emise de către APL din teritoriile subordonate.

Anterior, începând cu 2012, Vasile Costin a fost șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei, ajungând în această funcție ca membru al Alianței ”Moldova Noastră”, pe listă căreia la alegerile locale din 2007 a fost ales consilier orășenesc la Orhei. La următoarele alegeri, din 2011, Vasile Costin a câștigat un nou mandat de consilier orășenesc, dar deja din partea Partidului Democrat din Moldova, pentru care între timp a făcut donații solide. La 28 noiembrie 2014, de exemplu, Vasile Costin a completat fondul electoral al PDM cu 50 de mii de lei, iar pentru campania electorală din 5 iunie 2015, a mai donat 10 mii lei. În 2016 la PDM au ajuns alte 50 de mii de lei de la Vasile Costin, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform site-ului date.gov.md, Vasile Costin este fondatorul și administratorul  Î.I. ”Vasile Costin”, înregistrată la 6 septembrie 2001, și care are un spectru larg de genuri de activităţi - transportul de mărfuri, lucrări de construcție, fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie, comercializarea cu ridicata a băuturilor alcoolice și produselor din tutun etc. Candidatul nu indică venituri de la această întreprindere.

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, în anii 2017-2018 Vasile Costin a fost angajat la Inspecția Teritorială a Muncii și a avut un salariu de 130 431 lei și la Cancelaria de Stat – 139850 lei. Încă 6950 de lei a primit de la Î.S. ”Centrul de instruire în domeniul relațiilor de muncă”, pentru diverse consultaţii. Vasile Costin mai notează în declarație că în anul 2014 a luat de la BC ”Mobiasbank” SA un împrumut în valoare de 1 mln de lei, scadent în 2024, cu o dobândă de 12.5%.

La capitolul averi declaraţiile sunt contradictorii. În declarația pentru 2016 prezentată în calitate de șef al ITM Orhei Vasile Costin arată că în anul 2005 a procurat jumătate dintr-un imobil cu suprafața de 42,5 m2 la prețul de 25 mii lei şi că deţine un automobil Citroen de 18 ani, prețuit la 500 de euro și un Sery Tico fabricat acum opt ani și procurat în 2011 cu 2500 euro. În declarația pe anul următor candidatul indică automobilele, dar şi un apartament de 55,36 m2 cu valoarea cadastrală de 15 mii de euro. În documentul similar pentru anii 2017-2018 prezentată recent la CEC apartamentul nu mai figurează, în schimb titularul notează că a primit două donații: una  de 15 mii euro (martie 2017) și alta de 30 mii euro (mai 2018). Solicitat să comenteze donațiile și neclaritățile legate de declararea apartamentului, Vasile Costin ne-a spus că este foarte ocupat în campania electorală, a promis să revină cu o informaţie, însă nu a revenit.

Integritatea în gestionarea funcției publice și de partid

Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-02-08 21:22
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.