Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Profil candidat: Sergiu Berzan

Integritatea în activitatea politică

Sergiu Berzan (37 de ani) candidează pe circumscripția uninominală nr. 21 Criuleni. Este vicepreședinte al raionului Dubăsari. Este originar din satul Doroțcaia, Dubăsari. A absolvit în 2001 Colegiul de Ecologie din mun. Chișinău, iar în 2010 și-a luat licența în psihologie. Din 2006 și până în 2017 a activat în calitate de administrator al companiei de transport internațional de mărfuri Dibsertrans SRL. Berzan este și fondator al acestei companii, împreună cu un partaner.

În 2017 devine vicepreședintele raionului Dubăsari din partea Partidului Socialiștilor din Moldova, fiind responsabil de domeniul investițional.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarației de avere și interese personale depuse la Comisia Electoral Centrală, în ultimii doi ani Sergiu Berzan a obținut un venit de peste 163.000 lei din salariu și indemnizație. În 2017 din salariul de la Consiliul raional Dubăsari a acumulat 32 978,97 lei, iar soția sa a avut un venit din indemnizație pentru copil de 12 312 lei. Pentru 2018 candidatul a declarat venit din salariu de 130.420 lei. Berzan nu a indicat nicio locuință în declarația de avere, specificând că locuiește la părinți.

„Acum locuim la părinți, am avut casă în 2007, a fost cumpărată în ipotecă, dar din incapacitatea de a o achita banca ne-a luat-o. Din cauza embargourilor impuse de Rusia, compania mea n-a avut niciun venit, nu am putut să lucrez, banca ne-a luat-o. Dar am găsit o persoană fizică care a cumpărat casa de la mine și a închis acea datorie”, a explicat Sergiu Berzan pentru Campania pentru un Parlament Curat.

În declarația de avere, candidatul indică faptul că este fondator și administrator al companiei Dibsertrans, la care a activat până a veni în funcția publică. Conform legislației R. Moldova, un funcționar nu are dreptul să administreze, în același timp, și afaceri. Solicitat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat, Sergiu Berzan a explicat că întreprinderea nu funcționează din 2015 și că la moment este în stare insolvabilitate.

Integritatea în gestionarea funției publice și/sau de partid

Până pe data de 3 ianuarie, trei grupuri de iniţiativă au depus cereri de înregistrare la Consiliul electoral al circumscripţiei electorale uninominale (CECEU) nr. 21 din or. Criuleni, printre care și socialistul, Sergiu Berzan. Elvira Moisei, preşedinta comisiei de evaluare şi examinare a dosarelor, a anunțat că Berzan a prezentat 35 de liste de subscripţie, care conţineau 1003 semnături. Din ele 193 de semnături au fost considerate nule, iar 810 – valabile. „Foarte simplu, din momentul când fiecare persoană trebuia să scrie datele singur, sunt care au greșit, care au scris în limba rusă, mai multe nuanțe. Sunt și persoane care au semnat și pentru alți candidați care ulterior au semnat și pentru mine, iată de ce au fost anulate”, a explicat Sergiu Berzan.

Cazier judiciar

Nu exisă informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-02-01 15:26
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.