Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Judecătorul Oleg Melniciuc nu revine, deocamdată, în sistem, din cauza unei noi suspendări

Judecătorul Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, care a plecat temporar din sistem în anul 2017, după ce i-a fost intentat un dosar penal cu acuzația de îmbogățire ilicită, nu poate reveni la serviciu, deși trebuia să o facă încă din luna martie 2019. Magistratul a fost suspendat din nou de către Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, care îl cercetează într-un alt dosar – de trafic de influență. Judecătorul se declară nevinovat și spune că dosarele i-ar fi fost ”organizate”.

Din luna martie 2019, când i-a expirat concediul paternal pe care îl ceruse după ce a fost pus sub învinuire în dosarul de îmbogățire ilicită, judecătorul Oleg Melniciuc urma să revină la muncă. Reîncadrarea însă nu a avut loc. Acum, la solicitarea portalului Moldova Curată, s-a aflat că judecătorul a revenit, de fapt, la serviciu, dar a cerut imediat un concediu neplătit pentru o perioadă de 4 luni.

Revenit la muncă, dar suspendat pe durata unei noi anchete

Potrivit unei note informative a Judecătoriei Chișinău, remise portalului Moldova Curată, la expirarea acestei perioade, magistratul urma să-și reînceapă munca, însă a fost suspendat din nou, pe durata umăririi penale într-un nou dosar. De această dată judecătorul este învinuit de procurorii anticorupție de trafic de influență. În consecință, Oleg Melniciuc rămâne în continuare în afara sistemului de justiție și cu două dosare penale – unul (pentru îmbogățire ilicită) aflat în examinare pe masa judecătorilor, iar al doilea (pentru trafic de influență) – aflat abia la etapa de urmărire penală.

”În cel de-al doilea dosar, procurorii nu pot găsi deja de un an și jumătate victima care chipurile pretinde că a dat 100 de mii de euro, persoana nu vine la confruntare. Pe acest dosar ”prietenii” mei au hotărât să mă împiedice să mă întorc în sistem și să mă suspende. Și atunci când eu am depus cerere să fiu transferat din Centru la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, înapoi unde am activat, ei au hotărât să blocheze încercarea mea de a reveni la serviciu. Și fără să mă cheme la Consiliul Superior al Magistraturii, fără nimic, au examinat demersul procurorului și m-au suspendat. Asta e. Vedem mai departe”, a spus Oleg Melniciuc pentru Moldova Curată. Judecătorul afirmă că atunci când spune”prietenii” săi are în vedere anumiți judecători din sistem care ar da indicații procurorilor. ”Procurorii aici nu au nici o atribuție, ei îndeplinesc indicații”, a adăugat magistratul. El susține, de asemenea, că a contestat în instanță unele decizii legate de ancheta și suspendarea sa, dar că acestea se află acum în curs de examinare.

Procuratura Anticorupție a anunțat anterior că la 6 februarie 2018 i-a înaintat învinuirea lui Oleg Melniciuc într-un nou dosar, cu învinuirea de trafic de influență. Procuratura nu a făcut alte precizări. Urmărirea penală nu s-a încheiat.

În primul dosar, deschis la începutul anului 2017 și aflat acum în instanță, judecătorul este învinuit de îmbogățire ilicită. Cauza penală a fost deschisă după ce în presă au apărut mai multe investigații, realizate de Ziarul de Gardă și Centrul de Investigații Jurnalistice, privind averile magistratului.

Oleg Melniciuc a devenit președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al municipiului Chișinău în anul 2013. La sfârșitul anului 2016, după reorganizarea sistemului de judecătorii, a candidat la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, însă a fost respins de președintele Igor Dodon.

Viorica Zaharia

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-09-10 20:09
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în instanță

Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în instanță
După un an și șapte luni de urmărire penală, dosarul magistratului Oleg Mleniciuc a fost transmis judecătorilor. Magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de către Procuratura Anticorupție. După ridicarea și studierea a sute de documente și interogarea…//...
(0) comentarii
2018-10-09 16:09
Distribuie:

Salariul de bugetar la CSM: 34 de mii de lei lunar pentru președintele Victor Micu

Salariul de bugetar la CSM: 34 de mii de lei lunar pentru președintele Victor Micu
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, a avut anul trecut un venit lunar de circa 38 de mii de lei. În jur de patru mii de lei pe lună a obținut din activitatea didactică și din dreptul de autor, însă cea mai mare sumă a ridicat-o în calitate…//...
(2) comentarii
2018-03-23 09:20
Distribuie:

Justiția tăcerii. Apartamentele din proiectul Melniciuc: necesitate sau schemă de îmbogățire a magistraților

Justiția tăcerii. Apartamentele din proiectul Melniciuc: necesitate sau schemă de îmbogățire a magistraților
Apartamentele obținute în anul 2015 la prețuri mici (360 de euro/m.p.) de către magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani în cadrul „proiectului Melniciuc” încep, unul câte unul, să ajungă pe mâini străine. Asta chiar dacă șeful de atunci al beneficiarilor, Oleg Melniciuc, acum urmărit penal, susținea la Primăria Chișinău că angajații săi se…//...
(1) comentarii
2017-10-26 11:27
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.