Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Primul potențial candidat la funcția de președinte: două case, cote în două afaceri și un Nissan Terrano de 5 mii de lei

Primul potențial candidat la funcția de șef al statului, deputatul Valeriu Ghilețchi, deține două case la sol în Chișinău, cote-părți în două societăți profitabile și o mașină pe care ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei.  Deputatul spune că a cumpărat mașina „la preț restant” de la organizația „Partenerii”, la care anterior a fost director, prestând o activitate neremunerată. 

În anul 2009, când a devenit deputat pe lista Partidului Liberal Democrat, Valeriu Ghilețchi declara că deține două case și două mașini, un Audi A 6 din 1996 și un Nissan Micra din 1995. Una dintre locuințe se află în sectorul Centru al municipiului Chișinău, pe strada Mălina Mică. Deputatul ne-a spus că deține doar jumătate de casă, cealaltă jumătate aparținând unei persoane străine. Acum, acolo locuiește fiica sa. Actele cadastrale arată că locuința are două etaje, un garaj și valorează mai mult de un milion de lei.

Cea de-a doua casă, situată în cartierul Poșta Veche al capitalei, are și ea două etaje și  3 construcții accesorii, inclusiv un garaj, toate împreună valorând, potrivit actelor cadastrale, în jur de 800 de mii de lei. Valeriu Ghilețchi spune că și-a cumpărat casele de-a lungul anilor, iar prima a fost procurată după ce a vândut locuința în care a trăit la Bălți, unde a lucrat inginer. Casele sunt vechi, mai spune parlamentarul. „Casa de la Poșta Veche a fost construită în anul 1956, noi am cumpărat-o atunci la un preț de vreo 20 de mii de dolari, cred, între timp valoarea ei a crescut foarte mult”, a adăugat Valeriu Ghilețchi. 

Autoturism cumpărat la mâna a doua cu doar 5 mii de lei 

În ce privește mașina despe care indică în declarațiile de avere din ultimii ani că ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei,  deputatul spune că este o mașină la mâna a doua, care avea 11 ani în momentul în care a dobândit-o. Este vorba despre un Nissan Terrano din anul 2001. Acum, mașini de acest model pot fi găsite în vânzare la un preț de aproximativ 4 mii de euro. „Am cumpărat-o de la organizația „Partenerii” la preț restant. Anterior, la această organizație am deținut funcția de director, înainte de a intra în Parlament, absolut fără nici o retribuție financiară, apoi am plecat, ei au decis să vândă mașina și eu am cumpărat-o. Atunci avea 11 ani. Valoarea de piață a ei, sunt de acord, e mai mare și poate dacă indicam prețul de piață, unii nici nu observau. Dar am preferat să indic prețul care s-a convenit la contabilitate, pentru care am documente. Cred ca dacă v-ați uita ce mașini au demnitarii, a mea, probabil, intră în primele cinci cele mai vechi. Între altele, vreau s-o vând și nu pot găsi cumpărător, nici cu 4 mii de euro. Dar de cumpărat, am cumpărat-o la preț restant”, a explicat Valeriu Ghilețchi pentru Moldova Curată.

Deputatul este fondator a două firme: al unei organizații de micro-finanțare,„Invest Credit”, unde deține o cotă de 23%, și al companiei de consultanță „Management Institut”, unde îi revine o cotă de 10%. În anul 2014 a câștigat din activitatea uneia dintre ele, potrivit declarației de avere, 17 555 de lei. Viitorul candidat la Președinție are și datorii. În anul 2012 a contractat un credit de 288 de mii de lei, pe care urmează să-l ramburseze în 10 ani, la o rată a dobânzii de 4,5 %.

Valeriu Ghilețchi are 56 de ani și de meserie este inginer radio și telecomunicații. De asemenea, este licențiat în Teologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Are trei copii, toți majori. Între anii 2001-2009 a deținut funcția de episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova. În anul 2009 a devenit deputat pe lista Partidului Liberal Democrat, fiind reales în 2014. În luna ianuarie 2016 a votat pentru învestirea Guvernului Pavel Filip, chiar dacă fracțiunea sa a votat împotrivă și a trecut în opoziție. În luna aprilie 2016 el a fost exclus din fracțiunea PLDM. Președintele acesteia, Tudor Deliu, a spus că excluderea a avut la bază mai multe motive, însă nu a spus exact care sunt acestea. În prezent, Valeriu Ghilețchi este deputat neafiliat. La o conferință de presă susținută la 11 august 2016, el a declarat că va depune dosarul pentru a candida la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, fiind prima persoană care își anunță candidatura.

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(4) comentarii
2016-08-14 23:51
Distribuie:

alex

18.08.2016
16:14
Politica e un bisnes...iar V.Ghilețchi îi plac banii.A fi candidat la președinție înseamnă bani, mulți bani! De și numele său nu apare în sondaje, vrea să fie președinte. Al cui? A lui Plahotniuc? Poate v-a acumula 0,1% și v-a încurca, macăr puțin și primești 100 mii.

Porsher Cayene

18.08.2016
16:16
Se vinde un Porsher cu 5000 lei. Trebuie doar să votați!

VB

20.08.2016
18:10
Eu stiu bine casele lui, nu sunt cele din poze. Acest articol desprte case e un fals

Veaceslav

23.08.2016
16:45
Sfatul meu este ca mai putin sa credeti presei! Nu sunt sinceri si liberi in ce scriu. Nu cred nici un cuvint din aceasta invetigatie a jurnalistilor de la Moldova Curata! Nu e prea curata!

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Alexandru Botnari despre democrați: ”Dintre ei sunt și buni, dar sunt și cu semne de întrebare”

 Alexandru Botnari despre democrați: ”Dintre ei sunt și buni, dar sunt și cu semne de întrebare”
Alexandru Botnari, deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), a renunțat la Parlament în favoarea funcției de primar al orașului Hâncești. El a declarat astăzi că pleacă și din PDM. În luna februarie 2019, în timp ce conducea Primăria Hâncești, Alexandru Botnari a candidat cu PDM la alegerile parlamentare și a…//...
(0) comentarii
2019-12-05 17:04
Distribuie:

Ghenadi Mitriuc, un fidel donator al socialiștilor, a fost ales președinte al raionului Ungheni

   Ghenadi Mitriuc, un fidel donator al socialiștilor, a fost ales președinte al raionului Ungheni
După câteva încercări de a ajunge primar al municipiului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a devenit  președinte al raionului Ungheni. El este cunoscut opiniei publice pentru donațiile mari pe care le-a făcut partidului său, dar și pentru că deține cetățenia statului român, deși a…//...
(0) comentarii
2019-11-22 17:29
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.