Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

La ANI au fost depuse mii de declarații greșite. Iurie Ciocan a scris în declarația de avere că ar fi primit o indemnizație de 5 milioane de lei

Noul sistem de depunere a declarațiilor de avere și interese personale i-a zăpăcit pe unii funcționari, care au indicat date eronate. Este pentru prima dată când ei completează declarații electronice. Până acum o făceau pe suport de hârtie. Astfel că pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI) sunt peste patru mii de declarații eronate, cu date incomplete sau cu greșeli de ordin tehnic. Unul dintre cei care au greșit este fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

Iurie Ciocan, cu eroare de cinci milioane de lei

Actualul director al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a indicat că în anul 2017 ar fi primit o îndemnizație de peste 5 milioane de lei de la Comisia Electorală Centrală. Solicitat de Moldova Curată, funcționarul a spus că a comis o eroare: ”Nu este vorba de 5 milioane, ci de 53 de mii. Eu de fapt am trimis și o declarație repetată la ANI, nu e vorba de milioane, că nu-i de unde... Am constatat greșeala, am sunat la ANI, ei mi-au spus că nu există procedura de corectare, dar în decurs de o lună este posibilitatea de a depune o altă declarație cu rectificările de rigoare. Și am mai depus o declarație, respectiv cu această corectură”, a explicat Iurie Ciocan.

Totodată, fostul președinte CEC a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 un venit anul de 782 732 de lei. Astfel, reiese că în calitate de director al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan ar ridica lunar peste 60 de mii de lei. Și aici însă funcționarul a făcut precizări, spunând că, de fapt, salariul său de funcție este mult mai mic: ”Salariul meu este de 23 de mii de lei. Suma de 60 de mii de lei include și impozitele, din start trebuie scoasă o pătrime sau chiar 28 %. Și pe mine m-a bătut la ureche cifra de 60 de mii de lei lunar...”, a mai spus Ciocan.

Peste patru mii de declarații greșite la ANI

Potrivit datelor publicate de ANI, la 31 martie 2018 a fost data-limită de depunere a declarațiilor în format electronic. Astfel, în sistemul electronic ”E-Integritate” s-a înregistrat un total de 58 080 de declarații, dintre care 4 261 cu caracter repetitiv, adică eronate.

Potrivit articolului 7 al Legii privind declararea averii și intereselor personale, subiecții declarării sunt obligați să depună declarația în formă electronică prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a ANI, după care primesc recipisă electronică de confirmare a acceptării acesteia. Același act legislativ mai prevede că în situația în care „subiectul declarării constată că a introdus în declarație date incomplete sau eronate, acesta este obligat să rectifice declarația depusă. În acest caz, declarația inițială și declarațiile rectificate sunt păstrate separat prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a ANI.

Totuși, dacă ANI a pornit un control, iar declarația supusă verificării conține date eronate, atunci funcționarul nu mai poate face rectificări.

Rodica Malic

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-04-06 13:56
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.