Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am activitate de întreprinzător. Toate actele îmi sunt în ordine"

Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.

Legislația interzice funcționarilor publici să presteze și alte munci în paralel, cu excepția activităților didactice și de creație. 

Potrivit Legii cu privire la patenta de întreprinzător (p. 2.31 din Anexă), activitatea de „deservire muzicală a ceremoniilor, inclusiv regizarea ceremoniilor) poate fi prestată pe bază de patentă, adică deținătorul plătește lunar o taxă la stat, fără alte impozite". Totodată, această activitate, așa cum explică operatorii Centrului unic de apel al Inspectoratului fiscal principal de stat, poate fi prestată și în bază de contract civil, în acest caz impozitele fiind plătite de organizația care contractează persoana. 

Marina Semionova spune că nu deține patentă, deoarece nu are o activitate permanentă de moderatoare de ceremonii. „Eu nu fac activitate de întreprinzător. Toate actele îmi sunt în ordine și nu încalc legea. Desigur că fiscul poate verifica acest fapt, eu am depus declarație de venituri. Da, mai înainte am lucrat în acest domeniu. La Direcție am venit acum un an și jumătate. Acum uneori pot să lucrez pentru prieteni, ceva de genul activității de creație, iar uneori, dacă localurile care organizează ceremonii îmi propun, eu închei contracte și din acele contracte localurile plătesc impozite. Asta e tot. Eu nu încalc legea”, spune Marina Semionova.  

Ea s-a arătat indignată de faptul că presa a ascris despre posibila ei activitate paralelă: „În lege scrie că este interzis să lucrezi sistematic, cel puțin o dată pe lună. Eu acum lucrez foarte rar și în bază de contract, deci nu o fac sistematic și chiar dacă am un anumit venit eu neapărat îl voi reflecta în declarația de anul ăsta. Toate impozitele către stat sunt plătite. Am mulți prieteni și, știind că eu pot  prezenta ceremonii, mă roagă să vin să îi ajut. Iată, pe 13 august am cumătrie la prietena mea, de ce nu pot să merg să conduc invitații la masă, să fac un concurs, să felicit părinții? Sau în curând fratele meu va avea nuntă, de ce nu aș face ceva ce îmi oferă plăcere?”. 

Solicitată de Moldova Curată, Lilia Ioniță, expertă anticorupție la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, spune că Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care stabilește situațiile de incompatibilitate, conține și o prevedere care dă dreptul funcționarului public să presteze unele servicii în afara orelor de lucru. Art. 25, al (22) al legii citate prevede: „Nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care activează în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sînt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului, în afara orelor de program”.  „Respectiv, alin. (2/1) din legea serviciului public îi oferă acest drept să presteze activitatea de regizare și moderare a evenimentelor mondene în afara orelor de program. Unicul aspect imputabil ar fi dacă funcționarul nu declară veniturile din această activitate”, explică Lilia Ioniță. 

În declarația de venituri și proprietate a Marinei Semionova pentru anul 2017 nu este indicată nici o sumă provenită din activitatea de moderare a ceremoniilor. Funcționara spune că e din cauză că nu ar fi avut astfel de activități în ultimul timp.  

Amenințări la adresa jurnaliștilor

După ce au publicat știrea despre Marina Semionova, jurnaliștii de la portalul Nokta s-au plâns că au fost amenințați pe Facebook, ceea ce le-a făcut pe organizațiile neguvernamentale de media să ceară Procuraturii Generale să cerceteze faptele. Marina Semionova susține că soțul ei într-adevăr a scris un comentariu amenințător, fără să se consulte cu ea, dar el nu ar fi amenințat pe nimeni concret, ci doar „a sărit în apărarea soției”.

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-08-09 13:35
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață comercială cumpărată de la un fost deputat PLDM

Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață comercială cumpărată de la un fost deputat PLDM
Magistratul Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat a evitat să raporteze în ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2016, două firme fondate de soția sa. Una dintre cele două afaceri administrează o piață comercială din Comrat, pe care judecătorul a procurat-o acum aproape doi ani, de la un…//...
(0) comentarii
2018-03-26 11:30
Distribuie:

Funcționar din Găgăuzia: casă de lux nedeclarată și firmă cu licitații de milioane

Funcționar din Găgăuzia: casă de lux nedeclarată și firmă cu licitații de milioane
Alexandr Chendighelean, șeful Direcției generale pentru complexul agroindustrial a UTA Gagauz-Yeri (echivalentul local al Ministerului Agriculturii - n.r.), locuiește într-o casă de lux de pe malul lacului Comrat, pe care nu a indicat-o în declarația de avere și interese personale. Datele de la Cadastru arată că imobilul este înregistrat pe numele…//...
(0) comentarii
2018-02-21 08:33
Distribuie:

Voturile de aur din Cişmichioi şi Chiriet-Lunga

În această duminică, în 18 circumscripţii din cele 35 câte sunt în Găgăuzia, se va desfăşura turul doi al alegerilor deputaților în Adunarea Populară de la Comrat. Dacă în alte localităţi diferenţa este semnificativă dintre voturile obţinute de candidaţii care au ajuns în turul doi, în satele Cişmichioi din raionul…//...
(0) comentarii
2016-11-30 00:10
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.