Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Un consilier al lui Igor Dodon a fost numit în funcție, deși este urmărit penal pentru înșelarea unei cliente

Consilierul președintelui Igor Dodon pentru relații interetnice, Serghei Mișin, numit în funcție acum 4 luni, este, în prezent, subiectul unei cauze penale pornite de Procuratura Anticorupție, după ce o fostă clientă care l-a angajat ca avocat, l-a acuzat că a mințit-o timp de doi ani și jumătate. O investigație publicată vineri de Ziarul de Gardă arată că Serghei Mișin și-ar fi mințit clienta despre existența unui litigiu în instanță și despre pronunțarea unor hotărâri judecătorești în favoarea sa. Până la urmă, el i-a restituit banii pentru pretinsele servicii (15 mii de lei), dar femeia a ratat termenele de adresare în judecată și astfel a pierdut, practic, banii pe care i-a investit în construcția unui apartament.

Potrivit ZdG, Mișin a fost numit consilier al președintelui la 4 ianuarie 2019, la două luni după ce Centrul Național Anticorupție (CNA) pornise o anchetă. CNA investighează și acum serviciile juridice acordate Elenei Lipcan, iar Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților i-a anulat licența de avocat anume pentru abatere disciplinară gravă la acordarea serviciilor acestei cliente.

Elena Lipcan a investit 2 000 euro și 3 600 de dolari în construcția unui bloc locativ, iar când a înțeles că firma de construcții nu-și va onora obligațiile, a obținut o scrisoare de garanție că banii îi vor fi restituiți, până la 30 iulie 2013. Întrucât așa și nu și-a văzut banii înapoi, iar la 1 decembrie 2016 era ultimul termen în care se putea adresa în instanță, Elena Lipcan a apelat la avocatul Serghei Mișin, care a asigurat-o că a depus cererea de chemare în judecată și că prezența sa la ședințe nu a fost necesară. Ulterior, ar fi anunțat-o că a obținut câștig de cauză, atât în prima instanță, cât și la Curtea de Apel.

”El a făcut jocul datornicului meu prin faptul că nu a depus cerere de chemare în judecată”

Într-un final, clienta a înțeles că fusese mințită, iar documente obținute de la Judecătoria Buiucani și de la Curtea Supremă de Justiție i-au confirmat că în instanțe nu fusese depusă niciodată vreo cerere din numele ei.

Potrivit ZdG, avocatul i-ar fi dat femeii o explicație în scris, afirmând că cineva dintre angajații Curții Supreme de Justiție ar fi șters dosarul din Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor și pe acest fapt ar fi fost dispusă o anchetă de serviciu. Ulterior, avocatul i-a restituit clientei banii pe care aceasta îi plătise pentru servicii – 15 mii de lei. Asta însă nu este o soluție. „Astfel, acesta a încercat măcar cumva să se reabiliteze. Dar, drept rezultat al faptului că a întors banii, termenul de contestare a actelor mele nu s-a reîntors. Apare o singură întrebare: de ce a făcut acest lucru? Scuzați, dar apare un singur răspuns: practic, el a făcut jocul datornicului meu prin faptul că nu a depus cerere de chemare în judecată”, a fost de părere Elena Lipcan.

După ce a examinat plângerea Elenei Lipcan, Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților a anulat licența de avocat a lui Serghei Mișin, iar la 5 octombrie 2018, Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală pe aceleași fapte.

Pentru ZdG, Serghei Mișin a declarat că el nu i-a prestat femeii servicii de avocat, ci doar i-a acordat consultații juridice. El susține că nu știa că la Uniunea Avocaților a fost depusă o plângere împotriva sa și că, ulterior, s-a luat decizia de a-l lipsi de licență. Alte detalii ale acestei istorii, dar și dacă Președinția a comentat cumva situația aflați din investigația realizată de jurnalista Marina Ciobanu de la Ziarul de Gardă.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-05-03 13:51
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Judecătorul Oleg Melniciuc nu revine, deocamdată, în sistem, din cauza unei noi suspendări

Judecătorul Oleg Melniciuc nu revine, deocamdată, în sistem, din cauza unei noi suspendări
Judecătorul Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, care a plecat temporar din sistem în anul 2017, după ce i-a fost intentat un dosar penal cu acuzația de îmbogățire ilicită, nu poate reveni la serviciu, deși trebuia să o facă încă din luna martie 2019. Magistratul a fost suspendat din nou…//...
(0) comentarii
2019-09-10 20:09
Distribuie:

Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească Maiei Sandu 20.000 de lei prejudiciu moral pentru discriminare

Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească Maiei Sandu 20.000 de lei prejudiciu moral pentru discriminare
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în…//...
(0) comentarii
2019-07-04 02:27
Distribuie:

Petele ”albe” din trecutul unor socialiști care au făcut parte din guvernarea comunistă

Petele ”albe” din trecutul unor socialiști care au făcut parte din guvernarea comunistă
Compusă, în mare parte, din persoane care au făcut parte din guvernarea comunistă, lista electorală a Partidului Socialiștilor conține unele nume de candidați care s-au remarcat prin activități contestabile, lipsă de transparență sau folosirea neconformă a banilor publici. Asta reiese din profilurile realizate de reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament…//...
(0) comentarii
2019-02-20 23:00
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.