Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Benzină de la firma soţiei

Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină de la o firmă adminsitrată de soţia preşedintelui raionului, Victor Său, în valoare de peste 326 mii de lei. Acum, acesta este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului conflictului de interese. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană.

La 24 iulie curent, CNI a început controlul pe numele lui Victor Său, pentru a verifica implicarea acestuia  în concursul public pe care l-a câştigat firma „Navisor” SRL , administrată de Natalia Său. Potrivit unui raport publicat pe site-ul CR Soroca, în anul 2013, instituţia a cumpărat benzină de la această firmă în valoare de circa 200 de mii de lei, iar în  luna ianuarie curent - de peste 126 mii de lei. Menţionăm că timp de zece ani, Victor Său a fost directorul general al firmei „Navisor” SRL.

Preşedintele raionului confirmă că firma administrată de soţia sa a participat la acel concurs public, însă susţine că el nu s-a implicat în acel proces de achiziţii. „Preşedetele grupului de lucru a fost vicepreşedintele CR Soroca. Chiar nu am avut nicio tangenţă cu acele concursuri. Eu nu pot să-i interzic unui agent economic să participe la o achiziţie”, a menţionat Victor Său pentru Moldova Curată.

Vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, a declarat, în cadrul dezbaterii „Consolidarea regimului integrităţii publice”, desfăşurate la 21 iulie curent, că actuala legislaţie nu-i obligă pe funcţionari sau demnitari să declare conflictul de interese, dacă nu au fost implicaţi într-un proces de achiziţii publice. Acesta a precizat că în prezent sunt propuse modificări la Codul Contravenţional. „Dacă aceste modificări vor fi adoptate de Parlament, persoanele cu funcţii de răspundere ar putea fi sancţionate pentru nedeclararea conflictului de interese, chiar dacă nu au participat la acel concurs public”, a specificat vicepreşedintele CNI.

Menţionăm că după iniţierea procedurii de control, membrii CNI vor stabili dacă Victor Său a participat la organizarea concursurilor publice, unde a fost desemnată câştigătoare firma administrată de soţia acestuia.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2014-07-24 16:13
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.