Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Cu firmă prosperă, dar fără venituri în declarația de avere

Soția directorului liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău, Silvia Volosatâi, care este șefă de secție la Ministerul Sănătății, indică deja al doilea an în declarația de avere faptul că deține o firmă de construcții, dar nu arată și venitul obținut. Asta chiar dacă în anul 2012 ”Sinteza-OS” SRL a avut un venit din vânzări de aproape 2 milioane de lei, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.

”Eu nu dau explicații la presă despre chestiile mele personale”

Silvia Volosatâi este șefa Secției investiţii capitale şi administrarea proprietăţii publice  din cadrul Ministerului Sănătății și ridică lunar un salariu de aproximativ 7 mii de lei. Firma fondată de ea în 1994 prestează diverse servicii în domeniul construcțiilor. Chiar dacă în Raportul financiar anual pentru 2012 "Sinteza-OS" SRL a arătat că a avut venituri din vânzări de 1 972 500 de lei, funcţionara spune că ea personal nu a obţinut beneficii de pe urma activităţii acestei firme. "Eu nu dau explicații la presă pentru chestiile mele personale, am dat explicații la organele de drept. La ”Sinteza-OS” nu am avut venituri. Eu sunt fondator, dar nu activez în acea firmă și nu am niciun leu venit din ea”, ne-a spus la telefon, oarecum deranjată, Silvia Volosatâi.

Peste câteva ore, funcționara a revenit cu un apel telefonic și ne-a invitat la o discuție în biroul său de la Ministerul Sănătății, motivând că s-a documentat și este dispusă să răspundă la întrebări. Aici a confirmat că prin contabilitatea firmei sale au trecut, într-adevăr în anul 2012, cele 2 milioane de lei, aceasta fiind valoarea lucrărilor executate. În anul 2013 firma ar fi executat, potrivit ei, lucrări de doar 500 de mii de lei.  ”Sunt un om care respectă legea. Eu am activat cu firma din 1994 și practic nu am avut venit. Eu știu că nu poate fi venit într-un asemenea domeniu la noi cum este cel al construcției. Mulți muncitori au fost eliberați, angajații practic nu au cu ce trăi, de unde venit?”, explică Silvia Volosatâi.

Reparație capitală la Spitalul de Psihiatrie

În anul 2010 firmei ”Sinteza-OS” i-a fost încredințat un contract în valoare de 596 de mii de lei pentru reparația capitală a blocului curativ nr. 2 al Spitalului Clinic de Psihiatrie. Chiar dacă este șefa Secţiei investiţii capitale de la Ministerul Sănătății, ea spune că nici nu a știut că firma sa participă la tender, dar că  pe acest caz a fost invitată la Centrul Național Anticorupție să dea explicații.

La Camera Înregistrării de Stat mai figurează un SRL, ”Liceul Experimental Teoretic” , fondat de Silvia Volosati împreună cu alte două persoane, dintre care una este în prezent director adjunct al Liceului ”Gheorghe Asachi”. Funcționara spune însă că nu a indicat această firmă în declaraţiile de avere şi de interese pentru că pur şi simplu a uitat de ea. "Firma nu a activat niciodată și, respectiv, nu am avut venituri”, a mai spus Silvia Volosatâi.

Cât privește bunurile indicate în declarația de avere, Silvia Volosatâi indică două apartamente, în timp ce soțul ei, și el subiect al declarării veniturilor, indică alte 3 imobile - un apartament, o casă și un garaj. Ca și în anul precedent, Boris Volosatâi nu a indicat valoarea cadastrală a acestor bunuri. La capitolul datorii găsim însă o sumă ciudată pentru un director de școală - 1 milion 300 de mii de lei. Cu atât ar fi dator unui creditor necunoscut Boris Volosatâi, iar suma inițială a împrumutului ar fi fost de 2 milioane de lei.

Bunurile deținute de soți-funcționari trebuie trecute în ambele declarații de avere

Silvia Volosatâi spune că nu a indicat în declarația sa de avere și bunurile deținute de soțul său și invers pentru că legea ar permite acest lucru: ”Nu este greu de luat declarația lui și a mea și de verificat”.

Lilia Ioniță, expert la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, susține însă că în cazul în care ambii sunt subiecți ai declarării veniturilor, soții trebuie să indice în declarațiile lor toate bunurile deținute, chiar dacă în acte ele sunt trecute pe numele doar unuia dintre ei. ”Însuși formularul declarației cu privire la venituri și proprietate, pe care îl completează funcționarul, conține următoarea formulare: declar pe propria răspundere că împreună cu soțul meu/soția mea (...) am următoarele venituri și următoarele proprietăți deținute la momentul declarării.  Deci este obligatoriu ca bunurile deținute în comun să se regăsească în ambele declarații”, explică expertul anticorupție.

Anul trecut, Boris Volosatâi nu a depus declarația de avere, motivând, solicitat de Moldova Curată,  că nu se afla în țară, fapt pentru care a fost amendat de CNI, așa că a depus-o cu întârziere, în luna iulie, și nu în primele luni ale anului, așa cum prevede legea.

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2014-08-12 11:38
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.