Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, apoi și soțul în structura pe care o conduce

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.

”La concurs au participat trei persoane, dar s-au prezentat numai două și a câștigat Andrei Coadă”, afirmă Maria Culeșov. Ulterior, ea a semnat ordinul de numire în funcție a ginerelui său.

Solicitat de Moldova Curată, Andrei Coadă a menționat că a fost angajat la ADR Sud în calitate de jurist, dar nu ține minte exact când s-a întâmplat acest lucru. ”Nu mai țin minte, a fost foarte demult”, a declarat Andrei Coadă, deși soacra sa a spus că l-a angajat acum doi ani.

Ulterior, Maria Culeșov a mai făcut o angajare ”de familie”: soțul său, Vladimir Culeșov, a devenit șofer la ADR Sud. El este și acum angajat al acestei instituții. Pentru această funcție nu este necesară organizarea unui concurs, astfel încât directoarea Agenției și-a motivat alegerea prin lipsa de cadre pregătite în orașul Cimișlia, unde își are sediul ADR Sud.

”Nu avem specialiști buni la Cimișlia”

”Este o problemă să găsim niște specialiști buni în Cimișlia”, a menționat Maria Culeșov, adăugând că nu a știut că în acest fel încalcă regimul juridic al conflictelor de interese. ”Eu mi-am închipuit că în calitate de șofer nu are o răspundere așa de mare, nu este cine știe ce. Atunci (în iunie 2013 - n.r.) nu aveam altă candidatură ca să angajăm urgent pe cineva, dar acum vom căuta să angajăm o altă persoană”, a mai spus Maria Culeșov pentru Moldova Curată.

În declarațiile sale de interese personale pentru anul 2013, Maria Culeșov nu a indicat despre existența vreunei situații de conflict de interese. Totodată, în declarația cu privire la venituri și proprietăți, este indicat salariu soțului, dar fără să fie precizat locul de muncă al acestuia.

Legea cu privire la conflictul de interese prevede că subiecţii declarării nu au dreptul să facă uz de serviciu pentru obţinerea unui beneficiu neprevăzut de lege sau de contractul individual de muncă. Totodată, legea defineşte interesul personal – orice interes, material sau nematerial, al persoanelor prevăzute la art. 3 care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora, din activităţi care altfel pot fi legitime în calitate de persoană privată, din relaţiile lor cu persoane apropiate sau persoane juridice, indiferent de tipul de proprietate, din relaţiile sau afiliaţiile personale cu partide politice, cu organizaţii necomerciale şi cu organizaţii internaţionale, precum şi care rezultă din preferinţele sau angajamentele acestora. La categoria “persoanelor apropiate”, legea include: “soţul (soţia), persoanele înrudite prin sînge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră)”.

Până la urmă, răspunsul final la întrebarea: a încălcat sau nu Maria Culeșov regimul juridic al conflictelor de interese prin cele două angajări pe care le-a făcut îl va da CNI, după efectuarea controlului.

Expert: interpretarea confuză a legii lasă funcționarii nesancționați

Problema este că sancțiunile pentru nedeclararea conflictelor de interese rămân, practic inaplicabile”, este de părere Mariana Kalughin, expert la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției. ”De obicei, Comisia Națională de Integritate constată conflictele de interese sau nedepunerea declarației de interese, iar materialele sunt transmise Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunilor. În cele mai multe cazuri, CNA le interpretează ca fiind contravenții cu termen de prescripție expirat”, explică Mariana Kalughin.

Totodată, experta subliniază că aceste cazuri ar trebui calificate ca abuzuri în serviciu și sancționate contravențional, dacă pe lângă nedeclararea conflictului de interese, funcționarii publici iau și decizii în privința rudelor pe care le angajează. ”Normele sunt interpretate în mod confuz, iar persoanele care încalcă rămân nesancționate, de aceea astfel de ”tradiții” nu vor dispărea, fiind tolerate și de societate”, a concluzionat Mariana Kalughin.

NOTĂ: Agenţia de Dezvoltare Regională Sud este o instituţie publică necomercială cu autonomie financiară, cu sediul la Cimișlia, creată în anul 2010 și subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcţiilor. Agenția are scopul de a implementa politicile de dezvoltare regională în 8 raioane componente ale  Regiunii Sud: Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Căușeni, Ștefan Vodă, Cantemir, Taraclia, Cahul. ADR Sud îşi desfăşoară activitatea în baza mijloacelor Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR), donaţii şi granturi, cooperând cu autorităţile administraţiei publice locale și centrale, agenții similare, parteneri de dezvoltare, societatea civilă, agenţi economici, universități, din Republica Moldova şi din străinătate. Comisia Națională de Integritate a inițiat un control pe numele funcționarei, aceasta fiind bănuită că ar fi încălcat regimul conflictelor de interese.

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(3) comentarii
2015-04-08 11:53
Distribuie:

comentariu

08.04.2015
21:22
Ginerele d-nei Culeşov a fost angajat în luna iunie 2011, la scurt timp după ce a primit licența de avocat. Doi ani a lucrat și ca jurist în cadrul ADR Sud, astfel aflîndu-se în stare de incompatibilitate cu funcția de avocat.

comentariu

08.04.2015
21:41
Dacă angajaților agenției care n-au vrut să dea d-nei director în decembrie 2012 cîte 160 de lei, cu motivul ca să cumpere cadouri de Anul Nou pentru angajații Ministerului Dezvoltării Regionale, d-na le achita 0% suplimente, d-nu-l Coadă primea maxim 30% suplimente la salariu.

alt comentariu

09.04.2015
19:20
de fapt d-na in cauza a mai incalcat regimul juridic al conflictelor de interese atunci cind la infiintarea ADR Sud si-a angajat cumnata in calitate de contabil-sef in cadrul ADR Sud. Aceasta a lucrat in calitate de contabil-sef pina ce aceasta incalcare a fost depistata de conducerea MDRC.

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil electoral: Ghenadii Formaniuc, candidatul Partidului Șor la funcția de primar al municipiului Bălți

Profil electoral: Ghenadii Formaniuc, candidatul Partidului Șor la funcția de primar al municipiului Bălți
Ghenadii Formaniuc este candidatul Partidului Șor la funcția de primar al municipiului Bălți. Formaniuc a ajuns în atenția publică în campania electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, când a organizat un concert, fără să fi primit autorizație de la primăria municipalității. Ziarul Esp.md a scris că Partidul Șor a organizat la 2…//...
(0) comentarii
2019-10-20 22:41
Distribuie:

Profil electoral: Alexandr Nesterovschi, candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Bălți

Profil electoral: Alexandr Nesterovschi, candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Bălți
Deputatul socialist Alexandr Nesterovschi este candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Bălți. Alexandr Nesterovschi a fost prim-secretar al organizaţiei comsomoliste Bălţi şi consilier comunist în Consiliul Municipal Bălţi din 2007 până în 2011. În luna noiembrie 2011, a părăsit PCRM împreună cu alţi 50 de membri ai partidului şi jumătate…//...
(0) comentarii
2019-10-20 22:30
Distribuie:

Profil electoral: Boris Marcoci, candidatul Blocului electoral ACUM la funcția de primar al municipiului Bălți

Profil electoral: Boris Marcoci, candidatul Blocului electoral ACUM la funcția de primar al municipiului Bălți
Consilierul municipal Boris Marcoci este candidatul Blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS la funcția de primar al municipiului Bălți. În 2011, în urma alegerilor locale generale, a acces în Consiliul Municipal Bălți, pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova. Și-a păstrat mandatul de consilier municipal și după alegerile din…//...
(0) comentarii
2019-10-20 22:16
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.