Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată cu draperii la geamuri și mașină nouă de peste 27 de mii de euro

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

Casa deputatului se află pe ultima stradă din partea de sus a orașului Durlești. Drumul este acoperit cu prundiș, iar casa este mare, cu două nivele și garaj la parter. Edificiul din piatră albă este împrejmuit cu un gard de beton.

Casă nefinalizată – în acte fără apă și lumină

Din anul 2009, de când a fost ales deputat, Igor Vremea indică în declarațiile de avere că acest imobil ar fi nefinalizat. De fapt, casa este bine amenajată, iar la toate geamurile sunt draperii, semn că e locuibilă. Igor Vremea a confirmat pentru Moldova Curată că el locuiește în acea casă, construită de el.

Potrivit datelor cadastrale, ultima evaluare a casei familiei Vremea a fost făcută în anul 2005. Pe atunci imobilul era doar ridicat din piatră albă, fiind acoperit cu țiglă. Nu era conectat la conducta de gaz, apă, canalizare și nici nu era termoficat. La ultima evaluare cadastrală, valoarea estimată a bunului imobil era de circa 244 de mii de lei.

Oficial, casa nu este finalizată. Întrebat de ce în toate declarațiile de avere din anul 2009 până în anul 2016, acest imobil este indicat ca bun în construcție, deputatul a explicat: ”Casa nu este dată în exploatare. Acum nu îți înregistrează casa, dacă nu ai toate conexiunile de apă, canalizare. Acestea nu erau și, respectiv, la cadastru nu erau înregistrate. Acum am finalizat toate chestiile acestea și deja vom trece și la etapa de dare în exploatare. Nimeni de acolo nu a dat în exploatare casele. Nu era posibil, din punct de vedere juridic. De fapt, lumea locuiește acolo de la prima cărămidă. Noi stăteam și fără lumină”, a menționat deputatul.

Deputat ”crescut” de PCRM

Igor Vremea a lucrat peste 15 ani în instituţii publice. Acesta are studii pedagogice, fiind învăţător de clasele primare. Are însă şi studii superioare în drept.

După absolvire a lucrat avocat timp de patru ani. În perioada guvernării comuniste, Igor Vremea a deţinut mai multe funcţii publice. În anii 2005-2007 a fost secretar în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria.

A activat în cadrul Ministerului Justiţiei, apoi, în 2007, preşedintele Vladimir Voronin l-a numit consilierul său pe probleme juridice, funcție din care, în 2009, a plecat la Parlament, fiind ales deputat din partea Partidului Comuniştilor.

La alegerile parlamentare din anul 2014, Igor Vremea a fost ales deputat din nou, tot pe lista comuniştilor.

În Parlament a ocupat poziţii de conducere. A deținut funcția de vicepreşedinte al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, apoi - pe cea de preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Salarii de la stat

Şi soţia deputatului a activat în ultimii ani în serviciul public. Timp de trei ani (2013-2016) Natalia Vremea a fost consultantă la Ministerul Justiţiei, iar din luna aprilie 2016 lucrează la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în calitate de secretar de gradul 3.

În ultimii ani, soţii Vremea nu au avut alte venituri, în afară de cele salariale şi indemnizaţii.

Bunăoară, pentru anul 2016, ei declară un venit total de peste 331 de mii de lei, cu doi ani în urmă - 311 mii de lei, în anul 2014 – 316 mii de lei. Pentru anii 2012-2013, familia Vremea declară un venit total de 494 de mii de lei.

În declarația de anul trecut, soții Vremea mai indică suma de 12 500 de euro, bani trecuți la categoria valutei ”care nu face obiectul unor depuneri în instituții financiare…”

Totodată, soția sa este proprietara a opt terenuri agricole situate în satul Bardar din raionul Ialoveni. Deputatul a precizat că bunurile sunt moștenire de la bunelul soției sale.

Mașină de 27 de mii de euro cumpărată în leasing

Soții declară că au două autoturisme: unul de marca Nissan, achiziţionat în anul 2007 (anul fabricației 2002) cu suma de 12 500 de euro, iar al doilea este recent achiziționat. Noua mașină a familiei Vremea este un autoturism de teren de model Hyndai Tucson (anul de fabricație 2016), a cărui valoare este de circa 535 de mii de lei, echivalentul a circa 27 de mii de euro. Deputatul a menționat pentru Moldova Curată că mașina a fost achiziționată în leasing. Datoria inițială pentru această mașină era de 315 mii de lei, care ar trebui achitați de soții Vremea timp de trei ani, plus dobânda de 8% anual. Așadar, din venitul lunar de 27 de mii de lei, indicat anul trecut de familia Vremea, peste zece mii constituie datoria pentru autoturism.

Deputaţii ”salvatori”

Igor Vremea este unul dintre deputaţii care în anul 2016, împreună cu alţi 13 colegi, a părăsit fracţiunea PCRM. Inițial aleşii poporului au format Platforma social-democratică “Pentru Moldova”, cu ajutorul căreia a fost creată noua majoritate parlamentară. Mai târziu însă foștii comuniști au aderat la Partidul Democrat. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat în câteva emisiuni televizate că deputații transfugi ar fi fost plătiți pentru a părăsi formațiunea care i-a ”crescut”, acuzații respinse de câțiva deputați vizați.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-07-19 16:01
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Ministrul de Interne, cu locuință de lux donată de părinți

Ministrul de Interne, cu locuință de lux donată de părinți
Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, locuiește într-o casă scumpă, amplasată in suburbia Durlești a capitalei, pe care părinții săi, care locuiesc in satul Măcărești, r-l Ungheni, i-au donat-o 7 ani in urmă. Despre asta scrie Ziarul de Gardă, care a analizat patrimoniul și veniturile membrilor Guvernului Ion Chicu. Imobilul…//...
(0) comentarii
2019-11-22 10:43
Distribuie:

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

Profil electoral: Vladimir Garștea, candidatul democraților la Primăria Durlești

Profil electoral: Vladimir Garștea, candidatul democraților la Primăria Durlești
Integritatea în activitatea politică Vladimir Garștea este consilier local la Durlești începând cu iulie 2015. A fost ales pe listele Partidului Democrat. La scrutinul de acum patru ani a participat și în cursa pentru șefia primăriei orașului Durlești, dar s-a clasat pe locul 5, acumulând 6,93% din numărul total de…//...
(0) comentarii
2019-10-16 22:26
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.