Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Valoarea unor declarații de integritate ale miniștrilor Guvernului Filip: doi semnatari sunt urmăriți penal pentru corupție

Doi dintre cei 19 membri ai Guvernului Filip care au semnat declarații de integritate la învestire se află acum în arest, bănuiți de fapte de corupție. Totuși, în acele declarații pe propria răspundere ei au afirmat că nu au comis nimic ilegal, nu s-au aflat în conflicte de interese și nu vor accepta nici un fel de sugestii sau influențe în activitatea lor. Moldova Curată a analizat situația actuala a fiecărui semnatar ale acelor declarații (care au doar valoare morală, nicidecum juridică), la mai mult de un an de la depunere. 

Declarațiile de integritate au fost semnate de membrii Guvernului în ziua de 20 ianuarie 2016, aproape de miezul nopții, oră la care a și depus jurământul de credință țării Cabinetul Filip. Semnarea a fost de fapt o reacție la solicitarea mai multor organizații ale societății civile. ONG-urile active pe domeniile integritate, anticorupție și drepturile omului le-au propus viitorilor miniștri un formular de declarație, care însă a fost respins, fiind înlocuit cu altul, elaborat de reprezentanți ai Guvernului Filip. Atunci aceste declarații au fost criticate de societatea civilă

Mă oblig, pe tot parcursul mandatului meu, să promovez numai acele măsuri cu impact pozitiv la nivel național, precum și măsuri cu efecte pozitive asupra unor anumite domenii sau categorii sociale, dintre cele suprinse în programul de guvernare. Nu voi accepta eventuale sugestii, influențe sau deturnări de la aceste obiective, dacă ele vor fi făcute de către reprezentanți ai partidelor politice, indiferent de ponderea acestor partide în structurile statului”, se spune în declarațiile semnate de miniștri. 

Care s-a dovedit a fi valoarea acestor declarații astăzi, la un an și 4 luni de la semnare? Doi dintre miniștri sunt urmăriți penal pentru acțiuni de corupție. 

Eduard Gramă, ministrul Agriculturii, despre care Moldova Curată a scris că a studiat, „dintr-o glumă”, 7 ani la Facultatea de Drept, fără frecvență, a Institutului Nistrean de la Bălți, se află acum în arest la domiciliu, fiind suspendat din funcție. Procurorii îl acuză că ar fi participat la o schemă de înstrăinare ilegală a terenurilor ce aparțin Colegiului de Viticultură și Vinificație din Stăuceni. Deocamdată nu este clar în ce perioadă ar fi comis ministrul faptele care îi sunt incriminate. Procurorii spun că înstrăinarea terenurilor ar fi avut loc între anii 2012-2016. În prezent, Eduard Grama este suspendat din funcția de ministru și se află în arest la domiciliu, fiind pus sub acuzare pentru corupere pasivă. El a refuzat să facă declarații pentru presă atunci când a fost întrebat dacă se consideră vinovat.  

Iurie Chirinciuc, ministrul liberal al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, este și el subiectul unui dosar de corupție. El se află acum în arest în izolator, pentru 30 de zile, fiind bănuit de organizarea unei scheme infracționale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporții deosebit de mari. Procurorii susțin că în perioada 2016-2017, Iurie Chirinciuc şi şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor ar fi făcut presiuni asupra unei firme care câștigase o licitație de construcție a unui drum, ca aceasta să cedeze o parte din lucrări altor companii. La reținere, Chirinciuc a respins acuzația. 

Vasile Bâtcă, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, deține firma Pabinis-Com. Aceasta a câștgat, în anii 2012-2015, mai multe licitații la Primăria și Consiliul Raional Nisporeni, pe vremea când actualul ministru era președintele acestui raion. Ziarul de Gardă a scris că Vasile Bâtcă a negat că ar fi influențat licitațiile și a spus că nu s-a aflat în conflict de interese. Firma gestionată de soția sa a câștigat o licitație și în anul 2016, în luna august, tot la Primăria Nisporeni, în valoare de 147 de mii de lei, așa cum arată pagina web a Agenției Achiziții Publice.

Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, a reușit să-și atragă mânia presei atunci când a declarat, într-un interviu pentru Moldova Curată, că presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate nu trebuie să se autosesizeze din presă. Între timp, ministrul și-a lansat o nouă afacere în anul 2016, compania Fly One, în care soția și sora sa aveau cote părți. Ulterior, după ce presa a scris despre asta, familia sa s-a retras din afacere, cel puțin oficial. Numele soției sale nu mai figurează în actele firmei.

Un alt ministru care, oficial, nu mai are legătură cu businessul pe care l-a avut este Ruxanda Glavan. Ea ar fi vândt firma „Glavirux”, care îi aducea din domeniul farmaceutic profituri de milioane de lei. La fel s-ar fi retras din businessul familiei și premierul Pavel Filip

Stela Grigoraș, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a fost fotografiată cum, folosindu-și poziția de serviciu, face agitație, cu un poster de promovare în mână, în favoarea votului uninominal inițiat de partidul care a propus-o în funcție, Partidul Democrat, la colegiul de medicină din Ungheni. Asta chiar dacă în declarația de integritate pe care a semnat-o scrie: „Nu voi accepta eventuale sugestii, influențe sau deturnări de la aceste obiective, dacă ele vor fi făcute de către reprezentanți ai partidelor politice, indiferent de ponderea acestor partide în structurile statului”. Atunci, la solicitarea reporterului Moldova Curată, Serviciul de Presă al MInisterului a explicat: „După ședință, ministrul Stela Grigoraș a fost întrebată de participanții la discuții, despre inițiativa politică privind votul uninominal, la care aceasta și-a exprimat părerea personală”. 

Mariana Kalughin: „Cazurile miniștrilor Guvernului Filip dovedesc un adevăr: peste noapte poți deveni ministru, dar nu și integru”

Doi dintre miniștrii semnatari ai declarațiilor de integritate nu mai sunt în Guvernul Filip - Anatolie Șalaru și Vasile Botnari. Ceilalți - Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega, Gheorghe Bălan, Octavian Calmâc, Andrei Galbur, Octavian Armașu, Alexandru Jizdan, Corina Fusu, Monica Babuc și Victor Zubcu nu au ajuns în atenția presei de la învestire încoace. 

Declarațiile semnate atunci, la 20 ianuarie 2016, nu au valoare juridică și au fost mai mult o consemnare a responsabilității morale pe care și-au asumat-o miniștrii. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune că semnarea acelor declarații care se numesc „de integritate” nu probează integritatea. „Dacă Guvernul este format pornind de la alte valori, nici nu poți aștepta integritate de la miniștri. Cazurile miniștrilor Guvernului Filip dovedesc un adevăr: peste noapte (reamintim investirea nocturnă a Guvernului Filip) poți deveni ministru, nu și integru. Fiind un act, mai degrabă, de ordin moral, falsa declarație nu atrage decât responsabilitate morală. Din păcate, nu poți responsabiliza moral o guvernare imorală. Acum, să vedem dacă vor fi verificați și cum vor fi verificați candidații la funcțiile de ministru. Recent au intrat în vigoare prevederile modificate ale Legii privind verificarea titularilor și a candidaților la funcții publice, legea devenind aplicabilă cert și acestei categorii de persoane”, a comentat Mariana Kalughin pentru Moldova Curată.

Viorica Manole

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-05-09 12:07
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a luat în arendă fostul său birou din Primăria Căușeni

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a luat în arendă fostul său birou din Primăria Căușeni
Fostul primar al orașului Căușeni și actualul deputat democrat Grigore Repeșciuc nu se poate despărți de biroul său de primar. El a decis să-l arendeze pe durata mandatului său de parlamentar, pentru orele de întâlnire cu cetățenii. Darea în arendă a fost deja aprobată de Consiliul local. Deși Oficiul Teritorial…//...
(0) comentarii
2019-07-12 11:43
Distribuie:

ANI: Cumetri, nașii și finii nu sunt persoane apropiate

ANI: Cumetri, nașii și finii nu sunt persoane apropiate
Numirea fostului judecător Gheorghe Balan în funcția de șef interimar al Inspectoratului General de Poliție, în condițiile în care cumătrul său, Andrei Năstase, este ministru de Interne, dar și angajarea lui Andrei Popov ca șef de cabinet al ministrului de Externe Nicolae Popescu, cei doi fiind naș și fin, au…//...
(0) comentarii
2019-06-29 12:00
Distribuie:

Fostul deputat Corneliu Dudnic ar putea fi verificat de ANI

Fostul deputat Corneliu Dudnic ar putea fi verificat de ANI
Fostul deputat democrat Corneliu Dudnic ar putea deveni subiect al controalelor Autorității Naționale de Integritate (ANI) din cauză că pe vremea când se afla în Parlament (anii 2015 - 2018) a deținut și calitatea de administrator al unei firme. Chiar dacă el neagă acest lucru și spune că firma, de…//...
(0) comentarii
2019-06-18 10:35
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.