Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

În ospeţie la MC

Ambasadorul UE la Chișinău: În Republica Moldova există fenomene de corupție extraordinar de mare, trafic de influență, folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație, care trebuie dezrădăcinate

Peter Michalko
Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

Pentru combaterea reală a corupției este necesară voință politică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.  El a subliniat că pe lângă corupția mică, în Republica Moldova există fenomene de corupție „extraordinar de mare, trafic de influență și folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație”.

 

Combaterea corupției rămâne o verigă slabă a societății moldovenești, după cum au remarcat mai mulți experți, dar și oficiali europeni. Cum poate fi depășită această situație în Republica Moldova?

Aici cel mai important element pentru succes este voința politică. Ea trebuie să existe. Trebuie să fie oprite fenomenele care fac parte din cauzele corupției, dar și care ajută la tolerarea acestui fenomen. Orice influență asupra organelor de stat care îi face pe oameni să nu fi egali în fața legii, în fața instituțiilor de stat, face parte din practicile corupției. Instituțiile trebuie să lucreze, în primul rând, cinstit, într-un mod credibil în fața cetățenilor, trebuie să aibă și un sistem propriu și credibil de control intern și să existe și un sistem de control din partea altor instituții, ca cetățenii să aibă posibilitatea, în cazul în care există vreo suspiciune de atitudine incorectă din partea instituțiilor de stat, să aibă un loc de unde să ceară justiție. Pentru că asta e important, cetățenii trebuie să fie siguri că societatea în care trăiesc este una justă și au unde să găsească justiției și adevăr.

Dar cum poate fi câștigată sau recâștigată această încredere în instituțiile statului, în contextul în care o bună parte din populație pune la îndoială funcționalitatea acestora, dar și buna credință a multor demnitari și funcționari?

Acest lucru poate fi făcut numai prin practici pozitive. Și este un proces foarte lung, cum se pierde încrederea, la fel de greu se și recâștigă. Dovada acestei relații cinstite, în care instituțiile de stat sunt în slijba cetățenilor, trebuie să fie făcută în fiecare zi.

Portalul Moldova Curată urmărește activitatea Autorității Naționale de Integritate, instituția care trebuie să verifice averile și interesele demnitarilor. Aceasta nu este funcțională de mai bine de un an și jumătate, de când a fost modificată legislația în acest domeniu. Instituția se află în proces de formare. Care sunt efectele unei perioade atât de lungi în care averile și interesele demnitarilor nu au fost supuse controlului?

Sigur că efectele absenței funcționalității acestei agenții sunt mai multe. În primul rând, este numărul foarte mare de certificate de integritate care nu a fost eliberat, pentru că nu există capacități, inspectori, oameni din această agenție care ar face acest lucru, care să verifice. Toate acestea trebuie puse la punct, pentru ca agenția să fie recunoscută ca una care funcționează. Și dacă atât de mult s-a pus accentul pe aceste certificate și dovezile de integritate, cu atât mai important este ca starea de funcționalitate să vină cât mai repede, ca să vedem că certificatele sunt eliberate într-un mod credibili, ca verificările să fie făcute, acesta este criteriul cel mai important și cel mai real, care este de fapt și parte a condiționalităților pentru tranșele asistenței macro-financiare. 

Ați putea să ne oferiți un exemplu din țara dumneavoastră, cum funcționează sistemul de verificare a integrității demnitarilor, sau un exemplu din Uniunea Europeană.

Eu aici reprezint Uniunea Europeană care are 28 de state membre, deci practicile sunt mai multe. În fiecare țară există un sistem în care demnitarii își declară proprietatea. În mai multe țări se declară proprietatea în cazul funcțiilor sau posturilor cu importanță economică mare și în ceea ce privește proprietatea membrilor familiei, ca să poată să fie verificate veniturile și comparate cu proprietatea care este declarată. Și în cazurile în care apar informații verificate că există o diferență între aceste venituri și situația reală, atunci acest lucru are impact asupra integrității persoanei respective și posibilității ca să fie în funcția respectivă.

La modul ideal, așa ar trebui să funcționeze și Autoritatea Națională de Integritate din Republica Moldova.

Pentru asta avem și standardele respective, avem și practicile care trebui să aducă la aceste standarde și trebuie să fim credibili în respectarea lor. Să avem numai legislație care să nu fie respectată nu ar avea sens și ar duce la haos și anarhie în societate, la neîncredere în instituțiile de bază ale statului. Când oamenii văd în practica de zi cu zi că legislația nu este respectată de cei care reprezintă instituțiile de stat, atunci ei au aceste ezitări.

Probabil ați citit în presă, s-au făcut investigații jurnalistice referitoare la achizițiile publice efectuate de instituțiile statului, care prezintă suficient de multe cazuri când câștigă rude sau apropiați ai demnitarilor care organizează aceste licitații publice. Ce s-ar întâmpla în Uniunea Europeană în asemenea cazuri, pentru că în Republica Moldova deseori nu sunt sancționați sau chiar sunt promovați în funcții?

Fiecare caz trebuie investigat separat. Este important să funcționeze toate sistemele de control în fiecare instituție, deoarece aceste sisteme există pentru a proteja instituțiile și conducerea politică, să nu facă cineva din instituție ceva ce contravine legii, dar și pe cetățeni și folosirea banului public. Așa încât cetățenii să fie siguri că ei au posibilitatea de a folosi cel mai bun serviciu pentru cel mai bun preț.

Trebuie să existe și mai multe nivele de control, dacă vorbim de autoritățile centrale sau locale, din partea Curții de Conturi, de exemplu. Există în ceea ce privește organele centrale, de exemplu, în mai multe țări, instituții interne de control ale Guvernului, instituții care țin de domeniul de ordine și drept, există inspecțiile interne, ca să fie siguri că oameni din poliție, procuratură sau chiar judecători respectă principiile statului de drept, că nu fac activități care ar fi dăunătoare cetățenilor. Acest control trebuie să fie funcțional și pentru aceasta trebuie să existe această voință de a sluji oamenilor, cetățenilor, care dau la sfârșitul fiecărei perioade electorale o evaluare acestor performanțe.

Voi face iarăși trimitere la investigațiile jurnalistice care au arătat că mai mulți demnitari, procurori, judecători sau funcționari de rang înalt au averi mai mari decât veniturile pe care le obțin. Citind asemenea investigații, vi se pare alarmantă această situație și cum ar trebui să reacționeze autoritățile?

Eu cred că și pentru asta trebuie să funcționeze structurile și legislația care trebuie să aducă supraveghere în acest domeniu, pentru că cetățenii cer acest lucru, ei vor să știe, pentru a putea decide dacă pot să aibă încredere în cei care au în mâinile lor deciziile importante pentru societate și asta este în conformitate cu principiile societății democratice și statului de drept. Noi susținem construirea și întărirea acestor structuri ca ele să fie credibile, și cu expertiza noastră, și cu asistența financiară, care este strict bazată pe eficiența acestor reforme. Dacă ele nu au loc, asistența noastră nu vine. Și acesta a fost și cazul cu susținerea bugetară în domeniul justiției care nu a putut să fie plătită anul trecut, pentru că reformele nu au avut loc.

Cum poate fi ridicat nivelul de integritate într-o societate ca a noastră, a Republicii Moldova, în care oamenii sunt obișnuiți să dea niște ”mulțumiri”,  ”atenții”, care sunt de obicei neoficiale și ilegale, în diferite instituții ale statului, fie de învățământ, fie medicale. Pornind de la această stare a societății, cum ar putea fi schimbate lucrurile?

Aceste lucruri au fost cumva introduse în condițiile societăților totalitare, când nu erau condiții și ca cetățenii să obțină ceva de la stat, s-a creat această cultură de daruri și răsplătire. Acest lucru nu poate fi tolerat, nu trebuie să existe și oamenii trebuie să înțeleagă că ei sunt cei care plătesc pentru toate aceste servicii ale statului, pentru că ei plătesc taxe și ei sunt cei care au în mâinile lor suveranitatea în stat. În ceea ce privește poliția, în Europa, de exemplu, este adoptat un slogan de a proteja și de a ajuta. Asta exprimă atitudinea acestor servicii față de cetățeni, ei sunt în slujba cetățenilor și așa trebuie să fie. Când oamenii vor simți că ei au control asupra structurilor de stat, atunci ei vor fi siguri că aceste fenomene nu există.

Dar este important să știm că împreună cu aceste fenomene de corupție mică, există fenomene de corupție extraordinar de mare, trafic de influență, folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație, pentru obținerea unor avantaje mari care se ridică la cifre de milioane, în lei sau în euro. Această corupție trebuie să fie investigată, să fie pedepsită și să nu existe, să fie dezrădăcinată. Și mă refer aici și la această cauză care reprezintă și un test pentru Republica Moldova și asta este investigația fraudei bancare.

Natalia Enache

 

(0) comentarii
2018-02-24 10:21
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Alte interviuri:

Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul politic e atunci când se irosesc resurse bugetare cu scopul de a cumpăra votanți

Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare. Expertul a participat la…//...
(0) comentarii
2018-12-08 11:43
Distribuie:

Dumitru Visterniceanu, fost judecător CSJ: ”Într-un stat unde există corupție în general, nu poate să nu existe vreun sector unde nu există elemente de corupție. De aceea și sistemul judecătoresc este afectat de acest viciu”

Proiectul de lege privind unificarea sistemului de salarizare pentru bugetari i-a determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem în ultima perioadă, susține fostul magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Visterniceanu, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El însuși a ales să părăsească CSJ, deși mai avea…//...
(0) comentarii
2018-11-21 15:11
Distribuie:

Avocatul Poporului: ”Corupția a ajuns la un așa nivel, încât afectează drepturile omului”

  ”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa…//...
(0) comentarii
2018-11-01 20:52
Distribuie:

Alina Mungiu–Pippidi: ”Corupția din Republica Moldova a atins acel punct în care te întrebi dacă democrația mai poate supraviețui”

Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări…//...
(0) comentarii
2018-10-01 09:27
Distribuie:

”Conflictele de interese trebuie sancționate penal și combătute cu fermitate”

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu…//...
(0) comentarii
2018-08-30 14:46
Distribuie:

Republica Moldova ar putea deveni zonă de legalizare a banilor de origine dubioasă

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, expert în cadrul Transparency International Moldova, a subliniat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată riscurile pe care le comportă pachetul de legi recent adoptate de Parlament cu privire la amnistierea fiscală și la declararea voluntară a capitalurilor. Expertul estimează că aceste modificări sunt făcute…//...
(0) comentarii
2018-08-01 10:52
Distribuie:
 <1 2 3 >  Last ›

LiveChat-uri:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.