Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

În ospeţie la MC

Avocatul Poporului: ”Corupția a ajuns la un așa nivel, încât afectează drepturile omului”

Mihail Cotorobai
Avocatul Poporului

 

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

 

Ideea acestui interviu a apărut după ce am citit raportul Avocatului Poporului privind drepturile omului pentru anul precedent, 2017, în care se arată că impactul corupției și al lipsei de integritate asupra respectării drepturilor omului este foarte mare în Republica Moldova. Cât de semnificativ este acest impact, din observațiile și constatările dumneavoastră?

Eu am accentuat în mai multe rânduri impactul corupției asupra drepturilor omului și calificativul este destul de simplu: nivelul acestui impact este semnificativ. Dar asta nu e numai părerea mea. În rapoartele Departamentului de Stat al SUA, aproape în fiecare an, Moldova este pomenită tocmai din punctul de vedere al situației referitoare la corupție. În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel, încât afectează drepturile omului.

Corupția este un obstacol enorm pentru toate drepturile fundamentale ale omului. Drepturile civile, economice, politice, la justiție etc. Acest impact trebuie nu doar micșorat, dar eradicat ca fenomen, în general. Prin corupție se încalcă principiile de bază ale unui stat democratic – transparența, responsabilitatea față de societate. Acestea sunt și armele de bază contra corupției.

Care sunt cele mai afectate domenii?

Este vorba, în primul rând, despre justiție. Și acest lucru nu îl spun eu, este părerea cetățenilor. În 2016 am efectuat un studiu cu privire la percepția cetățenilor în privința situației drepturilor omului în Republica Moldova. Conform acestui studiu, 75 de procente din populația care a fost intervievată a spus că multă sau chiar foarte multă corupție este prezentă în sistemul judiciar. I-am întrebat pe oamenii care au avut tangență cu sistemul judiciar, dintre care 83 de procente au spus că există corupție în sistem. După 7 ani de reformare a sistemului judiciar, când s-a anunțat că va fi adoptată Strategia de reformare a sistemului judiciar, știți care e nivelul de încredere al oamenilor în sistemul judiciar? 16 procente! Oamenii nu au încredere deloc, acesta nu e nivel pentru un sistem judiciar într-o țară care se consideră democratică.

În această ordine de idei, Avocatul Poporului și organismele internaționale care au mandatul de supraveghere a drepturilor omului în Republica Moldova nu o dată au făcut referire la recomandările cu privire la îmbunătățirea situației drepturilor omului.

De ce nu se îmbunătățesc lucrurile în acest domeniu? De ce percepția populației rămâne în continuare negativă față de sistemul de justiție?

Fiindcă așa e situația reală. Și sondajele, și adresările pe care le primim la instituția Avocatului Poporului dovedesc tocmai inversul. Legea este adoptată și pare să fie bună ca structură și conținut, dar aplicarea ei în practică lasă de dorit. Oamenii se plâng uneori nu atât pe lege, cât pe comportamentul judecătorilor, pe amânarea dosarelor, care se pot întinde ani de zile, zeci de ani. Este necesară îmbunătățirea situației la nivel sistemic, ca justiția să devină eficientă, deschisă, obiectivă, ca oamenii să nu se gândească la cine va nimeri dosarul și de cine să se ferească, dar să fie siguri că s-a adresat justiției pentru găsirea dreptății.

Adică, principala problemă este integritatea persoanelor care fac justiția?

Integritatea, în primul rând, și responsabilitatea față de oameni. Justiția trebuie să fie cu oameni și pentru oameni.

Au fost tot felul de reforme în acest domeniu și tot felul de inițiative, ultima venită din partea partidului de guvernământ privind alegerea directă a judecătorilor. Vedeți o soluție în această propunere?

Aceasta nu e o idee nouă. Noi am avut timpuri când alegeam judecătorii. Erau aleși ca orice deputat, pe circumscripții uninominale. Judecătorul purta răspundere atunci, avea dări de seamă față de cei care l-au ales.

Și vedeți asta ca o soluție pentru Republica Moldova?

Eu nu știu dacă acum e cea mai bună, fiindcă depinde de cum va fi implementată și această reformă. Ca idee, față de ceea ce avem acum poate că ar fi o alternativă  la o anumită etapă, dar în general, în domeniu trebuie să fie judecătorii aleși de către specialiști, de Consiliul Superior al Magistraturii, organ de autoadministrare al judecătorilor. Așa ar  trebui să fie într-un stat democratic cu o justiție bună și cu o guvernare bună. Dar dacă îi vor alege oamenii, poporul… vedeți la ce am ajuns acum cu alegerile.

Vă referiți la sistemul mixt de vot?

Mă tem să nu ne joace o festă rea această propunere, indiferent de la cine vine. Dar înaintarea acestei inițiative de a schimba modalitatea de numire a judecătorilor dovedește că se caută ieșire din situația care s-a creat. Dar pot fi încercate și alte măsuri: lichidarea sistemului în întregime și numirea altor judecători noi, cu alte salarii, cu alte motivații. Așa cum a fost în Georgia. Au mai fost state unde au fost trimiși toți în demisie și au fost numiți alții.

Alte drepturi afectate de corupție sunt dreptul la sănătate, la educație.

Un subiect despre care am vrut să discutăm este transparența decizională a instituțiilor publice. Mai multe inițiative importante au fost adoptate la repezeală de instituții, inclusiv de Parlament, fără consultări publice reale. Cum calificați situația referitoare la transparența decizională?

Transparența decizională este o problemă foarte importantă în Republica Moldova la etapa actuală. Asta înseamnă că guvernanții muncesc pentru oameni și nu se ascund. Aceasta este și o garanție a drepturilor omului. Dacă nu există transparență decizională, mai rămâne un mic pas până la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, apare riscul că acestea vor fi încălcate. O bună guvernare nu are ce ascunde. O proastă guvernare asta și face, poate să tăinuiască unele acțiuni care îi dă posibilitate să supraviețuiască.

Vă aduc un exemplu. În Republica Moldova avem o bună parte din funcții care pot fi ocupate cu condiția depunerii jurământului. Eu, dacă mă întrebați, am și uitat câte jurăminte am depus deja, ca avocat de rând, ca judecător la Curtea Constituțională etc. Toți funcționarii de la noi, cu demnități înalte, cu funcții de conducere, toți se jură și în toate jurămintele se spune: ”Jur să respect drepturile și libertățile fundamentale ale omului!”. Și eu acum, în calitate de ombudsman, îi întreb: ”Păi, ați jurat. De ce le încălcați?”

Cum reacționează instituțiile statului la recomandările formulate de Avocatul Poporului?

Recomandările și concluziile formulate reprezintă instrumentul de bază al Avocatului Poporului, în conformitatea cu Principiile de la Paris care stabilesc statutul apărătorului drepturilor omului. Dacă e să vorbim la general, în Republica Moldova recomandările se îndeplinesc. În orice caz, în ultimii ani, de când eu sunt în această funcție. Dar, am mai spus-o și în Parlament: care recomandări vreți să fie realizate, dacă în Parlament timp de 10 ani nu a fost audiat Raportul Ombudsmanului? Era elaborat, trimis în Parlament și doar se lua act de el.

Deci, la nivel general, recomandările se respectă în măsura în care insistă ombudsmanul. Unele nu se îndeplinesc din motive aparent obiective, pentru că lipsesc resursele financiare la momentul respectiv. Așa rămâne paralizată și problema, și ombudsmanul – ”Nu-s bani!”. Dar sunt situații când sunt ignorate, pur și simplu, recomandările. Am avut cazuri cu unii primari, care au atribuit terenuri unor persoane care le erau cumetri,  pentru o fermă de porci chiar lângă școală. Fac recomandările respective, iar reacția a fost: ”Cine mai este și acesta? Avocat? Vrei bani de la mine?”.

Au fost mai multe evenimente publice, manifestații stradale, proteste, la care le-a fost restricționat accesul jurnaliștilor. Am văzut că ați reacționat în aceste cazuri.

Dreptul la informație nu poate fi restrâns decât în situațiile prevăzute de lege. Dar aceste drepturi se încalcă și nimeni nu răspunde. Într-un comunicat de presă am spus: consider că refuzul acceptării unui jurnalist la un eveniment public, la primirea informației, este un gest discriminatoriu și intimidant la adresa presei. Jurnaliștii tot trebuie să fie corecți și obiectivi, dar atunci când se stabilesc restricții este încălcarea dreptului și jurnalistul nu poate fi ”pedepsit” în acest fel. Dacă este vorba despre informație publică și de un eveniment public, nu pot exista restricții.

Se apropie alegerile parlamentare, care se vor desfășura în conformitate cu sistemul mixt de vot, în 51 de circumscripții uninominale. Există și o nouă prevedere, candidații vor trebui să prezinte certificate de integritate, eliberate de Autoritatea Națională de Integritate. Au fost exprimate mai multe îngrijorări din partea opoziției, dar și a organismelor internaționale referitoare la modul cât de corecte vor fi aceste alegeri, inclusiv din punctul de vedere al integrității candidaților. Ce riscuri întrevedeți în legătură cu viitoarele alegeri?

E o întrebare de perspectivă, deoarece cum va fi, vom vedea. Este pentru prima dată și eu, ca Avocat al Poporului, voi cere să fie respectată legislația întocmai cum este prevăzută. Vom monitoriza cum se vor desfășura alegerile, agitația pre-electorală, pentru că este un drept fundamental de a alege și de a fi ales. Referitor la certificatele de integritate, eu sper că cine va da documentele va manifesta integritate el, în primul rând. Este vorba despre responsabilitate socială. Dacă fiecare s-ar gândi la responsabilitatea lui socială, multe probleme ar dispărea. Dar să vedeți cum vor apărea întrebări: cine e mai integru, cel ales pe listă sau cel ales în circumscripții...

Existau îngrijorări că în circumscripții alegătorii ar putea fi mai ușor ”cumpărați”...

Noi cunoaștem că fiecare actor electoral va încerca să caute modalități de atragere a alegătorilor de partea sa. Dacă vor fi abuzuri, noi vom urmări să vedem dacă sunt încălcate drepturile. De exemplu, suntem îngrijorați referitor la dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități, care nu au acces în clădirile unde sunt secțiile de vot.

Dar, impactul corupției, atâta timp cât nu va fi micșorat sau lichidat ca fenomen, vor exista probleme în orice întrebare mi-ați pune, în orice domeniu. Într-o societate democratică nu există problemă care să nu aibă impact asupra drepturilor omului. Dacă drepturile omului reprezintă o prioritate într-un stat, celelalte probleme oamenii înșiși le rezolvă.

Natalia Enache

(0) comentarii
2018-11-01 20:52
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Alte interviuri:

Avocatul Poporului: ”Corupția a ajuns la un așa nivel, încât afectează drepturile omului”

  ”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa…//...
(0) comentarii
2018-11-01 20:52
Distribuie:

Alina Mungiu–Pippidi: ”Corupția din Republica Moldova a atins acel punct în care te întrebi dacă democrația mai poate supraviețui”

Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări…//...
(0) comentarii
2018-10-01 09:27
Distribuie:

”Conflictele de interese trebuie sancționate penal și combătute cu fermitate”

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu…//...
(0) comentarii
2018-08-30 14:46
Distribuie:

Republica Moldova ar putea deveni zonă de legalizare a banilor de origine dubioasă

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, expert în cadrul Transparency International Moldova, a subliniat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată riscurile pe care le comportă pachetul de legi recent adoptate de Parlament cu privire la amnistierea fiscală și la declararea voluntară a capitalurilor. Expertul estimează că aceste modificări sunt făcute…//...
(0) comentarii
2018-08-01 10:52
Distribuie:

Lilia Ionița, expertă CAPC: ” Intrăm în derizoriu și cuvântul ”integritate” devine unul de ocară”

Mecanismele legale destinate prevenirii actelor de corupție și stimulării integrității în sistemul de justiție nu funcționează și nu au adus rezultatele scontate, este de părere Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Experta a explicat într-un interviu pentru portalul Moldova Curată că deși…//...
(0) comentarii
2018-03-26 18:08
Distribuie:

Ambasadorul UE la Chișinău: În Republica Moldova există fenomene de corupție extraordinar de mare, trafic de influență, folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație, care trebuie dezrădăcinate

Pentru combaterea reală a corupției este necesară voință politică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.  El a subliniat că pe lângă corupția mică, în Republica Moldova există fenomene de corupție „extraordinar de mare, trafic de influență și folosirea pozițiilor în…//...
(0) comentarii
2018-02-24 10:21
Distribuie:
 <1 2 3 >  Last ›

LiveChat-uri:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.