Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

În ospeţie la MC

„CSM se comportă ca un sindicat al judecătorilor”

Oleg Efrim
Ministrul Justiției

„CSM se comportă ca un sindicat al judecătorilor”

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a dezvăluit într-un interviu pentru portalul Moldova Curată de ce decurge atât de anevoios procesul de reformare a sistemului judecătoresc, cum și când vom reuși să scăpăm de judecătorii corupți. Efrim vorbește în premieră și despre legea cu privire la lipsirea de inamovibilitate a judecătorilor Curții Constituționale, votată pe 3 mai de Parlament.

- În R. Moldova se vorbește foarte mult despre judecătorii „raideri”. E normal ca aceștia să continue să dea verdicte?

Problema este mai largă decât doar judecătorii raider. Judecătorii sunt independenți și trebuie să se supună doar legii, astfel încât nu poți interveni administrativ în domeniul justiției, concediind judecătorii despre care Guvernul sau Parlamentul consideră că nu merită să fie în sistem. Este rolul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să dea apreciere activității judecătorilor. Din păcate, acest proces durează în timp, chiar dacă a început. Să ne amintim că în 2012 am avut și demisii de judecători, și dosare intentate împotriva lor, a fost pornită și procedura de evaluare a performanțelor judecătorilor în baza unei legi adoptate care prevede că în termen de doi ani toți judecătorii urmează să treacă testul de performanțe, iar această procedură ar trebui să așeze lucrurile la locuri.

- Au unii judecători vreo implicare în recentul atac raider asupra „Moldova Agroindbank”?

Cel puțin în transferul unui pachet de acțiuni avem o plângere de la o companie care pretinde că a fost deposedată. Analiza actelor care ne-au fost prezentate indică asupra anumitor abateri din partea unui judecător și unui executor judecătoresc. Noi investigăm acest caz și vom intenta o procedură disciplinară.

Recent, au apărut în presă informații despre o posibilă implicare a președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, și a președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în planificarea atacului raider asupra Băncii de Economii. Ce credeți despre asta?

Este o învinuire foarte gravă și cred că autoritățile competente urmează să se sesizeze și să facă lumină în acest caz, pentru că nu pot să planeze astfel de suspiciuni asupra a două persoane-cheie din sistemul judecătoresc. Nu pot avea o părere, pentru că nu știu dacă este adevărată informația. Aceste persoane contestă faptul. Îmi este greu să îmi imaginez că aceste informații sunt adevărate.

Atunci când au fost lichidate judecătoriile economice, s-a crezut că vom scăpa de corupția din sistemul judecătoresc. A avut reforma efectul scontat?

Lichidarea instanțelor economice s-a făcut nu doar din acest motiv. Constatăm că probleme în domeniul justiției continuă să rămână și ne vom îndrepta eforturile întru soluționarea lor. Totuși, lucrurile s-au mișcat în ultima perioadă. CSM a început mult mai des să ia atitudine față de faptele reprobabile ale anumitor judecători. Am asistat la demisii ale unor judecători, inclusiv de la Curtea Supremă de Justiție, pentru că nu și-au prezentat declarația de avere. Lucruri care nu s-au mai întâmplat în ultimii 15 ani. Dar acest lucru nu este ușor. Există rezistență. Sunt criticate inițiativele Ministerului Justiției, se creează medii propice pentru ca inițiativele noastre să nu treacă de comisiile parlamentare sau chiar Parlament. Totuși, trebuie să se înțeleagă că ministrul Justiției nu este dușmanul judecătorilor.

- Se creează impresia că doar ministrul Justiției inițiază acțiuni disciplinare împotriva judecătorilor, deși acest drept îl au toți membrii CSM. Este o impresie greșită?

Raportul Colegiului disciplinar atestă că ministrul Justiției și procurorul general au intentat cele mai multe proceduri disciplinare. Sunt membri ai CSM care nu au intentat nicio procedură disciplinară. Contez foarte mult că CSM nu se va comporta doar ca un sindicat care cu orice preț încearcă să apere judecătorii. El este organul de autoadministrare judecătorească. Deci, el este primul interesat ca în sistem să fie ordine.

- Aveți senzația că CSM se comportă ca un sindicat al judecătorilor?

Păi atunci când cu orice preț încerci să nu sancționezi un judecător, acoperindu-te cu faptul că deciziile se iau colectiv și se poate spune că așa s-a decis... Îmi amintesc situații din 2011, când judecători care meritau să fie concediați din sistem au fost doar mustrați, chiar dacă a propus Colegiul disciplinar concedierea lor. Astfel de decizii ridică anumite semne de întrebare. În anul 2012, am văzut deja o altă atitudine. Cred că este rezultatul faptului că justiția a intrat în vizorul presei. Presa a început să se intereseze de ceea ce se întâmplă în sistemul judecătoresc și să scoată în evidență problemele din justiție și CSM este nevoit să fie mai transparent și să ia decizii care par logice.

- Susține Ministerul Justiției inițiativa de lipsire de imunitate a judecătorilor?

Ministerul Justiției a inițiat această inițiativă și am reușit să limităm imunitatea judecătorilor în cazurile de corupție. Procurorii au posibilitatea de a investiga cazurile de corupție în care sunt implicați judecători, fără a solicita acordul prealabil al CSM. Această prevedere este în vigoare din vara anului trecut. Mingea este acum în terenul celor care trebuie să combată cazurile de corupție din sistemul judecătoresc. Deocamdată, am avut doar un singur caz. Este vorba despre un judecător de la Curtea de Apel împotriva căruia CNA a pornit un dosar penal pentru o faptă de corupție.

Ce părere aveți despre legea votată la 3 mai de Parlament, prin care au fost lipsiți de inamovibilitate judecătorii Curții Constituționale?

Înțeleg motivul pentru care deputații au votat aceste modificări. Pentru o societate democratică este important ca nimeni să nu se considere mai presus de lege. Pentru a asigura acest deziderat este nevoie de un sistem de echilibru și de garanții atât pentru cei care iau decizii, cât și pentru cei care controlează aceste decizii. Până la urmă, președintele a refuzat să promulge această lege, considerând-o neconstituțională. Nu știu ce va decide Parlamentul, dar cu siguranță este necesar să fie revăzute normele constituționale pentru a asigura echilibrul între putere și cei care verifică deciziile luate de putere.

- În ce mod ar trebui revăzute?

Experiența diferitor țări arată că orice persoană numită de Parlament poate fi într-un fel judecată pentru încălcări ale jurământului depus. Există practici ca pentru toți funcționarii numiți de Parlament să fie instituite instanțe de judecată formate din politicieni și judecători care analizează dacă fapta reprezintă încălcare de jurământ și pentru această faptă persoana poate fi sancționată. Dar aceste lucruri sunt reglementate acolo în Constituție. Ar putea fi o soluție și pentru R. Moldova. Trebuie să identificăm formula cea mai potrivită. De altfel, necesitatea transformărilor la Curtea Constituțională este prevăzută și în strategia de reformare a justiției și poate să ia forma unui pachet mai mare de modificări care să cuprindă și majorarea numărului de judecători, dar și responsabilizarea acestora.

- Ce părere aveți despre faptul că avem un deputat condamnat la închisoare în România, căutat prin Interpol?

O astfel de situație nu este doar ciudată, dar deocamdată Ministerul Justiției nu a primit nicio solicitare din partea statului român de a pune în aplicare sentința pronunțată în România. Domnul deputat spune că mai are căi de atac. Nu știu ce să vă spun. R. Moldova nu-și extrădează cetățenii și din acest punct de vedere nu pot fi învinuite autoritățile noastre că nu întreprind măsuri, dar situația s-ar putea schimba dacă o astfel de solicitare ar veni din partea statului român. Atunci, autoritățile naționale vor trebui să pornească procedurile de recunoaștere a sentinței și să o pună în aplicare. Există o astfel de posibilitate.

- Care credeți că sunt reformele ce se impun de urgență în sistemul judecătoresc din R. Moldova?

Avem în lucru un amplu pachet anticorupție care se află astăzi în faza discuțiilor publice. Unele dintre inițiative, în cazul în care vor fi implementate, le-au permis să spună experților de la Consiliul Europei că R. Moldova poate deveni lider regional în domeniul combaterii corupției. Aceste prevederi se referă la includerea testelor de integritate în domeniul justiției, includerea răspunderii penale pentru îmbogățirea nejustificată, examinăm posibilitatea confiscării extinse a averilor persoanelor condamnate pentru acte de corupție. Aceste acțiuni au drept scop să facă corupția neatractivă.

- Cum calificați dosarele intentate în ultimul timp de Centrul Național Anticorupție?

Acest subiect a fost foarte discutat în presă în ultima perioadă. Unele cazuri le cunosc aproape în detaliu. Orice critică în privința acestei instituții care pornește dosare este privită ca rezistență din partea celor care nimeresc în vizorul ei, doar că sunt o mulțime de fapte care demonstrează că aceste acțiuni sunt concertate. În ziua în care în Parlament urmează să se ia decizii importante privind demiterea unui înalt demnitar, CNA efectuează percheziții și rețineri care vizează reprezentanții unui alt partid care urmează să ia acea decizie în Parlament. Toate aceste acțiuni ridică semne de întrebare. Aceste cazuri urmează a fi transmise în judecată. Doar că în anumite cazuri, pe care le cunosc eu, sunt foarte stranii deciziile luate de CNA și Procuratură. Aceste dosare se bazează pe ipoteza că ar putea surveni anumite daune, altele sunt intentate pentru executarea hotărârilor judecătorești, ceea ce este dubios. Sunt sigur că persoanele vizate în aceste dosare vor ataca statul la CEDO, doar că va avea de plătit Guvernul.

Vă mulțumim!

Mariana Rață

(1) comentarii
1970-01-01 02:00
Distribuie:

ion1

04.06.2013
15:53
Ion Druta cu Boris Druta(cu HAREMU) din Telenesti o transformat JUDECATORIA RM DE STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider...Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM....2ra-926/12 „Lima” împotriva lui Ion Druta judecator Botanica.

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Alte interviuri:

Expert internațional: ”Nu recomandăm o lustrație în sistemul judiciar – este o idee ce pare bună la început, dar care se dovedește ”otrăvitoare” ulterior”

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a subliniat…//...
(0) comentarii
2019-06-28 10:11
Distribuie:

Viorel Rusu, membru al CI al ANI: ”În activitatea tuturor organelor se simte o atmosferă de frică și cred că acesta este un motiv care împiedică ANI să-și exercite pe deplin activitatea”

Autoritatea Națională de Integritatea are nevoie de câteva cazuri de rezonanță, ca să își dovedească funcționalitatea și independența, afirmă unul dintre membrii Consiliului de Integritate, Viorel Rusu, într-un interviu pentru Moldova Curată. Potrivit lui, societatea are așteptări mai mari de la ANI, iar rezultatele înregistrate până acum nu sunt mulțumitoare.…//...
(0) comentarii
2019-06-06 20:00
Distribuie:

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conflict de valori cu sine însuși

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor în Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova…//...
(0) comentarii
2019-05-27 19:39
Distribuie:

”Chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut parte (…) tot nu vedem ca ANI să ne uimească cu rezultate fulminante”

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție. ”Pentru o instituție de prevenire, cum este ANI, mi se pare un act sinucigaș să…//...
(0) comentarii
2019-02-08 14:22
Distribuie:

Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul politic e atunci când se irosesc resurse bugetare cu scopul de a cumpăra votanți

Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare. Expertul a participat la…//...
(0) comentarii
2018-12-08 11:43
Distribuie:

Dumitru Visterniceanu, fost judecător CSJ: ”Într-un stat unde există corupție în general, nu poate să nu existe vreun sector unde nu există elemente de corupție. De aceea și sistemul judecătoresc este afectat de acest viciu”

Proiectul de lege privind unificarea sistemului de salarizare pentru bugetari i-a determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem în ultima perioadă, susține fostul magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Visterniceanu, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El însuși a ales să părăsească CSJ, deși mai avea…//...
(0) comentarii
2018-11-21 15:11
Distribuie:
 <1 2 3 >  Last ›

LiveChat-uri:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.