Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

În ospeţie la MC

Mihai Poalelungi DEZVĂLUIE ce a făcut pe 7 aprilie 2012

Mihai Poalelungi
președintele Curții Supreme de Justiție

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a dezvăluit, în premieră, într-un interviu pentru Moldova Curată unde a fost pe 7 aprilie 2012 și cu cine s-a întâlnit în acea zi în care presa scria că ar fi participat la o întâlnire secretă în care s-a pus la cale atacul raider asupra Băncii de Economii.

În același interviu, judecătorul comentează decizia Curții Constituționale de limitare a imunității judecătorilor și explică de ce nu fac pușcărie polițiștii care au bătut tinerii după protestele din 7 aprilie 2009.

- Dle Poalelungi, săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis limitarea imunității judecătorilor pentru a putea fi cercetați penal pentru cazuri de corupție. Cum comentați această hotărâre? Ce credeți că va urma?

Trebuie să reiterez că în sistemul judecătoresc există corupție. Pentru mine, recunoașterea problemei reprezintă deja un punct de pornire pentru lichidarea acesteia. Modificarea operată anul trecut viza lipsirea totală a judecătorilor de imunitate. Nu am fost de acord, pentru că orice lege europeană trebuie adaptată la condițiile țării. Putem vorbi foarte mult despre faptul că în Germania și în Franța judecătorii nu au imunitate, dar acolo este alt nivel de educație și responsabilitate. Nu ne putem compara cu aceste țări în care există o democrație avansată. Sunt de acord că trebuie să luptăm cu corupția, de aceea susțin decizia Curții Constituționale care a hotărât că este constituțională modificarea în privința dreptului Procurorului General de a porni urmărirea penală pe cazuri de corupție. Și atât. Celelalte modificări în legislație, operate anterior în ceea ce privește imunitatea, au fost declarate neconstituționale. De aceea, salut această hotărâre și o consider corectă. Judecătorii nu trebuie să aibă imunitate pentru cazuri de corupție, pentru că această corupție există.

Cred că după această decizie a Curții, dacă judecătorii nu se vor opri să ia mită, vom avea dosare în instanță împotriva judecătorilor corupți. Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție vor face uz de acest instrument.

-  De ce nu avem cazuri de condamnare la închisoare a polițiștilor acuzați de tortură după evenimentele din 7 aprilie 2009?

Vina pentru acest lucru cred că este comună.  Nu îi putem acuza doar pe judecători sau procurori. Ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009 este o tragedie. Vă amintiți că majoritatea polițiștilor purtau atunci cagule pe față. Este complicat să stabilești cine a maltratat copiii care erau în centru. Ține de iscusința și perseverența anchetatorului care anchetează cazul. Iar în judecată totul depinde de probele prezentate de procuror. Este regretabil că, din cauza insuficienței probelor, un polițist care a maltratat o persoană este eliberat.

- Probele lipsesc pentru că nu sunt suficient de bine instrumentate dosarele?

Nu doar din cauza asta. Deși cred că există și această problemă. Dar mai există și întrebarea dacă au avut posibilitate procurorii să acumuleze probe după atâta timp.

-  Ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2012? Ați mințit sau nu atunci când ați spus că nu ați fost în țară și nu ați participat la o întâlnire secretă în care s-ar fi pus la cale atacul raider asupra Băncii de Economii?

În ultimul an au fost difuzate multe informații defăimătoare despre mine. Un an mai urât nu am avut în viața mea! Ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2012? Eu am revenit în țară pe 1 mai 2012 și am preluat funcția de președinte al CSJ. Nu îmi mai amintesc  fiecare dată când veneam acasă, dar când în presă au apărut informațiile despre întâlnirea secretă la care aș fi participat, am deschis pașaportul și am verificat dacă am ștampilă de intrare în R. Moldova sau măcar de ieșire din Germania. Nu am găsit nimic. Acest lucru m-a indus în eroare. Am telefonat la Serviciul Vamal din R. Moldova și am solicitat să verifice dacă eram sau nu în R. Moldova în acea zi. Intenționat sau nu, mi s-a furnizat informația că nu am fost în R. Moldova în acea perioadă. Având aceste două informații, am scris repede un comunicat de presă în care am respins acuzațiile care mi se aduc. După ce l-am difuzat, peste o oră, am fost telefonat de la Serviciul Vamal și anunțat că s-a greșit și eu, de fapt, am fost în R. Moldova pe data de 7 aprilie 2012. Rămâne pe conștiința celor care mi-au furnizat informația. Ulterior, după ce am discutat cu soția, ea mi-a amintit că atunci am fost pentru vreo trei zile acasă. În acea zi, eu, împreună cu Alexandru Tănase, Victor Berlinschi, Vlad Filat și președintele Nicolae Timofti am fost toată ziua la Condrița.

- Înțeleg că, fiind ales președinte al Curții Supreme de Justiție, ați petrecut acea zi împreună cu prim-ministrul, șeful statului și președintele Curții Constituționale? Acest lucru nu contravine niciunei norme?

Eram la o întâlnire organizată la inițiativa președintelui republicii. Vă dați seama că ar fi absurd să credeți că ne-am ocupat cu ceva împotriva statului. Am avut discuții pur prietenești. Noi am fost mereu prieteni cu domnul președinte. La început, el m-a luat în calitate de vicepreședinte al Curții de Apel, ulterior am lucrat împreună la CSJ. Am avut mereu relații foarte bune. În ceea ce ține de informațiile difuzate de domnul deputat Ion Butmalai, îmi vine greu să cred că le-a făcut neintenționat. Niciodată nu am avut treabă cu Banca de Economii. Nu am avut niciun fel de întâlniri. Sunt aberații. Serviciul de Informații și Securitate a negat faptul că ar deține informații despre întâlnirea secretă din 7 aprilie 2012. Procurorul general de asemenea a emis o ordonanță că nu avem treabă cu Banca de Economii.

Nu am spus nimănui despre ce am făcut pe 7 aprilie 2012, dar este foarte ușor să verificați aceste informații măcar și după localizarea telefoanelor mobile. Când au apărut toate aceste informații în presă că aș fi mințit, ce trebuia să fac? Să îmi cumpăr post de televiziune ca să dezmint informațiile? Pentru că se difuzează doar ceea ce îi convine cuiva. Nu știu dacă jurnaliștii au acționat cu rea-voință sau nu. Nu am încercat să discut niciodată cu ei și nici nu am avut cereri de chemare în judecată a jurnaliștilor.

- Și totuși la adresa dvs. au apărut mai multe acuzații în presă…

Da, că aș fi protejat niște nepoți care se ocupau cu trafic de droguri. Dar eu nici nu am astfel de nepoți. Ulterior s-a scris despre un credit de cinci milioane de lei pe care l-aș fi luat de la „Victoriabank”. În declarația mea de avere am scris clar că acești bani îmi aparțin și eu i-am depus la bancă. Sunt banii pe care i-am câștigat cât am fost judecător la CEDO. Ulterior, am luat însă un credit de la aceeași bancă în valoare de 500 de mii de lei. Deși pare aberant, dar eu nu îmi puteam retrage banii din depozitul bancar pentru capitalizare. Dacă aș fi retras măcar un leu, aș fi pierdut dobânda acumulată din 2009 și până în prezent. De-acum toată lumea știe că eu am avut probleme cu ficatul. Am fost infectat cândva de hepatită și am fost în stare gravă. În acel timp, medicul m-a sfătuit să plec pentru transplant în Italia. Aveam nevoie de bani și de aceea am împrumutat de la bancă. Din fericire, nu a mai fost nevoie de transplant. Sincer să vă spun, când îndeplineam declarația de avere am bănuit că voi intra într-o daravelă cu acești 500 de mii de lei. Îmi pare rău că presa a preluat această informație despre cele cinci milioane de lei fără a o verifica sau măcar a-mi solicita opinia. Să nu se supere jurnaliștii pe mine, dar eu voi face tot posibilul pentru a promova ideea ca în Codul Penal al R. Moldova să fie instituită din nou norma penală pentru calomnie. Îmi place să dau exemplul Germaniei, țara democratică în care îmi place totul, de aceea am insistat ca și fiul meu să își facă acolo studiile. Acolo există vreo cinci sau șase articole penale ce vizează calomnia, injuria, defăimarea. De ce într-o țară cu o înaltă democrație există astfel de prevederi, iar la noi nu?

- Cum explicați averile considerabile ale unor judecători din R. Moldova?

Anul trecut, când am revenit la CSJ, la o ședință cu conducerea țării a existat o propunere ca să fie verificată averea tuturor funcționarilor și demnitarilor și aceste bunuri să fie impozitate. Având în vedere faptul că legea actuală nu permite confiscarea acestor bunuri, funcționarii care nu își pot justifica averile să fie concediați, pentru că nu corespund condițiilor etice și morale. O inițiativă legislativă în acest sens nu există însă nici în prezent. Președintele CSJ nu are dreptul la inițiativă legislativă, altfel aș fi făcut-o.

- Dar pe interior, puteți face ceva la CSJ?

Nu am nici competențe, nici personal. Noi nu avem o direcție de securitate internă care să se ocupe de acest lucru. Rămâne doar Comisia Națională de Integritate, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție să facă ordine. Eu nu am nevoie de judecători corupți.

Am intentat mai multe proceduri disciplinare împotriva judecătorilor, dar am decis că nu ar fi corect să intentez proceduri disciplinare împotriva judecătorilor CSJ, de aceea am decis să le pornească alții. Cred că în ultimul an corupția din sistemul judecătoresc s-a redus substanțial.

- Vă mulțumim!

Interviu realizat de Mariana Rață

 

(0) comentarii
2013-09-11 00:00
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Alte interviuri:

Mariana Kalughin, expert anticorupție în cadrul CAPC, va oferi un interviu pentru Moldova Curată.

Subiectul discuției va fi procesul de reorganizare a Autorității Naționale de Integritate. Vă invităm să-i adresați întrebări.  //...
(0) comentarii
2017-04-11 12:04
Distribuie:

Directorul Agenției Achiziții Publice: ”Riscul de corupere în achiziții este permanent”

Directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai, a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată că instituția pe care o conduce va rămâne fără mai multe atribuții, din 1 ianuarie 2017, potrivit unor modificări operate de Parlament la noua Lege privind achizițiile publice. Astfel, Agenția nu va mai putea verifica…//...
(0) comentarii
2016-12-20 10:19
Distribuie:

Directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai, a acordat un interviu pentru Moldova Curată

Vă invităm să îl citiți în curând pe pagina Moldova Curată.//...
(0) comentarii
2016-12-08 12:08
Distribuie:

Secretarul general al ANI din România: ”O instituție precum ANI are obligația de a lua în considerare toate semnalele venite din spațiul public”

Viitorii angajați ai Autorității Naționale de Integritate vor trebui să dea dovadă de curaj și să fie pro-activi, pentru a face din noua instituție una eficientă, este de părere Silviu Ioan Popa, secretarul general al ANI de la București. El a subliniat, într-un interviu pentru Moldova Curată, importanța unei bune…//...
(0) comentarii
2016-11-15 10:14
Distribuie:

Ambasadorul Slovaciei la Chișinău: ”Cu o minte coruptă nu poți să ai cu adevărat succes în viață”

Ambasadorul Republicii Slovacia la Chișinău Robert Kirnag a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre practicile slovace de combatere a corupției, de asigurare a transparenței decizionale și a integrității demnitarilor și funcționarilor publici. Diplomatul a subliniat că este nevoie atât de voința politică a celor aflați la putere,…//...
(0) comentarii
2016-10-24 18:11
Distribuie:

Iurie Morcotîlo: Licitațiile publice sunt mimate în sistemul educațional din municipiul Chișinău

Procesul de achiziții publice în domeniul educațional din municipiul Chișinău are de suferit din cauza mai multor tertipuri la care recurg agenții economici care participă la tendere, arată un raport realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Autorul studiului, Iurie Morcotîlo, a declarat într-un interviu pentru Moldova Curată că există câteva…//...
(0) comentarii
2016-09-26 09:47
Distribuie:
‹ First  < 3 45 6 7 >  Last ›

LiveChat-uri:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.