Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

În ospeţie la MC

Rodica Antoci, președinta ANI: ”Am solicitat să avem un corp de inspectori de integritate în număr de 46”

Rodica Antoci
Președintă a Autorității Naționale de Integritate

Autoritatea Națională de Integritate ar putea avea 46 de inspectori de integritate, a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, președinta ANI, Rodica Antoci. ANI a elaborat și a înaintat Parlamentului un proiect privind structura și efectivul limită al instituției, în care a solicitat să fie angajați 46 de inspectori de integritate. Președinta ANI a declarat că se așteaptă aprobarea acestui proiect în luna februarie și în paralel a fost propus pentru dezbateri publice regulamentul privind organizarea concursului pentru inspectorii de integritate.

 

Vreau să vă întreb pentru început referitor la depunerea declarațiilor de avere și interese în regim on-line. Vedem un număr nu foarte mare de declarații depuse. De ce credeți că se întâmplă acest lucru?

În prezent avem 300 de declarații depuse prin intermediul sistemului electronic E-integritate (n.r.: deja sunt aproape 500, din aproximativ 65 de mii de subiecți ai declarării). În același timp, foarte mulți subiecți ai declarării solicită informații și consultări despre modalitatea de depunere, sunt solicitări și din partea instituțiilor. Cred că acest proces are nevoie de ceva timp. Odată ce Autoritatea își va intra în toate drepturile de funcționalitate, va informa pe parcursul anului curent subiecții declarării și conducătorii instituțiilor. Considerăm că la anul asemenea situație nu va mai fi.

La ce etapă de formare se află acum ANI?

Din primele zile cum am pășit pragul acestei instituții am început lucrul pentru a face ANI funcțională. Primul pas este de a aproba structura și efectivul limită, iar potrivit legislației, această prerogativă îi revine Parlamentului. Proiectul hotărârii l-am înaintat în Parlament și a fost înregistrat, urmează să fie avizat și aprobat. Am elaborat și am prezentat membrilor Consiliului de Integritate proiectul regulamentului cu privire la suplinirea funcțiilor de inspectori de integritate, care a fost plasat și pe pagina ANI, pentru transparență decizională și dezbateri publice, pentru ca atunci când vom avea aprobate structura și efectivul-limită, să fim pregătiți pentru demararea concursului.

Ați stabilit un număr al inspectorilor de integritate care ar fi necesar pentru ANI?

Luând în considerare că legiuitorul a împuternicit ANI cu atribuții funcționale mult mai largi decât pe fosta Comisie Națională de Integritate, a fost stabilită clar misiunea de asigurare a integrității funcției publice și de prevenire a actelor de corupție prin controalele pe care le vom efectua, am solicitat să avem un corp de inspectori de integritate în număr de 46. Va fi un inspectorat de integritate, condus de un șef de direcție generală și vor fi asistați și evaluați de un serviciu separat care va monitoriza și va răspunde de efectuarea calitativă, în termen, a controalelor de către inspectorii de integritate.

Ați estimat când va începe verificarea efectivă a averilor de către inspectorii de integritate? Vă întreb asta pentru că se așteaptă de foarte mult timp ca instituția să funcționeze.

Perioada de control se începe după încheierea termenului limită de depunere a declarațiilor, la 31 martie 2018. Totodată, sistemul E-integritate ne va permite să stabilim cine nu a efectuat procedura de depunere și va ușura sarcina inspectorilor de integritate. Consider că vom reuși să ne încadrăm ca procedura de control să coincidă cu perioada de funcționalitate a Autorității.

Dacă reușim până în luna februarie să avem aprobată prin hotărârea Parlamentului structura și efectivul limită al ANI și se aprobă și regulamentul de suplinire a a funcțiilor de inspectori de integritate, ne rămâne doar să demarăm procedura de concurs, care va avea aceeași procedură ca și în cazul concursului pentru funcțiile de președinte și vice-președinte al ANI.

Procedura de alegere a conducerii ANI, fiind vorba doar de două persoane – președinte și vice-președinte, a durat ceva timp. Credeți că s-ar putea întâmpla ca să fie tărăgănată și procedura de selectare a inspectorilor de integritate, având în vedere că ei sunt mai mulți?

Suntem conștienți că nu vor fi din start toate 46 de posturi completate, dar consider că sunt oameni în Republica Moldova integri, profesioniști, care vor trece de toate cele trei probe. Rămân optimistă, pornind de la exemplul meu personal, pentru că vin din afară, dar doresc să dezvolt acest domeniu, doresc să-mi dezvolt și eu cariera mea profesională și același lucru îl aștept și de la viitorii angajați ai Inspectoratului de Integritate.

Un proiect al Ministerului Justiției propune ca să fie eliminată proba poligrafului pentru inspectorii de integritate. Ce părere aveți?

Părerea mea este că ea ar trebui să rămână. Nu ca eliminatorie, dar cel puțin să rămână cu titlu de informare pentru angajator, exact cum se face și pentru alte funcții în cadrul CNA, SIS.

E o probă dificilă? Dumneavoastră ați trecut-o. E atât de înspăimântătoare precum ar părea la prima vedere?

Înspăimântătoare nu mi s-a părut. Mai înspăimântător mi s-a părut interviul. Pentru mine este importantă pentru că această probă permite o comunicare, îți permite să identifici anumite calități ale persoanei. Este exact cum ai merge la psiholog, are loc o evaluarea a portretului psihologic al acelui candidat. În calitate de angajator nu aș solicita testarea angajaților mei la poligraf pentru a fi eliminați, dar pentru a face cunoștință mai în detaliu, să văd ce reprezintă ca personalitate, ca profesionist ce va activa în cadrul instituției.

Credeți că pot fi determinate riscurile în ceea ce privește integritatea unei persoane într-o asemenea probă?

Integritatea este o calitate a persoanei. Domeniul integrității în prezent, în Republica Moldova, este un domeniu cheie, un domeniu nou, care trebuie dezvoltat. De aceea Autoritatea își propune să contribuie la dezvoltarea acestei culturi a integrității, iar eu sunt pentru instituirea unei culturi a integrității și onestității exercitării funcțiilor de către toți angajații din Republica Moldova, pentru că astfel vom educa noi generații de cetățeni integri, onești, corecți și vom face ca integritatea să fie la ea acasă în Republica Moldova.

De aceea, toți inspectorii de integritate trebuie să fie imparțiali, integri, pentru că sunt cei care vor contribui la dezvoltarea acestui domeniu, vor fi exemplu pentru toți subiecții declarării.

Cum credeți, care este nivelul de integritate în societatea noastră și în rândul subiecților declarării, pentru că ei vor fi în vizorul Autorității Naționale de Integritate? Vă întreb pornind de la materialele de investigație realizate de mass-media, care au arătat în multe cazuri că sunt funcționari, demnitari, judecători, procurori, care nu-și pot justifica averile din veniturile oficiale.

ANI își propune pentru început să fie exact ca un profesor. Să contribuie la informarea, educarea, instruirea subiecților declarării și să-i responsabilizeze să aibă curajul să-și declare toate averile lor, toate conturile, să nu fie nevoiți să ascundă sau să le treacă pe numele altor persoane din familiile lor. Noi vom veni cu instruiri, cu ghiduri informaționale și drept obiectiv pentru următorii doi ani este să reușim să avem subiecți ai declarării mai deschiși față de cetățenii Republicii Moldova, față de noi, ca Autoritate care îi vom verifica. Să-i încurajăm ca dumnealor să fie corecți în exercitarea atribuțiilor funcționale pentru a nu fi necesar să-i verificăm prin acele reportaje din mass-media sau prin rețelele de socializare, când își etalează bunurile și averea.

O asemenea situație, de afișare a unor poze pe rețelele de socializare ar putea constitui motiv pentru inițierea unei investigații în cadrul ANI, asupra unui funcționar?

Sesizarea se va face din oficiu și din partea persoanelor fizice și juridice. Sesizarea din oficiu se face printr-o cerere depusă de președinte sau de vice-președinte sau în urma unui raport din partea inspectorului de integritate. Totodată, legislația spune clar că inspectorul de integritate se poate informa din informații publice, iar în asemenea situație trebuie să vină cu un raport motivat pe numele președintelui ANI pentru a înregistra această sesizare și a o distribui aleatoriu spre verificarea prealabilă.

Deci, președintele și vice-președintele vor face aceste sesizări din oficiu?

Bineînțeles. Eu, în calitatea mea președinte, pot să fac o sesizare să fie controlat de exemplu, un judecător sau un funcționar public. După aceasta, sesizarea se înregistrează. Deținem un registru de distribuire aleatorie a sesizărilor. Inspectorul de integritate căruia îi vine spre executare sesizarea va efectua verificarea prealabilă. În cazul în care constată că există bănuieli rezonabile de a iniția un control, întocmește un proces verbal și se demarează procedura de control. Dacă nu există bănuieli rezonabile pentru inițierea controlului, se menționează motivele de ne-începere a controlului.

Care parte va fi publică din tot acest proces? Când vom ști că este cercetat un anumit demnitar sau funcționar?

Când se vor efectua controale se vor emite acte de constatare, toate actele de constatare se vor publica pe pagina oficială a ANI. Dacă vor fi atacate în instanțele de judecată, direcția juridică a ANI va duce controlul executării cazurilor date până la final pentru a publica pe pagina oficială a Autorității hotărârile definitive și irevocabile. Pentru că noi ne propunem să avem și o bază cu asemenea hotărâri cu privire la situațiile de confiscări de avere și acest proces va fi unul transparent și ușor de monitorizat.

Dar vom ști atunci când va fi inițiat un control pe numele cuiva?

La solicitări, eventual.

Deci, nu se va face public acest lucru?

Până nu avem un act definitiv, consider că nu este atât de necesar. Atunci când se inițiază controlul se informează doar subiectul declarării sau persoana asupra căreia se inițiază controlul.

Vă așteptați ca în urma activității ANI să fie confiscate averi ilicite, să fie demiși demnitari care au încălcat legislația cu privire la declararea averilor? Care sunt așteptările maxime pe care le aveți de la această instituție?

Eu m-am angajat să supraveghez cu intransigență aplicarea și respectarea legii, în primul rând de către conducerea ANI, dar și de întregul aparat al inspectorilor de integritate. Totodată, cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii și atunci când va fi o încălcare a legislației, trebuie să o constatăm și bineînțeles, de ce să nu fie și cazuri de pedepsire, de sancționare a celor care nu respectă regimul juridic al conflictelor de interese, nu își onorează obligația de depunere corectă a declarației de avere și interese personale. Totodată, confiscările de avere vor aduce și un venit în bugetul statului.

V-ați gândit cu ce ați putea începe controalele? Au fost identificate sectoarele unde există cele mai mari riscuri de corupție sau un anumit număr de funcționari, demnitari? Au fost stabilite niște priorități, cel puțin pentru început, sau se va merge aleatoriu?

Priorități trebuie să existe. Vom stabili domeniile de risc. Vom respecta și cadru legal care spune că trebuie verificați cei aflați în funcții cu demnitate publică, care nu trebuie să fie mai puțini de 40 de procente. Vom stabili prin ordin care sunt sectoarele ce necesită în mod primordial a fi verificate și în paralel vom merge pe sesizările înregistrate.

Deocamdată nu au fost stabilite?

Se lucrează, pentru că ne-am implicat cu toții în elaborarea actelor normative interne. Se fac analize ale datelor statistice, pentru a putea evalua și emite acel ordin. În viitorul apropiat vă asigur că va fi.

Dumneavoastră, personal, de ce ați decis să candidați la această funcție?

Omul tinde spre perfecțiune. Totodată, a fost o oportunitate de a-mi încerca forțele în alt domeniu. Mi s-a părut un domeniu interesant și nou. Consider că prin ambiția mea, prin pregătirea mea profesională și cu dorința de a contribui la dezvoltarea acestui domeniu, voi face lucrurile să meargă bine. Vreau ca la sfârșit de mandat reprezentanții societății civile și mass-media să spună că s-au făcut schimbări la ANI sau viziunile mele au adus schimbări în domeniul dat.

Dar nu ați fost foarte sigură, presupun, pentru că nu ați candidat de la primul concurs anunțat.

Nu am fost atentă la concursurile demarate anterior. Urmăream știrile ca orice cetățean al Republicii Moldova. M-am documentat la anumite articole și am zis că vreau să încerc și o să văd dacă este un concurs integru, corect.

Și v-ați așteptat să câștigați?

Sincer, nu. Dar m-am ambiționat atunci când am făcut cunoștință cu cadrul legislativ, atunci când am identificat unele lacune, atunci când mi-am creat o viziune despre cum ar putea fi acest domeniu dezvoltat.

În societatea noastră există bănuiala că în funcțiile de conducere, în funcțiile înalte, nu se ajunge fără un sprijin politic.

Eu nu am fost niciodată afiliată politic și nici în prezent nu sunt. Asta nu înseamnă că nu m-ar interesa viața politică din Republica Moldova. Dar în cazul meu, chiar nu am avut susținere decât din partea celor dragi, a familiei.

Și la fel îmi doresc și pentru concursul pentru angajarea inspectorilor de integritate, să avem persoane din afara sistemelor, a instituțiilor de forță. Îmi doresc oameni noi, cu voință multă, cu mult caracter, care să-și asume anumite obligațiuni, care să fie fermi pe poziții, pentru a nu fi influențați nici politic, nici de cunoștințe sau rude.

Ați fost felicitată personal de președintele Igor Dodon. A avut vreo semnificație pentru dumneavoastră acest lucru?

Chiar nu știu ce să spun la întrebarea aceasta. Este președintele statului, i-am mulțumit și eu pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Menționez că această funcție mă onorează și mă obligă. Îmi pare bine că pregătirea mea profesională și capacitățile mele au fost apreciate de Consiliul de Integritate, iar pe viitor rămâne să vedem rezultatele pe care le voi avea în activitatea de președinte al ANI. Bineînțeles că felicitări pot să vină din mai multe părți.

Dar credeți că dumnealui se așteaptă să fie menajat dacă ar urma să fie verificat de ANI?

Eu am menționat și mai menționez o dată că cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii. Președintele Republicii Moldova tot este un subiect al declarării și dumnealui la fel trebuie să respecte cadrul legal, legile 132 și 133 din 2016, cu privire la depunerea declarațiilor, cu privire la respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților etc. Și persoanele responsabile din instituția dată trebuie să informeze ANI despre orice încălcări în termenii legali stabiliți.

 

Vă mulțumim.

Natalia Enache

 

 

 

 

(0) comentarii
2018-02-06 10:29
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Alte interviuri:

Expert internațional: ”Nu recomandăm o lustrație în sistemul judiciar – este o idee ce pare bună la început, dar care se dovedește ”otrăvitoare” ulterior”

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a subliniat…//...
(0) comentarii
2019-06-28 10:11
Distribuie:

Viorel Rusu, membru al CI al ANI: ”În activitatea tuturor organelor se simte o atmosferă de frică și cred că acesta este un motiv care împiedică ANI să-și exercite pe deplin activitatea”

Autoritatea Națională de Integritatea are nevoie de câteva cazuri de rezonanță, ca să își dovedească funcționalitatea și independența, afirmă unul dintre membrii Consiliului de Integritate, Viorel Rusu, într-un interviu pentru Moldova Curată. Potrivit lui, societatea are așteptări mai mari de la ANI, iar rezultatele înregistrate până acum nu sunt mulțumitoare.…//...
(0) comentarii
2019-06-06 20:00
Distribuie:

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conflict de valori cu sine însuși

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor în Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova…//...
(0) comentarii
2019-05-27 19:39
Distribuie:

”Chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut parte (…) tot nu vedem ca ANI să ne uimească cu rezultate fulminante”

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție. ”Pentru o instituție de prevenire, cum este ANI, mi se pare un act sinucigaș să…//...
(0) comentarii
2019-02-08 14:22
Distribuie:

Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul politic e atunci când se irosesc resurse bugetare cu scopul de a cumpăra votanți

Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare. Expertul a participat la…//...
(0) comentarii
2018-12-08 11:43
Distribuie:

Dumitru Visterniceanu, fost judecător CSJ: ”Într-un stat unde există corupție în general, nu poate să nu existe vreun sector unde nu există elemente de corupție. De aceea și sistemul judecătoresc este afectat de acest viciu”

Proiectul de lege privind unificarea sistemului de salarizare pentru bugetari i-a determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem în ultima perioadă, susține fostul magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Visterniceanu, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El însuși a ales să părăsească CSJ, deși mai avea…//...
(0) comentarii
2018-11-21 15:11
Distribuie:
 <1 2 3 >  Last ›

LiveChat-uri:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.