Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

În ospeţie la MC

„Judecătorii preferă să își dea demisia când ajung în vizorul nostru”

Victor Strătilă
Vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Integritate

„Judecătorii preferă să își dea demisia când ajung în vizorul nostru”

Sunt mai bine de cinci luni de când Comisia Națională de Integritate (CNI) și-a început activitatea. Inițial, instituția își luase un mare avânt, anunțând despre inițierea mai multor controale pentru verificarea averilor, a conflictelor de interese în care sunt implicați funcționari de stat, judecători, dar de la un timp lucrurile trenează. Pentru a afla cauzele, portalul Moldova Curată a discutat cu vicedirectorul CNI, Victor Strătilă. Acesta ne-a oferit mai multe detalii despre cazurile aflate în control la CNI, dar și despre care care riscă să ajungă în vizorul Comisiei.

- Dl Strătilă, de ce durează atât de mult controalele inițiate de CNI?

Motivul este că, în activitatea sa, Comisia este obligată să solicite mai multe informații necesare adoptării unor decizii. Pe anumite cazuri concrete a fost nevoie de 56 de cereri de informații. Legea oferă pentru o instituție de la care solicităm informații 15 zile pentru a ne răspunde. Dacă mai luăm în calcul timpul care trebuie pentru expedierea solicitării și cel pentru transmiterea răspunsului, apoi sunt  25-30 de zile în care o informație ajunge la noi.  De aceea, pentru a aduna toată informația necesară pentru realizarea unui control ne trebuie minim două-trei luni.

- Totuși, au existat cazuri în care controlul CNI a durat și mai puțin de o lună. Cum se explică asta?

Există instituții care ne răspund mai rapid și instituții care tărăgănează sau nu ne transmit deloc informația. Nu vreau să numesc instituția,  dar vreau să vă spun din start că și legea este imperfectă. Codul contravențional, pentru neprezentarea informației solicitată de CNI în cadrul Legii cu privire la controlul veniturilor și proprietăților,  prevede sancțiuni, pe când în cadrul Legii privind conflictul de interese nu prevede sancțiuni. De aceea, dacă avem un caz de control al conflictului de interese și o instituție refuză să ne ofere informații, noi nu o putem sancționa pentru asta. Am înaintat o solicitare pentru modificarea legii, dar încă nu au fost operate schimbări.

- Ați inițiat anterior un control în privința directorului CNA, Viorel Chetraru, privind casa acestuia. Ați descoperit vreo ilegalitate?

Pe acest caz se mai acumulează informații. Am expediat vreo 56 de interpelări la instituții de stat, bănci. Trebuie să verificăm dacă domnul Chetraru dispunea de surse financiare pentru a procura această casă. Adevărul este că avem probleme cu unele bănci care refuză să ne ofere informații, explicând că este secret bancar. Ne cer tot felul de documente suplimentare despre scopul solicitării. Oricum, vom obține informația chiar și adresându-ne în judecată, dar durează și asta nu e vina noastră.

- Ce ați reușit să descoperiți în cazul casei fostului judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere?

Este aceeași situație ca și în cazul domnului Chetraru, doar că informația a fost deja obținută și acum suntem la faza analizei acesteia. Sper că până la sfârșitul lunii vom avea și concluzia.

- Și-a ascuns sau nu Mihai Ghimpu noul apartament, cumpărat încă în 2011, și neindicat  în declarația de avere?

Examinăm cazul, dar nu vă putem spune ce am constatat atâta timp cât controlul nu a fost terminat. Vreau să menționez că în privința acestui caz, pe lângă informațiile prezentate în presă, am fost sesizați și de două organizații neguvernamentale. De asemenea,  o solicitare a venit din partea unei instituții de stat.

- Ce sancțiuni prevede legea pentru nedeclararea unor proprietăți?

Codul penal prevede pentru fals în declarația de avere o amendă de până la 12 mii de lei sau închisoare până la un an de zile, cu privarea de dreptul de a exercita unele funcții timp de cinci ani. Deocamdată, însă, nu am avut niciun caz în care să fi aplicat sancțiuni pentru astfel de încălcări.

- Am văzut că CNI i-a luat la ochi pe mai mulți judecători care dețin proprietăți de milioane. În general, din punctul dvs de vedere, poate un judecător, procuror, funcționar să-și cumpere vilă și mașină de milioane?

Părerea mea este că având salariul pe care îl primește un judecător, procuror, este imposibil să deții astfel de proprietăți. Cu salariile din R. Moldova, un judecător își poate permite o casă sau o mașină scumpă abia la bătrânețe și asta cu condiția ca zeci de ani să nu cheltuie niciun bănuț din salariu. Desigur, judecătorii și procurorii merită să aibă și vile, și mașini scumpe, dar dobândite legal.

În cazurile verificate în prezent de CNI, cei mai mulți dintre judecători afirmă că și-au cumpărat casele și mașinile din banii câștigați pe când erau avocați, adică înainte de a deveni judecători, sau din banii câștigați de soț sau soție care activează în sectorul privat. Mai sunt și dintre cei care susțin că și-au construit casa cu ajutorul rudelor.

În cazul în care vom constata că există diferențe mari între prețul acestor proprietăți și veniturile legale, vom cere sancționarea lor.

- În cazul în care proprietățile sunt trecute pe numele unor rude îndepărtate ale procurorului sau judecătorului, se mai poate demonstra ceva?

În aceste cazuri nu mai putem face nimic, decât doar dacă persoana respectivă recunoaște acest fapt. În schimb, noi putem controla cum a obținut acea persoană bunul asupra căruia avem bănuieli sau care este aportul persoanei care locuiește în acea casă sau utilizează mașina.
Deocamdată, astfel de cazuri nu am înregistrat.

-  Cine vă sesizează de obicei în privința cazurilor de conflict de interese sau declarare necorespunzătoare a averilor?

Deocamdată, atâta timp cât încă nu au fost scanate declarațiile de avere, noi  ne sesizăm din mass-media. Avem însă și sesizări din partea societății civile, a instituțiilor de stat și a persoanelor fizice. Atâta timp cât sesizarea nu este anonimă, noi suntem în drept să o examinăm.

- Când va publica CNI declarațiile de avere ale demnitarilor?

Zilele acestea a fost finalizată scanarea tuturor declarațiilor de avere și de interese. Urmează a doua etapă, cea de hașurare a datelor cu caracter personal, după care aceste informații vor fi publicate pe pagina web a CNI. Sper ca întreaga procedură să fie finisată până la sfârșitul lunii mai și din iunie declarațiile de avere și cele de interese să poată fi accesate liber de toți cetățenii R. Moldova.

- Ați primit peste 80 de mii de declarații de avere și interese, veți reuși să le verificați pe toate?

Vor fi examinate declarațiile categoriilor de persoane care se află în grupul de risc: judecătorii, procurorii, funcționari publici, deputații. Evident, nu vom reuși să verificăm toate declarațiile. Direcția pentru controlul declarațiilor de avere are doar doi-trei angajați.

- Vi s-a întâmplat să primiți telefoane cu indicații despre persoane asupra cărora să începeți proceduri de control?

Nu am primit niciodată indicații telefonice și nu cred că cineva dintre colegii mei a primit. Nu am observat politizare la CNI. Nimeni dintre colegii mei nu a venit vreodată cu propunerea să inițiem controale împotriva membrilor unor partide.

- Câte cazuri de conflict de interese și încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății aveți în prezent în examinare?

Avem 44 de cazuri inițiate, dintre care au fost finalizate doar 7 cazuri pe conflict de interese. Restul sunt cazuri privind declarațiile de avere și sunt încă în lucru.

- De mai bine de 3 ani, în societate se vorbește despre un păpușar care își ascunde proprietățile. Ba mai mult, Vlad Plahotniuc a declarat de mai multe ori în presă că are avion personal, bănci, hoteluri, instituții mass-media, care însă nu se regăsesc în declarațiile sale de avere. Ar putea deveni acest caz un subiect de control pentru CNI?

Tot ceea ce se vehiculează în presă sunt declarații politice, iar noi suntem o instituție depolitizată. Noi nu am ajuns încă la studierea declarațiilor de avere ale deputaților. Din acest motiv nu pot să mă pronunț. Dacă la verificarea declarației de avere a lui Vlad Plahotniuc se va constata că aceasta este incompletă, vom iniția un control.

- Cum rămâne cu demnitarii de primul rang care anual, de sărbători, fac donații care depășesc cu mult veniturile lor?

Desigur aceste cazuri pot deveni obiect al examinării noastre, dacă se va constata că banii care sunt donați sunt bani personali. Deseori însă se întâmplă că demnitarii donează bani oferiți de unele organizații. Dar nu este bine când unii politicieni își fac publicitate pe seama unor întreprinderi.

- Legea nu acordă CNI pârghii de aplicare a pedepsei pentru încălcările depistate. Credeți că este corect așa?

Sigur că nu, pentru că se tergiversează nemotivat aplicarea sancțiunii. Am înaintat un proiect de lege care să ne permită nouă să aplicăm deciziile pe care le adoptăm, deși nu avem obiecții față de Centrul Național Anticorupție care este obligat prin lege să aplice deciziile adoptate de noi. Am avut două cazuri în care a fost stabilită amendă pentru conflict de interese și în ambele cazuri CNA și-a îndeplinit obligațiile, doar că cei sancționați au atacat în judecată deciziile noastre.

- O amendă de 6000 de lei pentru conflictul de interese vi se pare o pedeapsă suficientă?

Amenda de 6000 de lei este cea maximă. Minimă este de 2000 de lei. Dacă punem pe cântar interesul personal al persoanei care nu a indicat conflictul de interese, atunci este foarte puțin. Dar așa a hotărât legiuitorul. Din punctul meu de vedere, mai bine ar fi dacă amenda ar constitui un anumit procent din prejudiciul adus statului. Oricum, toate deciziile în care a fost constat conflict de interese se anulează.

Unul dintre scopurile noastre este de a elimina corupția și cred că prin activitatea noastră vom contribui la combaterea acestui fenomen. Primele efecte deja le vedeți, procurorii și judecătorii își dau demisia în momentul în care ajung în vizorul nostru. Acest lucru nu îi scapă însă de controlul inițiat de CNI.

Interviu realizat de Mariana Raţă

(0) comentarii
2013-04-30 00:00
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Alte interviuri:

Expert internațional: ”Nu recomandăm o lustrație în sistemul judiciar – este o idee ce pare bună la început, dar care se dovedește ”otrăvitoare” ulterior”

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a subliniat…//...
(0) comentarii
2019-06-28 10:11
Distribuie:

Viorel Rusu, membru al CI al ANI: ”În activitatea tuturor organelor se simte o atmosferă de frică și cred că acesta este un motiv care împiedică ANI să-și exercite pe deplin activitatea”

Autoritatea Națională de Integritatea are nevoie de câteva cazuri de rezonanță, ca să își dovedească funcționalitatea și independența, afirmă unul dintre membrii Consiliului de Integritate, Viorel Rusu, într-un interviu pentru Moldova Curată. Potrivit lui, societatea are așteptări mai mari de la ANI, iar rezultatele înregistrate până acum nu sunt mulțumitoare.…//...
(0) comentarii
2019-06-06 20:00
Distribuie:

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conflict de valori cu sine însuși

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor în Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova…//...
(0) comentarii
2019-05-27 19:39
Distribuie:

”Chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut parte (…) tot nu vedem ca ANI să ne uimească cu rezultate fulminante”

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție. ”Pentru o instituție de prevenire, cum este ANI, mi se pare un act sinucigaș să…//...
(0) comentarii
2019-02-08 14:22
Distribuie:

Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul politic e atunci când se irosesc resurse bugetare cu scopul de a cumpăra votanți

Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare. Expertul a participat la…//...
(0) comentarii
2018-12-08 11:43
Distribuie:

Dumitru Visterniceanu, fost judecător CSJ: ”Într-un stat unde există corupție în general, nu poate să nu existe vreun sector unde nu există elemente de corupție. De aceea și sistemul judecătoresc este afectat de acest viciu”

Proiectul de lege privind unificarea sistemului de salarizare pentru bugetari i-a determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem în ultima perioadă, susține fostul magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Visterniceanu, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El însuși a ales să părăsească CSJ, deși mai avea…//...
(0) comentarii
2018-11-21 15:11
Distribuie:
 <1 2 3 >  Last ›

LiveChat-uri:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.