Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

În ospeţie la MC

Toleranţă zero faţă de corupţie!

William H. Moser
Ambasador SUA în Republica Moldova

Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, William H. Moser, a acordat un interviu portalului Moldova Curată în care vorbește despre corupția din R. Moldova și despre ce ar trebui să facă autoritățile pentru a diminua acest fenomen.

- Excelență, Guvernul SUA sprijină constant eforturile autorităților moldovenești în domeniul combaterii corupției. Cât de mulțumit sunteți Dvs. de rezultatele obținute de R. Moldova în acest domeniu?

Se înregistrează un progres în combaterea corupţiei, dar multe încă trebuie făcute.  Aprobarea anul trecut a Planului de acţiuni pentru reforma sectorului justiţiei este o realizare semnificativă şi este o foaie de parcurs pentru reformarea tuturor instituţiilor de drept şi justiţie. Sunt semne pozitive în reorganizarea Ministerului Afacerilor Interne. Plus la aceasta, am văzut cum mai mulţi judecători au fost sancţionaţi pentru acțiuni ilegale şi contrare eticii. Acest lucru este extrem de important, deoarece nimeni nu poate fi mai presus ca legea şi integritatea funcţionarilor publici este un principiu esenţial al democrației.

Desigur, multe încă trebuie de făcut, atât pentru implementarea pe deplin a planului de acţiuni de reformă, dar şi pentru dezvoltarea unui proces echitabil şi sistematic pentru persecutarea corupţiei. R. Moldova trebuie să continue aceste reforme, dacă are într-adevăr o atitudine serioasă faţă de dezvoltarea democratică şi integrarea în Europa. Şi anume, R. Moldova trebuie să abordeze direct problema corupţiei funcţionarilor publici şi să-i tragă la răspundere pentru acte de corupţie. Guvernul R. Moldova trebuie să aplice politica toleranţei zero faţă de corupţie. Organele de drept trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru tragerea la răspundere a funcţionarilor publici corupți, inclusiv a judecătorilor, a membrilor Paramentului şi celorlalți oficiali care acum, pe moment, se bucură de imunitate mai mare decât cea funcţională. Tragerea la răspundere nu trebuie să fie selectivă, dar să fie aplicată în mod egal pentru toţi.

- Evaluând rezultatele obținute, cum credeți, lupta cu corupția este un obiectiv asumat sincer de actuala guvernare a R. Moldova?

Desigur, sinceritatea cu care diferiţi actori abordează această problemă nu este uniformă. Noi am văzut eforturi pozitive, şi aş spune sincere, în implementarea reformelor necesare de a combate corupţia. În acelaşi timp, am văzut că aceste reforme întâmpină rezistență din alte părţi.

- În ce domenii credeți că lupta cu corupția nu a dat rezultatele scontate și care ar fi motivul?

Toţi ştim că fenomenul corupţiei este răspândit foarte larg. Sunt numeroase cauzele faptului că viteza progresului în combaterea corupţiei nu este la nivelul aşteptărilor.  Suntem deosebit de preocupaţi de necesitatea reformelor în funcţionarea procuraturii şi a sistemului judiciar care, după cum ştiţi, servesc drept bază pentru supremaţia legii în R. Moldova. Fără o procuratură şi o justiţie curate, investițiile străine directe şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova suferă. Reformele întâmpină rezistenţă de la unele părţi interesate în sectorul justiţiei şi această rezistență necesită voinţă politică unificată pentru a fi depăşită. Dar acest lucru este tot mai dificil de realizat într-un mediu de incertitudine politică.

Desigur, este important să se înţeleagă faptul că, de regulă, combaterea corupţiei este un efort pe termen lung şi că reforma este programată să se încheie de-abia în 2016.  Reformele eficiente şi durabile nu se realizează peste noapte şi Guvernului trebuie să i se acorde timp suficient pentru a-şi efectua activitatea.

- Dle Ambasador, credeți că poate fi combătută corupția păstrând în funcții oamenii vechi, compromiși? Ce ar trebui să se facă pentru a scăpa de aceștia?

Moldova este o țară democratică cu reprezentanți care sunt aleși de popor. Este prerogativa poporului R. Moldova de a-i face responsabili pe funcţionarii aleşi și de a avea un rol activ în a face țara lor mai bună. În programele noastre de asistență, noi susţinem consolidarea societății civile și a cetățenilor, ca ei să devină o voce activă în ceea ce se întâmplă în țară.

- De multe ori, judecătorii și deputații suspectați de acte de corupție se ascund în spatele imunității. Cum ar putea fi trași la răspundere, totuși, pentru fapte reprobabile?

Niciun funcționar public nu trebuie să fie mai presus de lege. R. Moldova a făcut un pas pozitiv vara trecută prin eliminarea imunității personale a judecătorilor în cazurile de corupție. Dar acest lucru nu merge suficient de departe. Niciun funcționar public nu trebuie să aibă imunitate personală nelimitată, ci mai degrabă ar trebui să aibă imunitate funcțională pentru activitate legală în cadrul serviciului. Această abordare a redus corupția în Statele Unite și poate fi foarte utilă pentru R. Moldova.  De fapt, între 1976 și 2010, în Statele Unite au fost aproape 28 000 de condamnări la nivel federal ale funcționarilor publici pentru acte de corupție. Au fost condamnaţi inclusiv politicieni și judecători.

- Centrul Național Anticorupție, reformat de curând, a anunțat anterior despre pornirea mai multor anchete penale pe numele unor demnitari de stat. Unii au acuzat CNA-ul că ar acționa la comandă politică. Dvs. de credeți?

Eu cred că legile anticorupție trebuie să fie aplicate just. Acestea trebuie să fie aplicate egal și într-un mod transparent. Urmăririle penale pentru corupție trebuie să se bazeze pe probe și nu pe favoruri politice sau alte beneficii. Acestea sunt principiile de bază ale unei societăți democratice.

- Din evaluările și observațiile personale, credeți că în R. Moldova se practică așa-numita justiție la comandă?

Justiția selectivă este în detrimentul unui sistem de justiţie echitabil și transparent.  Chiar și percepția faptului că urmăririle penale sunt neconsecvente sau motivate politic, subminează încrederea oamenilor. Pentru ca reformele anticorupție să prindă rădăcini și să reuşească, instituțiile de drept din R. Moldova trebuie să aibă grijă să acționeze în mod corect, să asigure transparență și să demonstreze imparțialitate în fața legii.

Așa cum am spus deja, Guvernul R. Moldova trebuie să instituie o politică de toleranță zero față de corupție.  La fel de important este și ca legile să fie aplicate în mod egal tuturor.

- Credeți că la momentul actual există în R. Moldova un sistem de luptă împotriva oficialilor corupţi?

Mai multe instituții încearcă să instituie sisteme de combatere a corupției. Ceea ce ne deranjează este faptul că eforturile de bună-credință deseori întâmpină rezistenţă politică și critică fără alternative viabile. Un exemplu care-mi vine în minte acum este critica recentă adusă eforturilor Ministerului Educației de a asigura integritatea testătii elevilor, prin instalarea camerelor video în centrele de bacalaureat. Acesta este un domeniu cunoscut pentru frecvența ridicată a fraudei și copierii. Aceste măsuri contribuie la garantarea unei evaluări bazate pe reuşita elevilor, printr-un mediu de examinare corect și curat.

- Din punctul Dvs. de vedere, R. Moldova are elementele unui stat oligarhic? Cât de periculos este acest fenomen pentru democratizarea R. Moldova?

Puterea concentrată în mâinile unui singur sau ale câtorva persoane, în special atunci când interesele de afaceri și cele politice se întrepătrund, poate crea un mediu propice pentru abuz. Din acest motiv, interesele de afaceri și cele financiare, în special ale funcționarilor publici, trebuie să fie dezvăluite, să fie public accesibile și în conformitate cu legea. Trebuie să existe transparența proprietății și a interesului financiar în toate sectoarele - bancar, mass-media și sectorul privat, pentru asigurarea integrităţii tuturor oficialilor și prevenirea abuzurilor. În Statele Unite avem legi și reglementări similare de protejare împotriva conflictelor de interese în serviciul public.

- Cum tratează Statele Unite Republica Moldova?

Moldova este văzută ca o democrație tânără, foarte promiţătoare. Statele Unite susţin o Moldovă puternică și stabilă, care îşi atinge obiectivul de integrare europeană și se bucură de relații productive cu toți vecinii săi. Vom continua să susţinem tranziția R. Moldova la un stat european modern, dezvoltat și democratic.

- Credeți că există șanse ca R. Moldova să devină un stat unde valorile democratice ar prinde rădăcini cu adevărat?

Desigur că da. Cred că este important să ţinem minte că schimbarea nu se întâmplă peste noapte. Acesta este un proces lung și de multe ori confuz. Mesajul meu pentru cetăţenii R. Moldova este ca ei întotdeauna să-şi mențină cursul și să nu renunțe. Singura modalitate pentru R. Moldova de a-şi realiza potențialul său adevărat este ca cetăţenii Moldovei să rămână angajaţi în proces. Statele Unite vor fi aici pentru a vă susţine.

- Care este reacţia Ambasadei SUA la decizia Curţii Constituționale din 22 aprilie curent?

Într-o societate democratică se presupune ca instituţiile publice să acţioneze într-un mod transparent şi în interes public. Decizia în felul în care a fost emisă ridică semne de întrebare privitor la integritatea şi independenţa sistemului judiciar din Moldova şi puterea acelei instituţii democratice.  Statele Unite sunt îngrijorate de orice decizie judecătorească care pare să se bazeze pe afirmaţii nefondate şi zvonuri în examinarea sesizărilor prezentate în faţa acesteia.  Plus la aceasta, decizia Curţii Constituţionale lasă deschisă posibilitatea ca Curtea să judece integritatea altor nominalizări şi altor funcţionari bazându-se pe informație nefondată.  Acest fapt nu este compatibil cu principiile unui stat de drept în societăţile democratice, care se bazează pe un proces echitabil.

Eu deseori am spus că Moldova trebuie să aibă o politică de toleranţă zero faţă de corupţie, şi nici un funcţionar public nu poate fi mai sus de lege, dar principiile democratice la fel prevăd că persoanele sunt inocente până nu este dovedită vina lor şi nu invers.

 Vă mulțumim!

Interviu realizat de Crina Vlaicu

(1) comentarii
1970-01-01 02:00
Distribuie:

ion1

04.06.2013
15:57
((progres în combaterea corupţiei,))-Ion Druta cu Boris Druta(cu HAREMU) din Telenesti o transformat JUDECATORIA RM DE STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider...Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM....2ra-926/12 „Lima” împotriva lui Ion Druta judecator Botanica.

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload


Alte interviuri:

Expert internațional: ”Nu recomandăm o lustrație în sistemul judiciar – este o idee ce pare bună la început, dar care se dovedește ”otrăvitoare” ulterior”

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a subliniat…//...
(0) comentarii
2019-06-28 10:11
Distribuie:

Viorel Rusu, membru al CI al ANI: ”În activitatea tuturor organelor se simte o atmosferă de frică și cred că acesta este un motiv care împiedică ANI să-și exercite pe deplin activitatea”

Autoritatea Națională de Integritatea are nevoie de câteva cazuri de rezonanță, ca să își dovedească funcționalitatea și independența, afirmă unul dintre membrii Consiliului de Integritate, Viorel Rusu, într-un interviu pentru Moldova Curată. Potrivit lui, societatea are așteptări mai mari de la ANI, iar rezultatele înregistrate până acum nu sunt mulțumitoare.…//...
(0) comentarii
2019-06-06 20:00
Distribuie:

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conflict de valori cu sine însuși

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor în Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova…//...
(0) comentarii
2019-05-27 19:39
Distribuie:

”Chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut parte (…) tot nu vedem ca ANI să ne uimească cu rezultate fulminante”

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție. ”Pentru o instituție de prevenire, cum este ANI, mi se pare un act sinucigaș să…//...
(0) comentarii
2019-02-08 14:22
Distribuie:

Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul politic e atunci când se irosesc resurse bugetare cu scopul de a cumpăra votanți

Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare. Expertul a participat la…//...
(0) comentarii
2018-12-08 11:43
Distribuie:

Dumitru Visterniceanu, fost judecător CSJ: ”Într-un stat unde există corupție în general, nu poate să nu existe vreun sector unde nu există elemente de corupție. De aceea și sistemul judecătoresc este afectat de acest viciu”

Proiectul de lege privind unificarea sistemului de salarizare pentru bugetari i-a determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem în ultima perioadă, susține fostul magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Visterniceanu, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El însuși a ales să părăsească CSJ, deși mai avea…//...
(0) comentarii
2018-11-21 15:11
Distribuie:
 <1 2 3 >  Last ›

LiveChat-uri:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.