Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

ANI a pornit un control în privința unui polițist pe baza unui material jurnalistic

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că va verifica averea și interesele personale ale șefului sectorului de poliție nr. 1 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, Nicolae Cornescu, după ce portalul Anticoruptie.md a scris că acesta și-a amenajat o locuință în același imobil în care se află și biroul său.

Reporterii de la Anticoruptie.md au demonstrat că polițistul, acum în grad de maior, locuiește de câțiva ani, împreună cu familia sa, într-un spațiu de 38 de metri pătrați pe care l-ar fi ocupat ilegal în aceeași clădire în care se află și sectorul nr. 1 de poliție. Familia sa ar fi încercat să obțină, de la Primăria Chișinău, legalizarea acestei proprietăți, însă demersurile au fost respinse. Soția polițistului a dat în judecată Primăria pentru refuz, însă prin decizie definitivă a pierdut cauza.

În declarația de avere depusă pentru anul 2018, Nicolae Cornescu nu declară nici o locuință, nici în proprietate, nici în folosință. Autorii articolului sugerează că polițistul nu are acte de proprietate asupra spațiului în care trăiește, iar responsabilii din Primărie intervievați au spus că nici nu poate fi vorba despre vreun contract de chirie sau de alta natură, de vreme ce instanțele de judecată au decis irevocabil că spațiul respectiv nu este destinat pentru trai.

Superiorii lui Nicolae Cornescu, intervievați de Anticorupție.md, au lăsat să se înțeleagă că știau despre faptul că acesta a ocupat spațiul respectiv și s-a mutat în el cu familia, însă nu au întreprins nimic. Alexei Grosu, șeful Inspectoratului de Poliție al sectorului Buiucani, a declarat că Nicolae Cornescu s-ar fi bazat inițial pe o hotărâre a Guvernului din 2007, care permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție. „A fost așa o hotărâre, paremi-se nr.260. Se permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție pentru a fi mai aproape de locul de muncă. Nu știu dacă mai funcționează acum. Dar Cornescu este un polițist bun, are experiență. Noi și așa ne comfruntăm cu fluctuația cadrelor și facem tot posibilul ca să menținem angajații, în special pe cei cu experiență”, a spus Alexei Grosu pentru Anticorupție.md.

Solicitat de autorii articolului, Nicolae Cornescu ”a dat de înțeles că ar avea acordul administrației publice locale pentru a-și face locuință în sectorul de poliție”.

În baza faptelor expuse în articolul publicat pe Anticoruptie.md, Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că a pornit un control.

Reporterii portalului Moldova Curată l-au căutat pe Nicolae Cornescu pentru a obține un comentariu la decizia ANI. La numărul de telefon de serviciu al acestuia nu a răspuns nimeni pe parcursul zilei de 13 mai 2019.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2019-05-13 20:50
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.