Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Conducerea ANI e ca și aleasă

Autoritatea Națională de Integritate are vicepreședinte. Lilian Chișca a fost numit în această funcție prin decretul președintelui Igor Dodon, după ce a trecut probele de concurs și a fost propus de către Consiliul de Integritate (CI).

Tot astăzi, potrivit serviciului de presă al ANI, candidata Rodica Antoci a fost anunțată că a trecut și proba la detectorul comportamentului simulat (poligraf) și, respectiv, a câștigat concursul pentru funcția de președinte al ANI. CI a propus candidatura ei șefului statului pentru a o numi în funcție prin decret prezidențial.

Lilian Chișca a activat în cadrul fostei CNI, reformată în ANI, de la crearea acestei structuri. Pană atunci a fost ofițer la Centrul Național Anticorupție. La CNI a condus Direcția control al veniturilor și proprietăților. În declarația sa de venituri și interese personale pentru anul trecut, el indică un apartament în municipiul Chișinău de 107 metri pătrați, în valoare de peste 600 de mii de lei, dobândit în anul 2011, și un autoturism Mercedes fabricat în 2005 și dobândit în 2009 cu suma de 100 de mii de lei.

Rodica Antoci activează în prezent în funcția de șefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Ministerului Justiției. Are studii juridice făcute în România și Republica Moldova. Ea fost selectată dintr-un total de trei candidați. Francisco Talmaci, angajat al Ministerului Finanțelor, și Lidia Chireoglo, ofițer la CNA, au acumulat un număr mai mic de puncte. Declarația de venituri și interese personale a Rodicăi Antoci nu poate fi găsită pe site-ul ANI.  

Dacă președintele Igor Dodon o va numi în funcție pe Rodica Antoci, atunci procedura de  alegere și numire a conducerii ANI va fi încheiată. Următoarea etapă în reformarea acestei instituții va fi selectarea inspectorilor de integritate, care vor face, nemijlocit, controlul averilor, conflictelor de interese și incompatibilităților.

CNI și-a încetat activitatea în luna august 2016, intrând în proces de reformare. Noua structură, ANI, urma să își înceapă activitatea la începutul anului 2017. Lucrurile însă au fost tărăgănate astfel că timp de un an și jumătate nimeni nu exercită controlul declarațiilor de avere ale funcționarilor. Deocamdată nu se știe cât va dura selectarea inspectorilor de integritate și când aceștia își vor începe activitatea.

Viorica Manole

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-12-22 16:51
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Procuror general adjunct, cu locuință și mașini de zeci de mii de euro

Procuror general adjunct, cu locuință și mașini de zeci de mii de euro
Ruslan Popov, unul dintre cei trei adjuncți ai procurorului general, desemnați recent de către Alexandr Stoianoglo, deține o avere „de milioane”, au constatat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. El locuiește într-o casă la sol în localitatea sa de baștină, iar în ultimii ani a cumpărat sau a vândut mașini…//...
(0) comentarii
2019-12-14 00:22
Distribuie:

Vicepreședinte de raion cu dosar penal pentru diplomă falsă. ”Aberații. Eu nu am prezentat nici o diplomă la angajare. E dosar fabricat”

Vicepreședinte de raion cu dosar penal pentru diplomă falsă. ”Aberații. Eu nu am prezentat nici o diplomă la angajare. E dosar fabricat”
Consilierul raional la Căușeni Nicolai Ermurache a fost ales, pe 25 noiembrie 2019, vicepreședinte al raionului, deși numele său figurează într-o cauză penală aflată pe rol la Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender. El este învinuit în baza art. 361 al. 2 lit. b) din Codul penal, fiindu-i incriminată confecționarea, deținerea și…//...
(0) comentarii
2019-12-12 10:06
Distribuie:

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat din sala de judecată liber

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat din sala de judecată liber
Fostul premier Vlad Filat, condamnat in anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere, și deținut până in prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău a fost eliberat. Decizia a fost luată cu puțin timp in urmă, la ședința din dosarul său ținută astăzi la Curtea de Apel Chișinău.  …//...
(0) comentarii
2019-12-03 15:28
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.