Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Conflict la ANI. Poliția, chemată pentru a decide cine e șeful

Zile tensionate la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Instituția încă nu este funcțională după reformare, însă președintele Anatolie Donciu și vicepreședintele Victor Strătilă au ajuns la ceartă, disputându-și dreptul de a conduce. După un conflict verbal izbucnit la 1 noiembrie, Victor Strătilă a chemat poliția, care l-a condus pe Anatolie Donciu afară din instituție. Strătilă susține că mandatul lui Donciu a expirat la 25 octombrie, iar al său mai este valabil până în luna februarie, de aceea consideră că el trebuie să conducă ANI.

Strătilă și-a asigurat „protecția” Raisei Apolschi și a lui Andrian Candu

Tensiunile au apărut luni, la ședința ordinară de la începutul săptămânii a angajaților ANI. Victor Strătilă, vicepreședintele în exercițiu al ANI, a venit cu o scrisoare semnată de Raisa Apolschi, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, în care se spune că mandatul câtorva membri ai ANI, inclusiv al lui Anatolie Donciu, a expirat la 25 octombrie curent. Astfel, potrivit acelei scrisori, interimatul ar trebui să îl dețină Victor Strătilă, al cărui mandat va expira la 28 februarie 2018. ”Reieșind din cele expuse, la expirarea mandatului de membru al CNI, încetarea mandatului de drept de membru și încetarea raporturilor de serviciu se constată de către președintele CNI/ANI președintele în exercițiu al ANI, iar în cazul expirării mandatului președintelui CNI și încetarea mandatului de drept de membru al CNI/ANI, încetarea raporturilor de serviciu se constată de către vicepreședintele CNI/ANI, prin emiterea unui ordin intern”, se spune în avizul semnat de Raisa Apolschi.

La rândul său, Anatolie Donciu a argumentat că mandatul de membru a expirat la 25 octombrie curent, însă mandatul de președinte al ANI expiră în  momentul în care este aleasă în această funcție o altă persoană. El a făcut trimitere la Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcție de demnitate publică : În cazul în care termenul regulamentar de exercitare a mandatului expiră sau a expirat, iar succesorul de competenţă nu intră în exercitarea mandatului, demnitarul continuă să-şi exercite mandatul până la ocuparea funcţiei de către succesorul de competenţă.

Mai târziu însă la ANI a ajuns o scrisoare semnată de Andrian Candu, prin care informează că, referitor la situația creată, s-a expus Comisia parlamentară de profil, făcând trimitere la avizul consultativ semnat de Raisa Apolschi. 

Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei: „Dl Donciu a fost însoțit de polițiști pentru a părăsi instituția unde nu mai este angajat”

Astfel, fiecare dintre cei doi s-au considerat în drept să conducă instituția, iar la 1 noiembrie curent s-a ajuns la altercații verbale violente. Victor Strătilă a chemat poliția ca să calmeze spiritele, iar la scurt timp pe site-ul ANI a apărut un comunicat cu titlul: La Autoritatea Națională de Integritate a fost restabilită ordinea de drept.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului municipal de poliție, Adrian Jovmir, a declarat pentru Moldova Curată că au intervenit polițiștii de la serviciul 902, dar a fost anunțat și polițistul de sector. „Nu a fost ceva ieșit din comun, nu au fost acțiuni violente, a fost un conflict verbal. Dl Donciu a fost însoțit. Nu mai este angajat al acestei instituții și la declarațiile depuse de către dl Strătilă, noul șef în funcție, poliția a însoțit persoana ca să elibereze sediul. Deja urma ca polițiștii să îi înmâneze citația să se prezinte la sectorul de poliție ca să fie dată o apreciere juridică acțiunilor lui, să fie chestionat și să dea explicații”, a declarat Adrian Jovmir.

Avizul Comisiei juridice, numiri și imunități are valoare consultativă

După conflict, în seara zilei de 1 noiembrie, Anatolie Donciu i-a trimis o scrisoare lui Andrian Candu, prin care a solicitat să fie demis ”...nefiind de acord cu înlăturarea ilegală de la funcția de președinte în exercițiu al ANI, precum și pentru a evita anumite confruntări și situații de altercație în colectiv, sunt impus și solicit să fiu demis, în condițiile legii din funcția respectivă”, este menționat în scrisoarea expediată de Anatolie Donciu.

Deputatul Tudor Deliu, vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat pentru Moldova Curată că nu cunoaște despre aceste neînțelegeri de la ANI, însă susține că avizul semnat de Raisa Apolschi are caracter consultativ. ”Acel aviz semnat de Raisa Apolschii nu are nici o putere juridică, deoarece Comisia pe care o reprezint poate da avize consultative, care nu produc efecte juridice. Orice interpretare a unui act legislativ se aprobă printr-un alt act legislativ aprobat de deputați”, a precizat Tudor Deliu.

Anatolie Donciu: "Am depus cerere de demisie"

L-am întrebat pe Anatolie Donciu cine conduce instituția în prezent. El ne-a răspuns că a depus cerere de demisie. Referitor la conflict, Anatolie Donciu a explicat că Victor Strătilă a chemat poliția, spunând că nu își poate exercita atribuțiile de serviciu. De asemenea, el afirmă că  va merge la poliție pentru a da explicații.

În schimb, Victor Strătilă nu a vrut să răspundă la întrebarea: "Cine conduce ANI în prezent?", argumentând că toate răspunsurile le poate oferi doar la sediul ANI. El a făcut trimitere la comunicatul de pe site-ul instituției, specificând că acolo toată informația este clară.

Amintim că din luna august 2016, de la intrarea în vigoarea a noii legi privind Autoritatea Națională de Integritate, instituția nu este funcțională, deoarece până în prezent nu a fost aleasă conducerea, dar nici inspectorii de integritate. Din cauza acestei instabilități, declarațiile de avere pentru anii 2015 și 2016 ale persoanelor cu funcții de răspundere (subiecții declarării) nu sunt verificate de către instituția competentă să examineze falsul în declarațiile de avere, conflictele de interese dar și incompatibilitățile de funcții.

Lilia Zaharia

Natalia Enache

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-11-02 11:53
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolul conflict de interese: Ghenadie Buza, deputat de Hâncești
Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată. În luna iunie 2019, portalul a publicat un articol în care se arăta că strada George Enescu,…//...
(0) comentarii
2019-08-22 23:55
Distribuie:

Fostul judecător Dumitru Visterniceanu: În ultimii ani, numirile la nivel înalt nu se decideau în incinta Consiliului Superior al Magistraturii

Fostul judecător Dumitru Visterniceanu: În ultimii ani, numirile la nivel înalt nu se decideau în incinta Consiliului Superior al Magistraturii
Judecătorul Dumitru Visterniceanu, fost membru și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, acum pensionat, a comentat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, diverse aspecte ale activității din ultimii ani a sistemului de justiție. Potrivit lui, procesul de subordonare a justiției de către sfera politicului a început încă în perioaa…//...
(0) comentarii
2019-08-22 13:27
Distribuie:

ANI a constatat conflict de interese în cazul deputatului Grigore Repeșciuc, care a încheiat contracte cu firmele familiei

ANI a constatat conflict de interese în cazul deputatului Grigore Repeșciuc, care a încheiat contracte cu firmele familiei
Deputatul Partidului Democrat Grigore Repeșciuc s-a aflat în situație de conflict de interese atunci când a încheiat contracte cu firmele soției și socrului său, în anii 2017 și 2018, din postura de primar al orașului Căușeni. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că inspectorii de integritate…//...
(0) comentarii
2019-08-14 10:21
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.