Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Controalele pe numele angajaţilor DIP, motiv de vrajbă la CNI

Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) este acuzat de membrii acesteia că ar fi semnat o decizie de sistare a examinării unei petiţii în care erau vizaţi 11 angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), fără ca decizia să fi fost discutată cu membrii CNI. Anatolie Donciu susţine însă că a luat o astfel de decizie, deoarece petiţionarul ar fi pus date incorecte în sesizare. Reclamaţia celor patru membri ai CNI a ajuns în Parlament.

În luna decembrie, anul trecut, la CNI a venit o sesizare în care petiţionarul solicita verificarea declaraţiilor de avere a 11 angajaţi ai DIP. În sesizare era vizat şeful Direcţiei Securitate, Petru Bârcă, dar şi fostul director general adjunct al DIP, Igor Druţă. De asemenea, era menţionat şi Marin Lisî, fostul şef al Direcţiei Inspectare Generală şi Activitate Analitică din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare, în prezent şef de secţie în cadrul Serviciului Protecţie Civilă şi Anticorupţie al MAI. Celelalte persoane suspectate că nu au îndeplinit corect declaraţiile de venit pentru anul 2012 sunt angajaţii: Aliona Litvinov, Adrian Burduja, Liuba Jignea, Serghei Ţurcanu, Veaceslav Zabolotnâi, Iurie Vacari, ex-angajatul Alexei Braducean-Dulgher şi şefa Serviciului de presă al DIP, Ana Druţă.

Controale începute după jumătate de an de la primirea sesizării

Controalele pe numele acestor persoane au început abia în luna mai curent, după aproape jumătate de an de la depunerea petiţiei. Vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declara recent în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la Unimedia că această petiţie nu a fost văzută de membrii Comisiei, iar un angajat din cadrul aparatului ar fi decis sistarea examinării ei şi Anatolie Donciu ar fi semnat decizia. „Comisia este cea care urma să ia decizia în privinţa petiţiei, şi nu un angajat. Ulterior însă am intentat proceduri de control, iar acum acestea sunt în derulare”, menţiona în emisiune Victor Strătilă.

Anatolie Donciu explică însă că, iniţial, s-a decis sistarea examinării, deoarece petiţionarul a indicat domiciliul incorect. „Această sesizare a venit la CNI de la un cetăţean cu numele de familie „Neznaico”, domiciliat în oraşul Tiraspol. Însă după verificarea prealabilă, în baza informaţiei primite de la CRIS ”Registru”, s-a constatat că la adresa indicată nu locuieşte o persoană cu un asemenea nume. Tot în urma verificărilor s-a stabilit că această scrisoare a fost expediată la 2 decembrie de la un oficiu poştal din oraşul Chişinău, ci nu din Tiraspol”, susţine preşedintele CNI. Anatolie Donciu specifică însă că petiţiile sunt examinate doar în baza Regulamentului Comisiei Naţionale de Integritate, care prevede că „sesizarea formulată de persoana fizică sau juridică trebuie să fie semnată şi datată, trebuie să indice datele şi informaţiile pe care se întemeiază, precum şi sursele de unde acestea pot fi solicitate, iar neîndeplinirea condiţiilor menţionate conduce la clasarea sesizării prin întocmirea actului de constatare respectiv”.

Nemulţumirea membrilor CNI a ajuns în Parlament şi va fi examinată la toamnă

Istoria cu petiţia referitoare la DIP este una dintre cele 3 cazuri descrise de cei patru membrii ai CNI: Victor Strătilă, Leonid Morari, Dumitru Prijmireanu şi Vera Lupu, într-o scrisoare către Parlament, expediată în luna iunie. Potrivit „Ziarului de Gardă”, semnatarii au cerut intervenţia deputaţilor pentru „a lua act de neglijenţa, abuzurile de putere şi multiplele încălcări de lege” admise de către Anatolie Donciu. În opinia membrilor CNI, preşedintele ar fi acţionat părtinitor în mai multe cazuri examinate, ar fi dat dovadă de o atitudine ostilă faţă de colegii săi şi le-ar fi cerut angajaţilor să nu prezinte membrilor Comisiei informaţiile şi documentele solicitate, de care au nevoie în activitate. „Această atitudine a preşedintelui a dus la divizarea Comisiei în două tabere, una – cea loială preşedintelui Donciu, şi alta – care încearcă să fie imparţială, fapt pe care Donciu nu-l acceptă şi şantajează angajaţii prin lipsire de premii şi neacordarea sporurilor salariale cuvenite”, se spune în scrisoarea citată de Ziarul de Gardă.

Acum scrisoarea se află la Comisia juridică numiri şi imunităţi, iar secretarul acesteia, deputatul Tudor Deliu, a spus pentru Moldova Curată că solicitarea membrilor CNI va fi examinată la toamnă, după ce parlamentarii vor reveni din vacanţă. 

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2014-08-06 09:55
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.