Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

După aproape un an și jumătate, Autoritatea Națională de Integritate are președinte și vice-președinte

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Potrivit prevederilor legislației, odată cu publicarea decretului în Monitorul Oficial, Rodica Antoci trebuie să depună jurământul în decursul a 5 zile.

Igor Dodon nu doar a semnat decretul, dar și a primit-o la președinție pe noua conducătoare a ANI și i-a urat succese.

Igor Dodon o încurajează pe Rodica Antoci, dar nu știe de când ANI nu este funcțională

Președintele a constatat că activitatea instituției a fost blocată de aproape un an, deși perioada de inactivitate este de aproape un an și jumătate. Potrivit lui Igor Dodon, propunerile pentru numirea Rodicăi Antoci în funcție sunt susținute de reprezentanții societății civile care fac parte din Consiliul de integritate și dosarul prezentat este unul complet.

”Sper că doamna Antoci își va face datoria așa cum presupune cadrul legal, iar Autoritatea va continua să descurajeze comportamentele care generează corupție în plan administrativ și va realiza deplin misiunea nobilă ce-i revine. Este foarte mult de lucru în domeniul respectiv”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon.

Rodica Antoci a deținut până acum funcția de șef al Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției. Are studii juridice făcute în România și Republica Moldova. Declarația de venituri și interese personale a Rodicăi Antoci nu poate fi găsită pe site-ul ANI. 

Rodica Antoci a fost aleasă pentru funcția de președinte al ANI în urma unui concurs desfășurat de Consiliul de Integritate. Ea a obținut cel mai mare punctaj la concurs, după proba scrisă și cea a interviului. Tototadă, Rodica Antoci a fost unicul candidat care a susținut proba la poligraf. Ceilalți doi candidați, Francisco Talmaci și Lidia Chireoglo, nu s-au mai prezentat la CNA pentru efectuarea testului la poligraf.

Conducerea ANI a putut fi aleasă de către membrii Consiliului de Integritate abia în cadrul unui concurs repetat, după ce la primul concurs candidații Teodor Cîrnaț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și Victor Strătilă, vice-președinte în exercițiu al ANI, nu au trecut testul la poligraf.

Decretul privind numirea vice-președintelui ANI, Lilian Chișcă – publicat în Monitorul Oficial

Tot astăzi, a fost publicat în Monitorul Oficial decretul președintelui de numire în funcție a vice-președintelui ANI, Lilian Chișcă. Un comunicat al instituției a anuțat că Victor Strătilă, vicepreședinte în exercițiu, i-a transmis împutenicirile de serviciu și drapelul instituției noului vicepreședintele al Autorității.

Lilian Chișca a declarat, potrivit comunicatului ANI, că anul 2018 urmează a fi un an important pentru instituţie, ”urmând a fi implementate mai multe acțiuni concrete pentru asigurarea bunei funcționări a ANI”.

Lilian Chișca a fost angajat în cadrul fostei Comisii Naționale de Integritate de la crearea acestei structuri, unde a condus Direcția control al veniturilor și proprietăților. Până atunci a fost ofițer la Centrul Național Anticorupție. În declarația sa de venituri și interese personale pentru anul trecut, el indică un apartament în municipiul Chișinău de 107 metri pătrați, în valoare de peste 600 de mii de lei, dobândit în anul 2011, și un autoturism Mercedes fabricat în 2005 și dobândit în 2009 cu suma de 100 de mii de lei.

Urmează selectarea inspectorilor de integritate

După publicarea în Monitorul Oficial a decretului privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al ANI și depunerea jurământului, procedura de  alegere și numire a conducerii ANI va fi încheiată. Președintele ANI are în atribuții selectarea inspectorilor de integritate, care vor efectua, nemijlocit, controlul averilor, conflictelor de interese și incompatibilităților. Deocamdată, nu se cunoaște câți inspectori de integritate vor fi angajați, deoarece Parlamentul nu a aprobat încă structura organizatorică a ANI, care ar urma să prevadă numărul de angajați, inclusiv pe cel al inspectorilor de integritate.

Autoritatea Națională de Integritate se află în proces de reformare din august 2016, odată cu lichidarea fostei Comisii Naționale de Integritate. ANI urma să își înceapă activitatea la începutul anului 2017. Lucrurile însă au fost tărăgănate, fiind cu greu format Consiliul de Integritate, iar procedura de alegere a conducerii ANI a durat aproape un an. Astfel, timp de un an și jumătate nu a fost exercitat controlul declarațiilor de avere și interese ale funcționarilor și demnitarilor.

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-12-30 12:49
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Procuror general adjunct, cu locuință și mașini de zeci de mii de euro

Procuror general adjunct, cu locuință și mașini de zeci de mii de euro
Ruslan Popov, unul dintre cei trei adjuncți ai procurorului general, desemnați recent de către Alexandr Stoianoglo, deține o avere „de milioane”, au constatat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. El locuiește într-o casă la sol în localitatea sa de baștină, iar în ultimii ani a cumpărat sau a vândut mașini…//...
(0) comentarii
2019-12-14 00:22
Distribuie:

Vicepreședinte de raion cu dosar penal pentru diplomă falsă. ”Aberații. Eu nu am prezentat nici o diplomă la angajare. E dosar fabricat”

Vicepreședinte de raion cu dosar penal pentru diplomă falsă. ”Aberații. Eu nu am prezentat nici o diplomă la angajare. E dosar fabricat”
Consilierul raional la Căușeni Nicolai Ermurache a fost ales, pe 25 noiembrie 2019, vicepreședinte al raionului, deși numele său figurează într-o cauză penală aflată pe rol la Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender. El este învinuit în baza art. 361 al. 2 lit. b) din Codul penal, fiindu-i incriminată confecționarea, deținerea și…//...
(0) comentarii
2019-12-12 10:06
Distribuie:

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat din sala de judecată liber

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat din sala de judecată liber
Fostul premier Vlad Filat, condamnat in anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere, și deținut până in prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău a fost eliberat. Decizia a fost luată cu puțin timp in urmă, la ședința din dosarul său ținută astăzi la Curtea de Apel Chișinău.  …//...
(0) comentarii
2019-12-03 15:28
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.