Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Mai puțin de o treime dintre funcționari și demnitari publici și-au depus declarațiile de avere și interese

Mai puțin de o treime din numărul declarațiile de avere și interese ale demnitarilor și funcționarilor pentru anul 2017 au fost depuse până în prezent pe portalul Autorității Naționale de Integritate. Dintr-un total de aproximativ 65 de mii de subiecți ai declarării, numai aproape 20 de mii și-au depus declarațiile, după cum poate fi văzut pe portalul declaratii.ani.md. Acest lucru îi îngrijorează pe conducătorii ANI, întrucât termenul limită de depunere este 31 martie 2018.

Pentru prima dată, subiecții declarării depun declarațiile doar electronic

Acest an este primul în care declarațiile se depun online, subiecții având semnătură electronică. Până acum, funcționarii completau formularul declarației pe suport de hârtie, apoi documentele erau depuse la ANI.

Vice-președintele instituției, Lilian Chișca, spune că în ultimele zile funcționarii și demnitarii au început să depună totuși declarațiile în număr mai mare decât în zilele precedente: de la începutul săptămânii curente pe portalul declarațiilor au fost depuse peste 2000 de declarații. ”Acest fenomen ne bucură foarte mult, fiindcă au mai rămas circa două săptămâni până când toți subiecții declarării trebuie să-și exercite obligațiile privind depunerea declarațiilor”, a subliniat Lilian Chișca, în cadrul unei dezbateri despre asigurarea integrității în justiție, organizată de Centrul de Investigații Jurnalistice și Freedom House.

Nu au fost repartizate încă toate semnăturile electronice. Peste 10 mii de funcționari sunt în așteptarea lor

Deocamdată, nu toți subiecții declarării își pot exercita această obligație, pentru că nu au primit semnăturile electronice cu care să poată semna și depune declarațiile de avere și interese. Centrul de Telecomunicații Speciale, care este responsabil să elibereze semnăturile electronice demnitarilor și funcționarilor, a repartizat până acum 52 de mii de semnături din cele aproape 65 de mii câte sunt necesare, a mai comunicat Lilian Chișca.

Nici în Registrul electronic al subiecților declarării nu sunt încă înregistrați toți subiecții declarării, fiind vorba deocamdată de aproximativ 50 de mii. 46 de mii dintre aceștia au accesat cel puțin o dată sistemul electronic de depunere a declarațiilor, a mai spus vice-președintele ANI.

Se așteaptă demararea concursului pentru funcțiile de inspectori de integritate

Parlamentul a adoptat organigrama ANI în februarie 2018, prin care a fost stabilit un număr total de 76 de angajați, dintre care 46 de inspectori de integritate. Potrivit lui Lilian Chișca, instituția se află la finalul procedurii de pre-avizare a personalului aflat în funcții publice și se așteaptă aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului privind organizarea concursului de selectare a inspectorilor de integritate. Oficialul a mai spus că cel târziu în luna aprilie ar urma să fie inițiat concursul pentru selectarea inspectorilor de integritate care va dura, conform procedurilor stabilite de lege, aproximativ o lună și jumătate. De asemenea, ANI a venit cu propuneri de rectificare a bugetului alocat instituției, pentru a asigura salarizarea inspectorilor și asigurarea condițiilor tehnice și materiale ca ei să-și poată exercita obligațiile.

75 de dosare – restanțe de la fosta CNI

După angajarea lor, inspectorii de integritate ar urma să se ocupe de cele 75 de dosare nefinalizate de fosta Comisie Națională de Integritate, dar și de alte 145 de petiții și sesizări care au parvenit în perioada în care instituția nu a fost funcțională.

Potrivit legii, 40 la sută din controalele inițiate de-a lungul unui an trebuie să fie pe numele unor persoane cu funcție de demnitate publică, iar ANI urmează să stabilească ce categorii de subiecți vor fi clasați în grupurile de risc, a mai spus Lilian  Chișca.

De asemenea, odată cu angajarea inspectorilor va fi pus în funcțiune și modulul din sistemul E-Integritate privind repartizarea aleatorie a dosarelor. O problemă ce rămâne nesoluționată în prezent este un nou sediu pentru ANI, întrucât cel în care instituția își desfășoară în prezent activitatea nu este suficient de încăpător pentru viitorii angajați, a mai subliniat vice-președintele Autorității.

 

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-03-16 20:11
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat din sala de judecată liber

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat din sala de judecată liber
Fostul premier Vlad Filat, condamnat in anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere, și deținut până in prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău a fost eliberat. Decizia a fost luată cu puțin timp in urmă, la ședința din dosarul său ținută astăzi la Curtea de Apel Chișinău.  …//...
(0) comentarii
2019-12-03 15:28
Distribuie:

Directoarea adjunctă a ANSC: 1/4 din valoarea achizițiilor publice este contestată de agenții economici

Directoarea adjunctă a ANSC: 1/4 din valoarea achizițiilor publice este contestată de agenții economici
Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) primește anual sute de contestații din partea agenților economici care sunt nemulțumiți de modul în care instituțiile statului organizează licitații publice. Dintr-un total de 10 miliade de lei, cât constituie bugetul anual al achizițiilor publice în Republica Moldova, anul trecut au fost contestate proceduri…//...
(0) comentarii
2019-11-29 09:50
Distribuie:

Democratul Mihai Olărescu a revenit în funcția de președinte al raionului Cimișlia

Democratul Mihai Olărescu a revenit în funcția de președinte al raionului Cimișlia
Democratul Mihai Olărescu a fost ales astăzi, 25 noiembrie 2019, în funcția de președinte al raionului Cimișlia, poziție pe care a deținut-o și anterior. Pentru Mihai Olărescu au votat 7 consilieri raionali de la democrați, 7 socialiști, doi de la Partidul Șor și unul independent. În anii 2015-2017 Mihai Olărescu…//...
(0) comentarii
2019-11-25 19:32
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.