Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Anatolie Donciu despre excluderea sa din concursul pentru șefia ANI: ”Sunt prea obosit, nu știu dacă voi contesta decizia”

În ședința din 13 septembrie curent a Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate (ANI) membri CI au respins candidatura lui Anatolie Donciu la funcția de vicepreședinte al ANI. Pentru această poziție a rămas doar candidatura lui Lilian Chișcă, de aceea concursul pentru poziția secundă în conducerea CI a fost prelungit cu zece zile.

Membrii CI i-au lăsat în concursul pentru șefia ANI pe Teodor Cîrnaț, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, și Victor Strătilă, vicepreședinte în cadrul fostei CNI. Cei doi candidați urmează să susțină proba scrisă a concursului.

În schimb, pentru funcția de vicepreședinte al ANI, concursul a fost prelungit, deoarece a rămas doar o singură candidatură: cea a lui Lilian Chișca, șeful Direcției control venituri și proprietăți din cadrul ANI. Motivul principal din care Anatolie Donciou a fost respins a fost eventualul conflict de interese în care a fost vizat demnitarul în dosarul lui Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, direcție unde activa și fiul lui A. Donciu. 

Încă zece zile de tărăgănare

Sergiu Ostaf, membrul CI din partea Parlamentului, a declarat că membrii Consiliului trebuie să examineze dacă Donciu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. ”Consiliul de Integritate este un organ care examinează existența unui conflict de interese admis de către conducătorii ANI”, și-a argumentat poziția Sergiu Ostaf.

În replică, Oleg Efrim, membru al CI din partea Executivului, a menționat că la momentul actual, Consiliul nu poate examina eventualele conflictele de interese, deoarece candidatul trebuie să devină președintele ANI și după aceea membrii pot examina situația sub aspectul conflictului de interese.

Întrebat dacă va contesta decizia membrilor Consiliului, Anatolie Donciu a declarat pentru Moldova Curată că deocamdată nu a decis ce va face, însă a precizat că tărăgănările în procesul de alegere a conducerii ANI deja l-au obosit. 

Deoarece a rămas doar un singur candidat la funcția de vicepreședinte al ANI, Consiliul de Integritate a decis prelungirea cu zece zile a perioadei de depunere a dosarelor pentru această poziție. Aplicațiile urmează a fi depuse la Secretariatul Consiliului de Integritate al ANI, după publicarea anunțului în Monitorul Oficial.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-09-13 20:36
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Accesul la informație este mai presus ca imunitatea lui Igor Dodon

Accesul la informație este mai presus ca imunitatea lui Igor Dodon
Curtea de Apel Chișinău a decis ieri, în procesul de judecată intentat președintelui Igor Dodon de către fotoreporterul Constantin Grigoriță, că șeful statului nu poate beneficia de imunitatea acordată de lege în cazurile când litigiul vizează accesul la informații de interes public. Constantin Grigoriță, membru al Asociației Presei Independente (API),…//...
(0) comentarii
2017-11-17 14:51
Distribuie:

Î.S „Poșta Moldovei” ar putea plăti o amendă de până la 9 mii de lei pentru neexecutarea unei decizii a CSJ privind asigurarea accesului la informație

Î.S „Poșta Moldovei” ar putea plăti o amendă de până la 9 mii de lei pentru neexecutarea unei decizii a CSJ privind asigurarea accesului la informație
La începutul lunii octombrie 2017, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016. Deși a trecut deja o lună, termen în…//...
(0) comentarii
2017-11-08 10:54
Distribuie:

Conflictul de la ANI, versiunea lui Anatolie Donciu: „Strătilă a uzurpat puterea la ANI și a capturat funcția de președinte” Victor Strătilă: „A fost restabilită ordinea de drept”

Conflictul de la ANI, versiunea lui Anatolie Donciu: „Strătilă a uzurpat puterea la ANI și a capturat funcția de președinte”  Victor Strătilă: „A fost restabilită ordinea de drept”
După ce săptămâna trecută a anunțat că a depus, la Parlament, cerere de demisie din funcția de președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI) în urma conflictului cu vicepreședintele în exercițiu Victor Strătilă, Anatolie Donciu a expediat presei un mesaj în care își prezintă propriul punct de vedere…//...
(0) comentarii
2017-11-08 02:36
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Lilia Pogolșa
Viceministră a Educației
Nistor Grozavu
viceprimar al municipiului Chișinău
Stela Grigoraș
Ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.