Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat la licitațiile primăriei, candidează la Cantemir

Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.

Roman Ciubaciuc, actualul primar, candidează pentru un nou mandat, tot din partea PCRM. La alegerile locale din 2011, el l-a învins pe liberal-democratul Vladimir Simion, în turul doi, acumulând 54,4% din voturi. Născut în septembrie 1976, Ciubaciuc este de meserie contabil și a fost, înainte de a deveni primar, șef de secție în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat Cantemir. Din această postură a reprezentat PCRM în cadrul Consiliului Electoral de Circumscripție Cantemir la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. 

Edilul fără casă proprie

Imediat ce a fost învestit în funcție, Ciubaciuc a ajuns în vizorul presei. Reporterii Moldova Curata au descoperit că edilul se afla printre cei aproape 500 de lideri locali care nu și-au făcut publică declarația cu privire la venituri și proprietăți și nici nu au transmis-o la Comisia Națională de Integritate (CNI), așa cum prevede legea. Ciubaciuc declara pentru www.api.md că nu ştia că primarii oraşelor şi satelor sunt obligaţi să-şi publice declaraţia de venituri şi proprietate. „Sincer, nu am auzit de acest lucru, dar dacă aşa spune legea, ne vom supune ei”, spunea primarul.  

În 2013, Curtea de Conturi a examinat raportul auditului bugetelor şi gestionării patrimoniului public în cadrul autorităților publice locale din raionul Cantemir pe anii 2011-2012. Printre instituțiile auditate a fost și primăria Cantemir. Inspectorii nu au găsit mari nereguli, ci doar au notat că autoritățile publice locale nu au asigurat o gestionare conformă a fondului locativ. Anul trecut, în 2014, primarul oraşului Cantemir a fost inclus de www.moldovacurata.md într-un top al edililor care nu menționează în declarația de venituri și proprietăți vreo locuință. Acesta declara atunci că nu are casă proprie și trăieşte în cea a părinţilor. 

Analizând declarațiile cu privire la venituri și proprietăți pe ultimii doi ani depuse de Roman Ciubaciuc la CNI, putem constata că acesta a ridicat în 2012 de la Primărie un salariu de aproape 60 mii de lei, iar în 2013 - unul mai mare cu 18 mii de lei, 77,9 mii de lei. Candidatul comuniștilor întradevăr nu are pe numele său vreo locuință, indicând doar un teren pentru construcții de 0,06 ha, dobândit în 1999. În declarația din 2012, primarul a indicat că avea pe numele său și două credite, unul de 130 de mii de lei obținut în 2006 și altul de 30 de mii de lei, contractat în 2012. În declarația din 2013, datoriile nu s-au mai regăsit, semn că au fost stinse. În declarația depusă la Comisia Electorală de Circumscripție Cantemir, odată cu înregistrarea în actuala cursă electorală, Ciubaciuc a indicat, pe anul 2014, pe lângă același teren pentru construcții, un salariu substanțial mai mare decât în 2012 și 2013, de 169 700 de lei. Împreună cu soția, edilul a indicat și două conturi bancare în care dețin aproximativ 13 mii de lei. În niciuna din declarații primarul nu a indicat mijloace de transport. 

Fostul primar, candidat cu credite nestinse

Unul din principalii contracandidați ai actualului primar este Vladimir Simion, fost primar al orașului din partea PDM în perioada 2007-2011 și cel care a fost învins în 2011 de către Ciubaciuc, după două tururi de scrutin. Acum, Simion este consilier local în Cantemir din partea PLDM, candidatul formațiunii la funcția de primar și șeful Serviciului Arhivă din cadrul Aparatului Președintelui Raionului Cantemir. 

Din declarația cu privire la venituri și proprietăți pe anul 2013, depusă la CNI, aflăm că Vldimir Simion,  în postura de șef al Serviciului Arhivă, a avut un salariu de 124 de mii de lei în 2013 plus 54 de mii de lei din pensie și alți 1000 de lei din salariul de consilier. Oficialul nu a trecut în acea declarație bunuri mobile sau imobile. Totodată, Simion scrie că are pe numele său trei credite, contractate în perioada 2010-2013: unul de 33 de mii de USD obținut în 2010 pentru o perioadă de 84 de luni (7 ani), altul de 20 de mii de lei obținut în 2011 pentru o perioadă de cinci ani și al treilea, contractat în 2013, de 85 de mii de lei pentru o perioadă de 3 ani. Ținând cont de aceste informații, toate cele trei credite sunt încă nestinse, doar că ele nu se mai regăsesc în declarația lui Simion depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, în momentul în care a fost înregistrat în cursă. În acel document, Vladimir Simion a indicat un salariu de 64 de mii de lei pe anul 2014, un venit de 200 de mii de lei obținut din vânzarea bunurilor mobile sau imobile și alți 113 mii din alte surse legale, pensii, burse, îndemnizații sau premii. Totodată, acesta arată în declarație că deține două apartamente, unul de 68,3 m.p. în Cantemir și un altul, înregistrat pe numele soției sale, Marina Simion, de 40,8 m.p., în Chișinău. Candidatul a trecut în declarație și un automobil Dacia Logan MCV. Așa cum am menționat, acesta nu a făcut referire la cele trei credite. Solicitat de noi pentru lămuriri, Vladimir Simion ne-a spus că nu-și aduce aminte exact dacă a indicat sau nu creditele, dar a precizat că, dacă nu a făcut acest lucru înseamnă că în declarația pe care a completat-o nu era loc special unde putea să le indice. Simion ne-a spus însă că, fiind funcționar public, a declarat creditele în ultima sa declarație cu privire la venituri și proprietăți, depusă la CNI.

Consilier comunist, candidat democrat, "abonat" la licitațiile Primăriei

Un alt candidat la conducerea orașului Leova este Valeriu Mihăescu. Deși este candidatul PDM la funcția de primar, Mihăiescu a intrat în Consiliul Orașului Cantemir în 2011 pe listele PCRM. Mihăescu este președintele Biroului Executiv al Cooperativei de Consum „Universalcoop” din Cantemir. În 2011, ziarul „Timpul” scria că o familie din Cantemir trăieşte de 7 ani un coşmar din cauză că în anul 2004 Mihăiescu, directorul Cooperativei de consum „Universalcoop”, i-a expulzat din apartament. Ulterior și-au recâștigat în instanță dreptul asupra apartamentului, însă acesta a fost vândut. Familia l-a acuzat pe Valeriu Mihăescu că a vrut să îi deposedeze de apartament, ”aşa cum a făcut cu o jumătate de oraş care este deja privatizat de acest om dubios”. ”Este un oraş condus de comunişti, care sunt legaţi între ei”, precizau membrii familiei Camerzan. Mihăescu a evitat atunci să comenteze cazul.
Candidatul democraților a fost, așa cum menționam, consilier pe listele PCRM. Probabil și din acest motiv s-a înțeles bine cu autoritățile locale. Or, în ultimii patru ani, Cooperativa de Consum „Universalcoop” condusă de Mihăescu a câștigat practic toate licitațiile organizate de Primăria Cantemir pentru achiziția produselor alimentare. Conform informațiilor de pe site-ul www.tender.gov.md, „Universalcoop” a obținut peste 20 de contracte cu Primăria, în valoare de peste un milion de lei. ”Da, am câștigat licitații, dar aici primarul și faptul că am fost dintr-un partid nu au jucat vreun rol. A fost o comisie care a decis, el nici nu s-a implicat”, ne-a spus Mihăescu. Referitor la faptul că a fost consilier orășenesc pe listele PCRM, iar acum este candidatul PDM, acesta a precizat: „Am fost până nu demult nu membru, ci simpatizant PCRM. Ne-o vândut cei de sus și fiecare a plecat unde a vrut”, a precizat acesta. 

Opt candidați pentru un singur fotoliu

Conform declarației de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Cantemir, în 2014, Mihăescu a avut un venit din salariu de 197 de mii de lei și de 2400 de lei din pensii, burse, premii sau îndemnizații. Acesta deține un teren forestier și două terenuri agricole, nu are mașină sau casă de locuit, dar are un cont bancar de cinci mii de euro. Mihăescu a indicat și faptul că deține acțiuni în valoare de 143 de mii de lei la Cooperativa de Consum „Universalcoop”. 

În total, pentru funcția de primar al orașului Cantemir candidează opt persoane. Pe lângă Roman Ciubaciuc, Vladimir Simion și Valeriu Mihăescu, și-au mai depus actele juristul Andrei Coițan din partea PL, medicul Eugen Surdu din partea Blocului „Iurie Leancă”, Ulita Tonu, fosta șefă a Trezoreriei din localitate, din partea PSRM, profesorul Alexandru Florența din partea Mișcării „Antimafie” și Ion Voloceai din partea Partidului Popular.

Victor Moșneag 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-06-04 22:23
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”
Integritatea în activitate politică Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților. Ion Cotoman este economist de profesie. Este administratorul firmei ”Antares-Agro” SRL.…//...
(0) comentarii
2019-11-01 16:51
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.