Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Anatolie Donciu despre excluderea sa din concursul pentru șefia ANI: ”Sunt prea obosit, nu știu dacă voi contesta decizia”

În ședința din 13 septembrie curent a Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate (ANI) membri CI au respins candidatura lui Anatolie Donciu la funcția de vicepreședinte al ANI. Pentru această poziție a rămas doar candidatura lui Lilian Chișcă, de aceea concursul pentru poziția secundă în conducerea CI a fost prelungit cu zece zile.

Membrii CI i-au lăsat în concursul pentru șefia ANI pe Teodor Cîrnaț, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, și Victor Strătilă, vicepreședinte în cadrul fostei CNI. Cei doi candidați urmează să susțină proba scrisă a concursului.

În schimb, pentru funcția de vicepreședinte al ANI, concursul a fost prelungit, deoarece a rămas doar o singură candidatură: cea a lui Lilian Chișca, șeful Direcției control venituri și proprietăți din cadrul ANI. Motivul principal din care Anatolie Donciou a fost respins a fost eventualul conflict de interese în care a fost vizat demnitarul în dosarul lui Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, direcție unde activa și fiul lui A. Donciu. 

Încă zece zile de tărăgănare

Sergiu Ostaf, membrul CI din partea Parlamentului, a declarat că membrii Consiliului trebuie să examineze dacă Donciu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. ”Consiliul de Integritate este un organ care examinează existența unui conflict de interese admis de către conducătorii ANI”, și-a argumentat poziția Sergiu Ostaf.

În replică, Oleg Efrim, membru al CI din partea Executivului, a menționat că la momentul actual, Consiliul nu poate examina eventualele conflictele de interese, deoarece candidatul trebuie să devină președintele ANI și după aceea membrii pot examina situația sub aspectul conflictului de interese.

Întrebat dacă va contesta decizia membrilor Consiliului, Anatolie Donciu a declarat pentru Moldova Curată că deocamdată nu a decis ce va face, însă a precizat că tărăgănările în procesul de alegere a conducerii ANI deja l-au obosit. 

Deoarece a rămas doar un singur candidat la funcția de vicepreședinte al ANI, Consiliul de Integritate a decis prelungirea cu zece zile a perioadei de depunere a dosarelor pentru această poziție. Aplicațiile urmează a fi depuse la Secretariatul Consiliului de Integritate al ANI, după publicarea anunțului în Monitorul Oficial.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-09-13 20:36
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an milionară

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an milionară
Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane…//...
(0) comentarii
2018-05-18 09:23
Distribuie:

Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șefă a ODIMM și transparența activității acestei instituții

Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șefă a ODIMM și transparența activității acestei instituții
Actuala secretară de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a indicat în declarația de venituri pentru anul 2016 sume fabuloase care ar fi fost câștigate din funcția de directoare a Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), structură subordonată MEI. Iulia Costin a depus într-o singură…//...
(0) comentarii
2018-05-08 00:32
Distribuie:

Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut rezultate frumoase în conducerea raionului”

Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut rezultate frumoase în conducerea raionului”
La sfârșitul lunii aprilie curent, portalul Moldova Curată și ziarul ”Cuvântul” de la Rezina au publicat o investigație jurnalistică în care se vorbea despre vila-pensiune din România pe care o deține Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur. Autoarea investigației este reportera portalului Moldova Curată, Lilia Zaharia. În procesul…//...
(3) comentarii
2018-05-04 15:07
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iraida Bînzari
Președinta raionului Fălești
Alexandr Chendeghelean
Membru în Executivul autonomiei găgăuze
Alexandru Botnari
Primar al orașului Hâncești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.