Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Anatolie Donciu despre excluderea sa din concursul pentru șefia ANI: ”Sunt prea obosit, nu știu dacă voi contesta decizia”

În ședința din 13 septembrie curent a Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate (ANI) membri CI au respins candidatura lui Anatolie Donciu la funcția de vicepreședinte al ANI. Pentru această poziție a rămas doar candidatura lui Lilian Chișcă, de aceea concursul pentru poziția secundă în conducerea CI a fost prelungit cu zece zile.

Membrii CI i-au lăsat în concursul pentru șefia ANI pe Teodor Cîrnaț, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, și Victor Strătilă, vicepreședinte în cadrul fostei CNI. Cei doi candidați urmează să susțină proba scrisă a concursului.

În schimb, pentru funcția de vicepreședinte al ANI, concursul a fost prelungit, deoarece a rămas doar o singură candidatură: cea a lui Lilian Chișca, șeful Direcției control venituri și proprietăți din cadrul ANI. Motivul principal din care Anatolie Donciou a fost respins a fost eventualul conflict de interese în care a fost vizat demnitarul în dosarul lui Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, direcție unde activa și fiul lui A. Donciu. 

Încă zece zile de tărăgănare

Sergiu Ostaf, membrul CI din partea Parlamentului, a declarat că membrii Consiliului trebuie să examineze dacă Donciu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. ”Consiliul de Integritate este un organ care examinează existența unui conflict de interese admis de către conducătorii ANI”, și-a argumentat poziția Sergiu Ostaf.

În replică, Oleg Efrim, membru al CI din partea Executivului, a menționat că la momentul actual, Consiliul nu poate examina eventualele conflictele de interese, deoarece candidatul trebuie să devină președintele ANI și după aceea membrii pot examina situația sub aspectul conflictului de interese.

Întrebat dacă va contesta decizia membrilor Consiliului, Anatolie Donciu a declarat pentru Moldova Curată că deocamdată nu a decis ce va face, însă a precizat că tărăgănările în procesul de alegere a conducerii ANI deja l-au obosit. 

Deoarece a rămas doar un singur candidat la funcția de vicepreședinte al ANI, Consiliul de Integritate a decis prelungirea cu zece zile a perioadei de depunere a dosarelor pentru această poziție. Aplicațiile urmează a fi depuse la Secretariatul Consiliului de Integritate al ANI, după publicarea anunțului în Monitorul Oficial.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-09-13 20:36
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publici cheltuiți necorespunzător pe apartamente de lux

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publici cheltuiți necorespunzător pe apartamente de lux
Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de…//...
(0) comentarii
2018-01-18 23:52
Distribuie:

Familia președintei CSP a cumpărat în anul 2016 un autoturism Mitsubishi Pajero Sport cu 10 mii de lei

Familia președintei CSP a cumpărat în anul 2016 un autoturism Mitsubishi Pajero Sport cu 10 mii de lei
Două noi membre ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au indicat în declarațiile de venituri și interese personale faptul că dețin mașini pe care le-ar fi cumpărat cu suma de 10 mii de lei, adică 500 de euro. Mașina președintei CSP, Angela Motuzoc, este practic nouă, fabricată în anul 2012.…//...
(0) comentarii
2018-01-15 21:57
Distribuie:

Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”

Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”
Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”. Evenimentul va avea loc luni, 22 ianuarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37). Studiul reprezintă o documentare a reacției autorităților…//...
(0) comentarii
2018-01-15 18:41
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Sergiu Arnăut
judecător
Stela Grigoraș
Ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Lilia Pogolșa
Viceministră a Educației
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.