Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Anatolie Donciu, preşedintele CNI

Odată cu numirea lui Anatolie Donciu de către Parlament, la 25 octombrie 2012, în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate, fapt contestat vehement de rerezentanţi ai societăţii civile, jurnaliştii au descoperit că acesta ar fi tăinuit o parte din averea familiei sale. Asta în condiţiile în care CNI trebuie, în conformitate cu legislaţia, să verifice veridicitatea declaraţiilor de avere şi de interese ale persoanelor cu funcţii importante în stat.

Astfel, la puţin timp după numirea sa în funcţie, „Ziarul de Gardă” a publicat investigaţii potrivit cărora Anatol Donciu deţine o casă în sectorul Centru al capitalei estimată de experţii imobiliari la circa cinci milioane de lei. Mai mult, acesta nu ar fi înregistrat imobilul la Oficiul Cadastral, deşi locuia de câţiva ani în acea casă, ceea ce presupune neachitarea unor taxe. Întrebările jurnaliştilor erau din ce bani şi-a construit Donciu casa, întrucât aproape toată viaţa a lucrat în sistemul bugetar, şi cum a obţinut lotul pe care a construit casa şi pe care CCCEC, instituţie la care lucra, pusese anterior sechestru. Investigaţiile care vizează acest subiect le puteţi citi pe adresele http://www.zdg.md/investigatii/foto-casa-de-milioane-a-sefului-cni şi http://www.zdg.md/investigatii/casa-de-milioane-a-sefului-cni-ii.

În toiul scandalului, au ieşit la suprafaţă mai multe detalii despre activităţile anterioare ale preşedintelui CNI. Printre acestea se numără şi declaraţiile locotenent-colonelului de poliţie Grigore Gorea făcute pentru „Jurnal de Chişinău” referitoare la „dosare intentate de flori de cuc şi estorcări de bani” sub îndrumarea lui Donciu. Articolul care se referă la subiect îl găşiţi aici: http://ziar.jurnal.md/2012/11/06/asa-facea-donciu-bani-pentru-casa-de-milioane/.

La puţin timp după numirea lui Donciu în funcţia de preşedinte al CNI la propunerea Partidului Liberal, reprezentantul societăţii civile în această Comisie, Cristina Cojocaru, şi-a prezentat demisia, declarând că nu are convingerea că organul în care a fost numită s-a constituit în mod legal. „Această comisie nu este legitimă în fața cetățenilor din momentul în care imaginea comisiei a fost discreditată atât de puternic prin afirmațiile politicienilor. Până la urmă, s-au făcut niște partajări politice. Deja nu mai cred nici eu că această comisie o să poată să-și exercite mandatul așa cum așteaptă societatea”, a declarat atunci presei Cojocaru.

Declaraţie de avere

În declaraţia de avere pentru anul 2011, Anatolie Donciu a specificat că a câştigat un salariu de 48 300 de lei, alţi 15 300 de lei din activitate didactică şi 191 de mii de lei din alte surse (pensii, onorariu, indemnizaţii). Totodată, soţia sa a câştigat 58 600 de lei de la locul de muncă, venitul total al familiei Donciu în 2011 fiind de 314 100 de lei. În acelaşi document mai este indicat faptul că familia Donciu dispune de un lot pentru construcţii de şase ari, o casă de locuit “nefinisată” în Chişinău de 262,8 m.p. (deşi a declarat presei că această nu are nici 200 de m.p. - www.jurnal.md/ro/news/anatol-donciu-si-declaratia-sa-de-avere-591338/), un apartament cu suprafaţa locativă de 29,2 m.p., un “Mercedes E-200” din anul 1995 şi un cont bancar de 300 de euro. 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2013-04-29 20:13
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.