Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Andrian Candu acuză societatea civilă de tărăgănarea procesului de formare a ANI

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că organizațiile societății civile ar avea o parte din vină în tărăgănarea procesului de formare a Autorității Naționale de Integritate. El a afirmat acest lucru în cadrul unui protest al jurnaliștilor, organizat la 3 mai, de Ziua Libertății Presei. Jurnaliștii au solicitat la protest acces deschis la informație, inclusiv la datele despre averile și interesele deputaților. 
 

Jurnaliștii au atras atenția asupra faptului că o bună parte a informației de interes public este ”cerșită”, prin intermediul solicitărilor în scris, de la autorități, care, de fapt, ar trebui să le facă publice din oficiu. ”Pentru a afla informații despre averile deputaților, despre bunurile pe care le dețin, de ce trebuie să scrii atâtea scrisori, dacă ar fi mai simplu să accesezi asta on-line?”, l-a întrebat pe Andrian Candu unul dintre jurnaliști, care stătea într-o cușcă improvizată, adusă acolo pentru a arăta, simbolic, îngrădirea accesului la informație în Republica Moldova. 

În replică, Andrian Candu a amintit despre faptul că instituția care colectează și trebuie să publice declarațiile de avere ale demnitarilor este Autoritatea Națională de Integritate, care este în proces de reorganizare.  ”Până acum, până a existat o anumită reformă la CNI, toată informația, inclusiv declarațiile mele de venit, erau publice. Acum suntem într-o perioadă de tranzit în care această instituție se reorganizează.”
Instituția nu este funcțională din august 2016, iar pentru faptul că procesul de reorganizare durează atât de mult, Andrian Candu i-a găsit vinovați pe reprezentanții societății civile.
 
”Dacă e să fim sinceri, societate civilă este de vină”
 
”Și, apropo, dacă e să fim sinceri, reținerile la formarea Consiliului de Integritate au venit anume din partea societății civile. Ministerul Justiției de trei ori trebuia să lanseze concursul privind formarea Consiliului de Integritate. Dar și jurnaliștii au o anumită vină. Am și eu anumite pretenții când văd că jurnaliștii, chiar pe subiecte importante, nu au interes sau au un dezinteres”, și-a formulat pretențiile președintele Parlamentului.
 
Guvernul este ultima instituție care și-a desemnat reprezentantul în CI
 
Declarația lui Andrian Candu nu corespunde adevărului. În primul rând, Guvernul este instituția care ultima și-a desemnat reprezentantul (pe Victoria Iftodi) în cadrul Consiliului de Integritate, la 28 decembrie 2016, în condițiile în care, potrivit legii, toți membrii CI ar fi trebuit fi numiți în termen de o lună de la intrarea în vigoare a pachetului de integritate, care a devenit aplicabil de la 1 august 2016. Nici Parlamentul nu s-a grăbit să facă acest lucru, desemnându-l pe Sergiu Ostaf în calitate de reprezentat la data de 22 decembrie 2016. Referitor la reprezentanții societății civile, aceștia au fost aleși de Ministerul Justiției în cadrul unui concurs. Regulamentul pentru concurs a fost elaborat de asemenea cu întârziere de Ministerul Justiției, fiind publicat abia la 7 octombrie 2016.
A fost organizat un concurs repetat (dar nu trei concursuri, așa cum a spus Andrian Candu), pentru că un membru al comisiei de concurs din partea societății civile, Cornelia Cozonac, și-a înaintat candidatura pentru calitatea de membru al CI. Decizia Ministerului Justiției a fost atunci de anulare a concursului anunțat și de organizare a unui nou concurs, la care nu au mai fost luate în considerare dosarele depuse până atunci. Astfel, reprezentanții societății civile în CI - Tatiana Pașcovschi și Dumitru Țîra - au fost aleși la 26 decembrie 2016.
 
Expert:  ”Este evident că nu se vrea şi că lucrurile sunt voalate”
 
Experta în domeniul integrității, Mariana Kalughin, vicepreședintă a Centrului de analiză și prevenire a corupției, a subliniat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată că autoritățile sunt cele care tărăgănează, de fapt, procesul de formare a ANI. 
”Este evident că nu se vrea şi că lucrurile sunt voalate sau sunt făcute într-o manieră cinică. Mă refer şi la modul cum a intrat în vigoare noua legislaţie, cum au fost selectaţi membrii Consiliului de Integritate şi cât timp a durat acest proces”, a menționat Mariana Kalughin.
Ea a mai remarcat că toate autorităţile care au reprezentanţi în Consiliul de Integritate, cu excepția Consiliului Superior al Procurorilor, au întârziat cu desemnarea. 
”Abia în septembrie a fost publicat Regulamentul privind modul de selectare a reprezentaţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate, ca toate aceste proceduri să se finalizeze în decembrie. Şi, într-adevăr, Guvernul a fost ultimul care şi-a desemnat reprezentatul, la sfârşitul lui decembrie. Dacă autorităţile ar fi fost responsabile, ar fi putut să se încadreze într-o lună și Consiliul de Integritate să devină îndată funcţional. Legea spune că prima şedinţă a Consiliului de Integritate se convoacă în termen de 15 zile din momentul când sunt desemnaţi cel puţin cinci membri”, a mai precizat experta.
 
Ultimele declarații de avere disponibile, în aprilie 2017, sunt pentru anul 2015
 
Deși până în anul 2014 pe pagina electronică a Parlamentului erau publicate toate declarațiile de avere ale deputaților, acum acestea nu se mai publică. La o solicitare anterioară din partea portalului Moldova Curată, serviciul de presă al Parlamentului a răspuns că legea nu obligă istituția să le publice și pe pagina de internet a Legislativului, din moment ce sunt publicate pe pagina fostei CNI. Menționăm că legislația nici nu interzice publicarea declarațiilor pe site-ul Parlamentului. Mai amintim că pe parcursul activității sale, din 2013 și până în 2016, CNI a întârziat în fiecare an publicarea declarațiilor de venituri și proprietăți și a celor de interese ale demnitarilor, fiind organizate tardiv concursurile pentru selectarea companiei care să proceseze documentele, să le depersonalizeze și să le publice pe site-ul CNI. De exemplu, declarații pentru anul 2015 au fost publicate abia la sfârșitul anului 2016. 
 
 
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-05-04 22:39
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an milionară

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an milionară
Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane…//...
(0) comentarii
2018-05-18 09:23
Distribuie:

Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șefă a ODIMM și transparența activității acestei instituții

Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șefă a ODIMM și transparența activității acestei instituții
Actuala secretară de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a indicat în declarația de venituri pentru anul 2016 sume fabuloase care ar fi fost câștigate din funcția de directoare a Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), structură subordonată MEI. Iulia Costin a depus într-o singură…//...
(0) comentarii
2018-05-08 00:32
Distribuie:

Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut rezultate frumoase în conducerea raionului”

Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut rezultate frumoase în conducerea raionului”
La sfârșitul lunii aprilie curent, portalul Moldova Curată și ziarul ”Cuvântul” de la Rezina au publicat o investigație jurnalistică în care se vorbea despre vila-pensiune din România pe care o deține Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur. Autoarea investigației este reportera portalului Moldova Curată, Lilia Zaharia. În procesul…//...
(3) comentarii
2018-05-04 15:07
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iraida Bînzari
Președinta raionului Fălești
Alexandr Chendeghelean
Membru în Executivul autonomiei găgăuze
Alexandru Botnari
Primar al orașului Hâncești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.