Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

ANI nu va verifica eventualele conflicte de interese de la ASD și nici activitatea șefei Direcției Cultură de la Comrat

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu va investiga legăturile de rudenie din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor, despre care anterior a scris portalul Moldova Curată, și nici activitatea șefei Direcției Cultură a autonomiei găgăuze, care, de rând cu funcția publică, prestează servicii de prezentare a nunților și altor ceremonii. Motivul - articolele nu ar conține ”suficiente informații” pentru ca inspectorii să pornească un control. Într-un alt caz, al primarului comunei Bogzești, Telenești, care își are sora în subordine și încheie contracte cu firma fiului, ANI a anunțat că va efectua un control.

Într-un articol publicat de Moldova Curată la 23 august 2018, se anunța că directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, o are în subordine pe verișoara sa, șefă a serviciului juridic, fapt care ar indica existența unui conflict de interese. În răspunsul la sesizarea portalului Moldova Curată, ANI susține că nu va analiza acest fapt, deoarece ”sesizarea conține informații insuficiente și neconcludente referitor la problema abordată”.

La rândul său, Elena Prohnițchi, coordonatoare de proiecte la Asociația pentru Democrație Participativă "ADEPT", consideră că ANI a avut temei să nu pornească un control, dar nu din cauza insuficienței de informații, ci din alt motiv - pentru că legislația nu prevede că verișorii sunt persoane apropiate, deci, din punct de vedere legal, nu ar fi vorba despre un conflict de interese.

Într-un alt caz, Moldova Curată și Nokta.md au relatat despre activitatea șefei Direcției Cultură de la Comrat, Marina Semionova, care, în afara orelor de serviciu, moderează nunți și alte ceremonii. Sesizată pe acest caz să verifice dacă, eventual, există o incompatibilitate de funcții, ANI sugerează că nu ar fi de competența sa să examineze: ”Din analiza informațiilor relatate în sesizare și în articolul publicat pe portalul Moldova Curată s-a stabilit că dna Semionov Marina prestează ilegal, fără a deține patentă de întreprinzător, servicii de regizare și moderare a ceremoniilor, prin ce, în funcție de venitul obținut, ar fi comis contravenția prevăzută de art. 263 din CCRM ”Desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător” care se constată și se examinează de poliție și/sau autoritățile administrative din subordinea Ministerului Finanțelor sau infracțiunea prevăzută la art. 241 CP ”Practicarea ilegală a activității de întreprinzător””, se spune în răspunsul ANI.  

Elena Prohnitchi, expertă în probleme de integritate, afirmă că și în acest caz ANI nu ar fi avut ce examina. ”Ca urmare a unor amendamente la art. 25 din  Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, funcționara nu se află în incompatibilitate dacă "activează în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului, în afara orelor de program". O problemă ar putea fi faptul ca nu și-a declarat veniturile obținute din această activitate suplimentară, însă, din câte cunosc, acest lucru la moment nu poate fi verificat de catre ANI, deoarece sistemul E-integritate nu e conectat cu baza de date a fiscului. Inspectorii se afla in imposibilitate de a face aceste verificari și a depista nereguli”, explică Elena Prohnițchi.

Într-un al treilea caz de eventual conflict de interese semnalat de Moldova Curată, cel al omului de afaceri Vasile Ozun, tot el primar din partea PDM al comunei Bogzești, Telenești, ANI a anunțat că va exista un control. Așa cum am relatat în lunile septembrie și octombrie 2018, primarul o are în subordine, în funcția de contabilă-șefă, pe sora sa, iar cu firma fiului său, ”Eurodeviz” SRL, Primăria Bogzești a încheiat mai multe contracte de prestare a serviciilor de construcții. După mai multe insistențe să ne ofere un răspuns la sesizarea expediată la 22 octombrie 2018, ANI ne-a informat, în scris, că sesizarea ”va fi examinată în cadrul dosarului de control privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, inițiat anterior în privința dlui Ozun Vasile”.

Expertă: ”Refuzurile nu trebuie să descurajeze. Ele arată că ANI a început în sfârșit să-și realizeze principala sa funcție de control”

Experta de la "ADEPT", Elena Prohnitchi, notează că refuzurile de a porni controale, amintite mai sus, ar trebui abordate ”dintr-o perspectivă pozitivă”. ”Acesta demonstrează că ANI a început  în sfârșit să-și realizeze principala sa funcție de control a averilor și intereselor funcționarilor publici și de verificare a respectării regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor și al restricţiilor. În același timp, în procesul activității sale, inclusiv prin refuzarea inițierii controlului, inspectorii de integritate vor avea posibilitatea să identifice deficiențele cadrului legal și lacunele sistemului E-integritate, care împiedică buna exercitare a atribuțiilor lor. De aceea, refuzurile nu trebuie să descurajeze, ci trebuie documentate, pentru că pot servi drept dovezi pentru îmbunătățirea cadrului legal și normativ în domeniul declarării și verificării averilor și intereselor personale”, a mai notat Elena Prohnițchi, coordonatoare de programe la Asociația pentru Democrație Participativă "ADEPT".  

Viorica Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-12-05 17:26
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Președintel raionului Basarabeasca este verificat de ANI
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.  Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie…//...
(0) comentarii
2019-11-11 21:23
Distribuie:

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau…//...
(0) comentarii
2019-11-01 17:38
Distribuie:

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”

CANDIDAT: ION COTOMAN, BLOCUL ELECTORAL ”ACUM”
Integritatea în activitate politică Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților. Ion Cotoman este economist de profesie. Este administratorul firmei ”Antares-Agro” SRL.…//...
(0) comentarii
2019-11-01 16:51
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.