Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Ascensiunea președintei raionului Șoldănești, firma nedeclarată a soțului și licitația câștigată de fiu

Svetlana Rotundu, președintele raionului Șoldănești, nu a indicat în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate o întreprindere individuală fondată și administrată de soțul său. În 2012, în perioada în care aceasta deținea funcția de vicepreședinte de raion, o altă întreprindere individuală, fondată și administrată de fiul ei, a câștigat cel puțin o licitație organizată de o direcție raională din Șoldănești, soldată cu încheierea unui contract în valoare de peste 250 mii de lei.

Svetlana Rotundu este liderul democraţilor din raion și totodată, membră a Consiliului Politic Național al formațiunii. Ea a fost aleasă în funcţia de președinte de raion cu susţinerea democraţilor, comuniştilor, liberalilor, reprezentantului blocului electoral Iurie Leancă şi a unuia dintre cei doi socialişti aleşi în Consiliul Raional. Cei doi consilieri de la „Partidul Nostru” s-au abţinut, iar alți şapte aleşi pe lista PLDM au lipsit de la şedinţa de constituire a Consiliului Raional Şoldăneşti. Președintele raionului a fost ales chiar la prima ședință, cu votul a 17 din cei 20 de consilieri prezenți. Votul consilierului socialist a provocat nemulțumirea liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care l-a acuzat pe Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, de faptul că nu și-a respectat angajamentele luate anterior, de a nu participa la votarea președinților de raioane din partea partidelor pro-europene.

De la secretară la președinte de raion

Ziarul ”Cuvântul” scrie că Svetlana Rotundu a absolvit Colegiul Pedagogic din Orhei şi Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi. Ulterior, timp de 12 ani a fost secretară a Consiliului local şi 7 ani – primar al satului său de baştină Climăuţii de Jos, Şoldăneşti. Apoi a tot fost promovată. În 2008 a fost numită şefă a Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, iar peste doi ani - aleasă vicepreşedintă a raionului Şoldăneşti. Ea și-a menținut această funcție până în vara 2015, când a fost votată în calitate de președinte de raion.

Declarația Svetlanei Rotundu cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014 încă nu este postată pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) şi nici pe cel al raionului Șoldănești. În schimb, pe site-ul Consiliului Raional a fost plasat un mesaj de salut prin care Svetlana Rotundu anunță că „unul dintre obiectivele principale ale paginei web este de a apropia administrația publică de cetățenii raionului, aceasta făcând parte din misiunea de promovare a transparenței și sporirea eficienței accesului la informație”.

Casă, teren, mașini, toate în satul de baștină

Declarația sa de avere din 2013 ne arată că din funcția de vicepreședinte de raion a avut în 2012 un salariu anual de 62,5 mii de lei, iar soțul, unul de 13 mii. Familia Rotundu locuiește într-un imobil cu o suprafață de 100 de metri pătrați din Climăuții de Jos, raionul Șoldănești, satul de baștină al familiei. Totodată, aceasta deține 1,45 ha de teren, dintre care 0,42 ha sunt cele de pe lângă casă, iar alte 1,03 ha – cota de teren agricol. La capitolul bunuri mobile, funcționara a precizat că deține un automobil Volkswagen Jetta fabricat în 1991 și procurat în 2004, un Mercedes Benz Sprinter din 1998, cumpărat în 2009, dar şi un tractor T-40, achiziționat încă în 1997.

Totuși, am aflat ce venituri a avut Svetlana Rotundu anul trecut din declarația sa de avere, oferită ziarului local ”Cuvântul”. Potrivit jurnaliștilor de aici, noul președinte al raionului Șoldănești le-a prezentat declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate pe anii 2013-2014 la prima cerere. ”„Aflând despre intenţia noastră de a publica informaţia ce se conţine în aceste declaraţii, dna Svetlana a surâs cu subînţeles. „Şi tot aşa veţi proceda când voi pleca din funcţia de preşedinte, ca lumea să vadă cu ce averi am venit şi cu ce averi mă voi duce”, a spus dânsa, adăugând: „Corect””, a scris ”Cuvântul”. În declarația din 2014, Svetlana Rotundu a indicat în plus doar un depozit bancar de 12,6 mii de lei.

Nu a indicat întreprinderea soțului și nu cunoaște nimic despre licitația câștigată de fiu

Nici în declarația din 2013, nici în cea din 2014, Svetlana Rotundu nu a indicat vreo firmă, deși datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Anatolie Rotundu, soțul său, este fondator la Întreprinderea Individuală (ÎI) „Rotundu Anatolie”, înregistrată în luna august 2011 în Climăuții de Jos. Întreprinderea are un capital social de 0 lei, dar are, printre obiectivele de activitate declarate „exploatări forestiere, transport rutier de mărfuri, comerț cu fructe și legume, comerț cu materiale lemnoase”.

Familia Rotundu are doi copii, Vladimir și Ana. Ambii, spun oamenii din Climăuții de Jos, ar fi acum plecați peste hotare. Vladimir Rotundu este însă, conform datelor de la CÎS, fondator la ÎI „Rotundu Vladimir”. Aceasta a fost înregistrată în 2008, tot în Climăuții de Jos și are ca obiective de activitate declarate mai mult tipuri de comerț.

În 2012, pe când mama sa era vicepreședinte de raion, întreprinderea lui Vladimir Rotundu a câștigat o licitație organizată de Direcția Generală Învățământ, Tineret și Sport Șoldănești, din cadrul Consiliului Raional Șoldănești. Aceasta s-a desfășurat pe 22 iunie 2012 pentru servicii de alimentare a elevilor din tabăra Dumbrava. Prețul inițial a fost de 231 mii de lei. Ulterior, între această întreprindere și Direcția raională au fost semnate două acorduri adiționale, unul de 21,5 mii de lei pe 22 octombrie 2012 și un altul, pe 24 decembrie, în valoare de 4 mii de lei.

Solicitată de Moldova Curată, Svetlana Rodundu a spus că soțul său deține într-adevăr o întreprindere individuală, doar că nu a declarat-o deoarece nu activează (deși e înregistrată la CÎS). Ea ne-a mai spus că nu cunoaște prea multe despre întreprinderea fiului său, pentru că acesta este o persoană matură. „El e destul de matur și nu mai locuiește cu mine. Direcția Învățământ nu era în gestiunea mea. Nu prea cunosc la câte licitații a participat, pentru că nu-s banii mei și nu le port grija. Eu nu am avut niciun aport la asta”, a precizat președintele raionului Şoldănești.

                                                                      Victor Moșneag

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2015-11-23 09:36
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.