Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Bani publici plătiţi pentru lustruirea imaginii preşedintei raionului Leova

Consiliul Raional Leova a plătit în luna iunie 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră a Partidului Democrat (PD). Unii consilieri susţin că banii nu erau planificaţi în bugetul local, de aceea o învinuiesc pe preşedintă că ar face abuz de banii publici pentru a se promova, dar şi pentru a face imagine partidului pe care îl reprezintă.

La şedinţa Consiliului Raional din 25 septembrie curent, consilierul din partea PLDM Ion Gudumac i-a cerut preşedintei raionului Leova, Efrosiniei Greţu, să explice cine a comandat articolul din ziar şi din ce surse acesta a fost plătit. „Nu mă interesează conţinutul înfrumuseţat al acestui material de laudă, vreau să ştiu dacă el a fost plătit din bani publici sau din banii proprii ai preşedintei. Prin acest articol, Efrosinia Greţu îşi face campanie electorală atât ei, cât şi partidului din care face parte”, a spus consilierul raional.

Literatura şi Arta: „Preşedinta leovenilor mizează pe virtuţile raţiunii stoice...”

La 19 iunie 2014, în ziarul „Literatura şi Arta”, la rubrica „Profil” a apărut articolul „Clar adânc de irişi”, semnat de Andrei Moroşanu. Într-un limbaj poetic, autorul o caracterizează pe preşedintă ca fiind o persoană modestă: „Fire copleşită de zbucium, Efrosinia Greţu păşeşte în viaţă la braţ cu modestia...”; un conducător bun: „În expansiunile sale metaforice, preşedinta leovenilor mizează pe virtuţile raţiunii stoice...”, dar şi  membră de partid: „Singurătatea de gândire dânsa o neutralizează cu ajutorul oamenilor. În acest context, ea pune miza pe reflecţiile partenerilor de alianţă, le ascultă păsul, investighează conceptul relaţiilor bilaterale. Linia de ascensiune în tot ce face preşedinta am intuit din discuţiile cu primarii Ioana Răcilă din Beştemac, Vasile Grosu din Filipeni, Ion Guţu din Cazangic, Tatiana Gorgos din Sărata Nouă, Ivan Para din Tigheci, Ivan Tomşa din Sărata-Răzeşi...” .

Efrosinia Greţu este preşedinta Organiţaţiei Teritoriale (OT) Leova a Partidului Democrat, iar primii trei primari vizaţi în articol sunt şi ei membri ai acestei formaţiuni. Mai mult, Vasile Grosu, primarul satului Filipeni, este vicepreşedintele OT Leova al PD, dar şi preşedintele Asociaţiei Aleşilor Locali din cadrul acestui partid.

Şase mii de lei pentru un articol de promovare

Andrei Moroşanu, autorul articolului, spune că nu a fost remunerat. „Mai înainte, când am mai scris un articol despre preşedinta raionului Leova, am fost remunerat, dar nu din bani publici, atunci s-a găsit un sponsor, însă acum nu am fost plătit. De la sediul central al PD ne-au spus: dacă promovaţi oamenii noştri, atunci redacţiilor li se vor aloca nişte bani din contul partidului. Eu promovez imaginea autorităţilor din PD, am scris şi despre preşedintele raionului Ialoveni, Lilian Popescu; al raionului Rezina, Eleonora Graur, Ilie Rău de la Călăraşi şi tot aşa. Încă nu am fost remunerat, însă aştept”, spune Andrei Moroşanu.

Efrosinia Greţu a explicat pentru Moldova Curată că acest articol a costat bugetul local şase mii de lei, banii fiind plătiţi publicaţiei, nu autorului, însă susţine că s-a urmărit promovarea activităţii instituţiei pe care o conduce. „Dacă domnul a luat un interviu de la preşedintele raionului, din ai cui bani trebuie să fie plătit articolul? Atât timp cât eu sunt în funcţia de preşedintă, eu nu-mi fac imagine mie sau familiei mele, ci a instituţiei pe care o conduc”, spune Efrosina Greţu.

Menţionăm faptul că Efrosinia Grecu candidează la funcţia de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din partea PD, aceasta fiind a 20- ea la număr.

 (Ne) transparenţa banilor publici

Directorul executiv al Centrului de promovare a libertăţii de exprimare şi a accesului la informaţie „Acces-info”, Vasile Spinei, afirmă că banii publici ar trebui gestionaţi şi cheltuiţi de către autorităţile locale de o manieră transparentă. „Finanţele din bugetul local trebuie să fie planificate la început anului, consilierii votând destinaţia acestora. Dacă aleşii locali afirmă că banii plătiţi pentru acest articol nu au fost planificaţi, atunci cred că s-a încălcat politica financiară a instituţiei. Mai mult, autorităţile publice locale alocă bani pentru articole publicitare, însă acestea au rolul de a promova anumite strategii în interesul instituţiei publice, dar nu al conducătorului sau al unui partid politic. Totodată, instituţia media care difuzează un material promoţional, trebuie să informeze cititorul că articolul este unul publicitar, în caz contrar, rămânem manipulaţi, crezând tot ce e scris acolo”, conchide expertul.

Lilia Zaharia

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2014-10-06 09:47
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.