Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Candidații la funcția de vice-președinte al ANI: unul vrea să păstreze o parte din echipa CNI, altul - condamnă activitatea acesteia

Lilian Chișcă și Francisco Talmaci, candidați la funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), au susținut a doua probă din concurs - interviul. Lilian Chișcă a precizat că, în cazul în care va fi ales în această funcție, va miza și pe o parte din angajații fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), argumentând că ei au experiență în examinarea dosarelor privind integritatea subiecților declarării. Francisco Talmaci a criticat însă activitatea CNI, spunând că fosta instituție s-a bazat prea mult pe sesizările cetățenilor și pe cele din mass media.

Primul care a răspuns la întrebări a fost Lilian Chișcă, în prezent şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul ANI. El a declarat că în cazul în care va deveni vice-președinte al ANI, va îndeplini funcțiile care îi vor fi delegate de către președintele autorității, în conformitate cu prevederile legislației. Acestea nu sunt foarte strict delimitate de legea cu privire la ANI, astfel, Lilian Chișcă este de părere că cei doi conducători, președintele și vice-președintele, ar urma să își împartă direcțiile de activitate.

Candidatul a mai spus că și-ar dori, în calitate de vice-președinte al ANI, să participe la selectarea viitorilor angajați, iar accentul ar trebui pus pe angajații fostei CNI, a căror experiență este superioară față de cea a candidaților care ar veni din afară.

Totodată, referitor la activitatea viitorilor inspectori de integritate, Lilian Chișcă a opinat că ar trebui făcute publice numai actele de constatare definitive elaborate de aceștia.

Francisco Talmaci: ”Lipsa de activitate a ANI îi face pe funcționarii publici să se simtă mai comod”

Cel de-al doilea candidat, Francisco Talmaci, care deține în prezent funcția de specialist principal al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor, a subliniat că lipsa de activiate a ANI, de mai bine de un an, îi  face pe funcționarii publici să se simtă mai comod, pentru că nu le sunt verificate declarațiile de avere și interese personale în perioada respectivă.

În opinia lui, un risc major și o provocare pentru activitatea ANI va fi asigurarea integrității la nivelul consilierilor locali, care au depus pentru prima dată anul acesta declarații de avere și de interese personale.

El mai crede că un punct slab al fostei CNI a fost faptul că s-a bazat prea mult pe sesizările cetățenilor și pe cele din mass-îmedia, în loc să depună eforturi pentru a depista domeniile sau situațiile vulnerabile care există în societate.

În opinia lui Francisco Talmaci, ANI ar trebui să aibă maxim 60 de angajați, dintre care cel mult 25 de inspectori de integritate. El a comparat ANI de la noi cu Agenția Națională de Integritate din România, care verifică 500 de mii de declarații anual, având ceva mai mult de o sută de angajați.

A plecat de la CNA pentru a beneficia de pensie specială

Întrebat de către membrii Consiliului de Integritate de ce a decis să plece din cadrul Centrului Național Anticorupție, în 2016, la Inspecția Financiară, unde ridică un salariu mai mic, candidatul a recunoscut că a făcut acest lucru, pentru a putea beneficia de pensia specială de la CNA, pentru că era riscul de a se majora vârsta de pensionare.

Urmează testul la poligraf

După proba interviului, cele mai multe punct le-a acumulat Francisco Talmaci – 27,6, iar Lilian Chișcă a acumulat 24,09 puncte. Așadar, cumulativ, după proba scrisă și cea a interviului -  ultimul este în avantaj, devansând-ul pe actualul angajat al ANI cu 2,61 puncte.

Următoarea etapă a concursului va fi testarea la poligraf. Ambii candidați s-au arătat dispuși să treacă proba detectorului de minciuni, indiferent de rezultatele acestuia.

Natalia Enache

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-11-07 10:37
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.