Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Cazul apartamentelor pentru rudele lui Oleg Melniciuc: proces penal încheiat cu sesizare către ANI

Procuratura Anticorupție a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice un posibil conflict de interese în privința președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc. Sesizarea vizează modul în care mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente la preț redus în blocul de pe strada Hristo Botev din Chișinău, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. În prezent, Oleg Melniciuc este vicepreședinte al Judecătoriei municipiului Chișinău, ales la 29 noiembrie 2016, în legătură cu reorganizarea instanțelor judecătorești din țară.

Procuratura Anticorupție a decis neînceperea urmăririi penale

Procuratura a investigat în cadrul unui proces penal pornit în luna decembrie 2016 modul în care Primăria Chișinău a dat în arendă Judecătoriei Râșcani, în anul 2014, un teren pentru construcția apartamentelor pentru angajații Judecătoriei și cei ai Curții Constituționale, dar și faptul că în blocul construit între timp s-au ales cu apartamente rudele lui Oleg Melniciuc. Procesul penal a fost pornit în urma unui denunț formulat de fostul procuror al municipiului Chișinău Ion Diacov. După un proces penal care a durat o lună, Procuratura Anticorupție a decis neînceperea urmăririi penale și clasarea procesului penal „din lipsa elementelor infracțiunii”. În schimb, Procuratura Anticorupție a expediat o sesizare la ANI.

Mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente cedate de doi angajați ai Judecătoriei

Procuratura a constatat că mama și soacra lui Melniciuc au contractat apartamentele după ce doi angajați ai judecătoriei s-au răzgândit și au decis că nu mai au nevoie de apartamente la preț preferențial. Iată ce a declarat Oleg Melniciuc la audierile din cadrul procesului penal: „Prin Acordul de reziliere din 23.06.2015 judecătorul Judecătoriei Rîşcani mun. Chişinău dna Ludmila Ursu a reziliat contractul cu privire la construcţia apartamentului repartizat prin procesul-verbal a Grupului de lucru al Judecătoriei Rîşcani, mun. Chişinău din 27.04.2015 şi m-a anunţat că ar dori să vîndă dreptul de creanţă asupra acestui apartament la preţul de 5000 euro, dat fiind că are necesitate de mijloace financiare.

Ulterior, anunţînd-o pe mama mea despre această ofertă, ultima a declarat că este de acord să o procure dat fiind că ar dori să vină cu traiul la Chişinău, fapt care a fost realizat prin contractul de cesiune din 18.07.2016.

Totodată soacra mea, Anna Bobeica, a procurat dreptul de creanţă asupra construcţiei apartamentului de la angajatul instanţei Anastasia Bobeico, căreia i-a fost repartizat apartamentul prin procesul-verbal al Grupului de lucru al Judecătoriei Rîşcani, mun. Chişinău din 27.04.2015, iar din lipsa de bani şi dorinţa de a cîştiga, a înstrăinat acest drept de creanţă la preţul de 2000 euro”.

În sesizarea depusă la ANI, Procuratura Anticorupție indică faptul că Elena Melniciuc, mama magistratului, „a beneficiat de construcţia apartamentului nr./////// cu suprafaţa totală de 80,00 m2 compus din două odăi, la preţ total de 28 800 euro, care la momentul încheierii contractului constituia suma de 630 115, 20 lei”. În privința soacrei lui Oleg Melniciuc, procurorii afirmă că aceasta „a beneficiat de construcţia apartamentului nr.///// cu suprafaţa totală de 73,00 m2 compus din două odăi, la preţ total de 26 280 euro, care la momentul încheierii contractului constituia suma de 522 483, 19 lei”. 

Procurorii anticorupție consideră că în aceste două cazuri Oleg Melniciuc s-a aflat în conflict de interese, de aceea a sesizat Autoritatea Națională de Integritate. Aceasta însă deocamdată nu este funcțională, aflându-se în proces de constituire. Președintele în exercițiu al Autorității, Anatolie Donciu, a declarat anterior că în ultima jumătate de an, perioadă în care Comisia Națională de Integritate se reformează în Autoritatea Națională de Integritate, au fost depuse în jur de 100 de sesizări, care vor fi examinate imediat ce instituția își va începe activitatea. 

Contradicție în răspunsul magistratului

În blocul pentru magistrați de pe strada Hristo Botev au procurat apartamente și alte rude ale lui Oleg Melniciuc. În luna noiembrie 2016, când a fost întrebat de reporterii portalului anticorupție.md în ce condiții rudele sale au ajuns să dețină apartamente în blocul magistraților, președintele Judecătoriei Râșcani a oferit o altă versiune. El a declarat că toate rudele sale au procurat apartamente la preț comercial, prin negocieri cu directorul companiei de construcții. În răspunsul oficial expediat redacției, el a trecut sub tăcere faptul că mama și soacra sa au dobândit apartamentele cedate de angajații judecătoriei, plătind pe ele prețuri mai mici decât cele de piață. Tot atunci, în răspunsul Judecătoriei s-a afirmat că Ana Bobeica îi este magistratului „rudă îndepărtată”: „Vă informăm că Melniciuc Elena Pavel este mama domnului Oleg Melniciuc, care intenționează trecerea cu traiul în mun. Chișinău, iar persoanele pe nume Bobeică Anna, Melinciuc Andrei, Melenciuc Aurelia sunt rude îndepărtate ale domnului Oleg Melniciuc care erau în căutarea posibilității investirii propriilor finanțe și au contractat spații în acest bloc la recomandarea ultimului, or atunci când o persoană din satul natal te întreabă unde ar putea contracta un imobil îi vei recomanda acolo unde ești sigur că investițiile nu vor fi pierdute sau furate, precum s-a întâmplat cu mulți investitori în construcții”.

În solicitarea depusă în anul 2014 la Primăria Chișinău privind alocarea unui teren pentru construcția apartamentelor pentru angajații Judecătoriei pe care o conducea, Oleg Melniciuc a invocat „starea critică” privind condițiile de trai ale angajaților, însă nu a prezentat documente doveditoare, iar Primăria nu le-a solicitat. În realitate, o parte din persoanele care s-au ales cu apartamente în blocul nou, inclusiv Oleg Melniciuc și președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu, dețin locuințe spațioase în municipiul Chișinău. Decizia prin care Consiliul Municipal a repartizat terenul a fost atacată ca ilegală în instanță de către Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat. Judecătoria Centru a calificat decizia CMC drept legală. Această hotărâre a instanței a rămas definitivă prin faptul că nu a fost atacată la Curtea de Apel de către OTC.

Viorica Manole

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(1) comentarii
2017-02-01 15:18
Distribuie:

vashim

02.02.2017
23:04
Si dmna Ursu Ludmila....mare e...... mai este....de cind a venit in capitala tot duce tratative ilicite cu fostul nacealinik

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a luat în arendă fostul său birou din Primăria Căușeni

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a luat în arendă fostul său birou din Primăria Căușeni
Fostul primar al orașului Căușeni și actualul deputat democrat Grigore Repeșciuc nu se poate despărți de biroul său de primar. El a decis să-l arendeze pe durata mandatului său de parlamentar, pentru orele de întâlnire cu cetățenii. Darea în arendă a fost deja aprobată de Consiliul local. Deși Oficiul Teritorial…//...
(0) comentarii
2019-07-12 11:43
Distribuie:

ANI: Cumetri, nașii și finii nu sunt persoane apropiate

ANI: Cumetri, nașii și finii nu sunt persoane apropiate
Numirea fostului judecător Gheorghe Balan în funcția de șef interimar al Inspectoratului General de Poliție, în condițiile în care cumătrul său, Andrei Năstase, este ministru de Interne, dar și angajarea lui Andrei Popov ca șef de cabinet al ministrului de Externe Nicolae Popescu, cei doi fiind naș și fin, au…//...
(0) comentarii
2019-06-29 12:00
Distribuie:

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat. A expirat termenul de prescripție

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat. A expirat termenul de prescripție
După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi,…//...
(0) comentarii
2019-06-13 01:36
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.