Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sute de mii de lei cu un avocat și o licitație care putea fi repetată. ”În judecată am să demonstrez că procurorii au greșit”

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

Procurorii îl acuză pe demnitarul aflat la al 4-lea mandat în fruntea raionului Dubăsari că ar fi încheiat ilegal contracte de achiziționare a serviciilor de asistență juridică cu o firmă privată, că ar fi fraudat licitații publice și că ar fi plătit ilegal sporuri salariale și ajutoare materiale nejustificate unor persoane. 

Contracte cu un cabinet de avocați pentru o muncă ce ar fi trebuit făcută de angajații CR Dubăsari

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Grigore Policinschi a încheiat ilegal două contracte cu un avocat, în anii 2015 și 2016, pentru ca acesta să acorde asistență juridică Consiliului Raional Dubăsari și să reprezinte instituția în instanțele de judecată. Acest lucru contravine unei hotărâri a Guvernului din anul 2012, care stabilește clar cine anume poate reprezenta interesele instituțiilor în instanțe naționale și internaționale. Potrivit acestei hotărâri, dar și Regulamentului de activitate al Direcției juridice a CR Dubăsari, numai angajații direcției, care au statut de funcționar public și diplomă în drept, puteau acorda asistența juridică necesară și reprezenta CR în instanțe. Prin contractele încheiate cu un cabinet privat de avocați, bugetul CR Dubăsari ar fi fost prejudiciat cu 396 000 de lei. 

La audierile din cadrul urmăririi penale, Grigore Policinschi a spus că el nu a făcut decât să execute deciziile Consiliului Raional, care a împuternicit un avocat să reprezinte instituția, iar pe președintele raionului - să semneze contractele de prestare a serviciilor. Policinschi a mai argumentat că angajații Direcției Juridice nu puteau reprezenta interesele CR, „fiindcă în instanțele de judecată este necesară prezența specialiștilor cu experiență în domeniul de specialitate”.

Acuzații referitoare la achiziția serviciilor de cazare

O altă acuzație adusă de procurori se referă la un concurs de achiziționare a serviciilor de cazare. Potrivit acuzatorilor de stat, în luna februarie 2016 Grigore Policinschi a încheiat cu Întreprinderea Municipală „COCT Prietenia” un contract de prestare a serviciilor de cazare, în valoare de 200 de mii de lei, fără ca la licitație să fi participat 3 agenți economici. Acest fapt ar contraveni legii, care prevede că licitația ar fi trebuit anulată și organizat un nou concurs.

Procurorii au mai constatat că în anii 2013-2017, un agent economic care a luat în locațiune casa de odihnă a Consiliului Raional și terenul aferent acesteia ar fi acumulat datorii la plata locațiunii în valoare totală de 449 519, 46 lei și o penalitate în sumă de 194 412, 10 lei. Grigore Policinschi ar fi știut despre asta, dar nu a întreprins nimic ca să informeze Consiliul Raional și să recupereze banii, iar acest fapt este calificat drept acțiuni „care au dus la provocarea de urmări grave intereselor ocrotite de lege ale Consiliului raional Dubăsari”.

Demnitarul neagă implicarea sa în fapte ilegale și se declară nevinovat

Când a fost audiat la PA, președintele raionului Dubăsari a negat că nu a informat Consiliul și a prezentat acte și decizii prin care ar fi probat că în fiecare an a informat CR în privința datoriilor și chiar a propus rezilierea contractului de locațiune. La 1 ianuarie 2018 contractul a fost desfăcut unilateral, urmând, potrivit lui Grigore Policinschi, ca datoriile să fie revendicate în continuare de la agentul economic, inclusiv pe cale judiciară. 

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul a negat orice implicare în fapte ilegale și a susținut că este nevinovat. Solicitat de Moldova Curată, Grigore Policinschi a refuzat să comenteze învinuirile, menționând că va răspunde la mai multe întrebări doar într-un interviu față în față. ”Dacă aveți întrebări, veniți la Consiliul Raional. Am mai avut situații când s-au prezentat că sunt din Moldova, dar de fapt erau din Tiraspol. Și nu dau interviu la nimeni. Procuratura poate scrie multe și mărunte, treaba lor. În judecată am să demonstrez că sunt niște greșeli de-ale lor, ale procurorilor”, a spus demnitarul.

Anterior a fost implicat într-un conflict de interese: fiică angajată prin dispoziție semnată de tata

Grigore Policinschi a ajuns și anterior în vizorul instituțiilor de drept și al celor de control. În luna octombrie 2015, după un articol al portalului Moldova Curată, în care se anunța că demnitarul și-a angajat fiica în calitate de juristă la Consiliul Raional, Comisia Națională de Integritate a inițiat un control. S-a constatat că demnitarul s-a aflat în conflict de interese.  

De asemenea, un audit efectuat de Curtea de Conturi pentru anul 2011 a arătat că președintele raionului Dubăsari și Consiliul Raional au cheltuit bani din buget nejustificat, angajând suplimentar normelor prevăzute de Guvern în jur de 50 de oameni. Inspectorii CC au arătat că pentru salarizarea acestora au fost cheltuiți suplimentar circa 1,2 milioane de lei, dintre care peste 835 de mii de lei doar pentru salarizarea celor 37 de persoane angajate suplimentar la Consiliul Raional Dubăsari.

Lilia Zaharia

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-03-15 15:24
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat. A expirat termenul de prescripție

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat. A expirat termenul de prescripție
După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi,…//...
(0) comentarii
2019-06-13 01:36
Distribuie:

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de interese admis, acum este bănuit de abuz în serviciu

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de interese admis, acum este bănuit de abuz în serviciu
Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior…//...
(0) comentarii
2017-09-27 14:01
Distribuie:

Primăriţa din Negreşti nu vrea ca să afle o ţară întreagă despre eventualul conflict de interese în care este implicată

Primăriţa comunei Negreşti din raionul Străşeni şi-a angajat fiica în funcţia de bibliotecar în cadrul bibliotecii din localitate, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control în legătură cu acest caz. Zinaida Panainte afirmă însă că fiica sa nu este funcţionar public şi nu e cazul unui control…//...
(0) comentarii
2016-05-05 14:16
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.