Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Conflictul de la ANI, versiunea lui Anatolie Donciu: „Strătilă a uzurpat puterea la ANI și a capturat funcția de președinte” Victor Strătilă: „A fost restabilită ordinea de drept”

După ce săptămâna trecută a anunțat că a depus, la Parlament, cerere de demisie din funcția de președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI) în urma conflictului cu vicepreședintele în exercițiu Victor Strătilă, Anatolie Donciu a expediat presei un mesaj în care își prezintă propriul punct de vedere asupra celor întâmplate în instituție. Mai jos reproducem fragmente din scrisoarea lui Anatolie Donciu și comentariul lui Victor Strătilă asupra celor întâmplate la ANI.

„Prin Hotărârea Parlamentului RM din 25.10.2012, nr.225, am fost numit în calitate de membru al Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pe un termen de 5 ani, iar în baza Hotărârii Parlamentului din 25.10.2012, nr. 226, am fost  desemnat în funcția de președinte al Comisiei respective pe durata mandatului. În aceeaşi zi, pentru un mandat de 5 ani, au fost numiţi, de către Parlament, dl Viorel Chetraru în funcţia de director al CNA şi Mihai Balan în funcţia de director al SIS. După cum se cunoaște, mandatul meu de membru al CNI a expirat la 25.10.2017, iar cel de președinte, nefiind similar cu cel de membru, urma să înceteze (situație absolut similară cu poziția directorilor CNA și SIS, numiți, după cum am menţionaz, în funcțiile respective în aceeași zi) doar în condițiile Legii nr. 199 din 19.07.2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică (Legea nr.199/2010), în care este specificat că: „…În cazul în care termenul regulamentar de exercitare a mandatului expiră sau a expirat, iar succesorul de competență nu intră în exercitarea mandatului, demnitarul continuă să-şi exercite mandatul până la ocuparea funcției de către succesorul de competență””.

Ce s-a întâmplat la ANI câteva zile înainte de a fi solicitată intervenția poliției - opinia lui Anatolie Donciu 

Însă, la 27 octombrie 2017, după amiază, la ANI a telefonat Victor Strătilă şi a ordonat ca efectivul Autorităţii să nu plece nicăieri, deoarece Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului pregăteşte o scrisoare în baza căreia el va ocupa funcţia de preşedinte al ANI. În cele din urmă Strătilă nu s-a prezentat la serviciu, dar a declarat că, luni, 30.10.2017, dânsul convoacă şedinţa operativă a Autorităţii, deşi, la moment nu prezenta-se nici un document.

La 30 octombrie 2017, la 08.30 dimineaţa, am adunat colectivul pentru şedinţa respectivă şi când am intrat în sală l-am găsit pe Strătilă, de unul singur, care, şezând în fotoliul preşedintelui, a declarat că deja el este preşedintele ANI. În asemenea situaţie i-am propus să nu blocheze desfăşurarea şedinţei şi, după caz, să prezinte un document oficial, care i-ar fi confirmat poziţia de preşedinte. Dumnealui s-a iritat la culme şi, ameninţând colectivul cu sancţiuni drastice pentru nesupunere, a părăsit sala de şedinţe.

În şedinţa respectivă a fost pusă în discuţie declaraţia lui Strătilă şi s-a decis de a înainta Comisiei juridice un demers oficial prin care să fie clarificată situaţia în cauză, fapt pentru care a fost întocmit procesul-verbal (nr.02 din 30.10.2017)”.

„Strătilă a perfectat un proiect de ordin prin care s-a autoproclamat președinte al ANI”

În continuare, Anatolie Donciu scrie că, prin demersul său, ANI a cerut opinia Comisiei parlamentare juridice „referitor la asimilarea mandatului de membru al CNI cu cel de preşedinte al CNI, precum şi la veridicitatea şi legalitatea expirării mandatului de preşedinte al CNI odată cu cel de membru al Comisiei”. 

„Deşi încă nu primisem nici un răspuns la solicitarea în cauză, Strătilă insista înflăcărat,  la funcţia de preşedinte al ANI şi, în acest scop, personal a perfectat un proiect de ordin (cu greşeli gramaticale, incorect şi agramat atât pe motive de fapt, cât şi pe cele de drept, neinvocând absolut nici un temei juridic), datat cu 30 octombrie 2017, prin care s-a autoproclamat preşedinte al ANI şi l-a propus pentru înregistrare. În calitate de reacţie la acest „document” i s-a dat un răspuns oficial  (nr.01/516 din 31.10.2017) prin care i s-au indicat erorile comise, precum şi lipsa informaţiilor şi dispoziţiilor oficiale, lipsa de argumentare juridică şi de drept a dorinţei sale neostenite pentru a ocupa funcţia de preşedinte al ANI. Ca urmare, la 31.10.2017, în cancelaria ANI a parvenit şi a fost înregistrată (nr. de intrare 641) scrisoarea Comisiei juridice (nr.CJ-10/292 din27.10.2017), adresată lui Strătilă, în calitate de răspuns la cererea ultimului din 23.10.2017. 

Din conţinutul acestui răspuns (…) rezultă următoarele:„…iar în cazul expirării mandatului președintelui CNI încetarea mandatului de drept de membru al CNI şi, respectiv, de președinte al CNI şi încetarea raporturilor de serviciu se constată de către vicepreședintele CNI prin emiterea unui ordin intern…”.

Totodată, în ultimul alineat din răspunsul menţionat al Comisiei juridice este indicat: „…Prezentul răspuns are un caracter consultativ şi în conformitate cu alin.(3) art.27 din Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Legea nr.797-XIII din 02 aprilie 1996 nu poate fi folosit în instanţele de judecată””. 

Anatolie Donciu mai susține că, împreună cu angajații ANI, i-a cerut lui Victor Strătilă să explice „care sunt actele administrative oficiale, argumentele şi temeiurile juridice pentru obţinerea funcţiei de preşedinte al ANI”, la care vicepreședintele ANI ar fi răspuns că „răspunsul Comisiei juridice este sufucient pentru a fi investit în funcţia de preşedinte al ANI”.  Președintele ANI mai spune că a decis să depună cerere de demisie la 31 octombrie 2017 pentru a nu „tensiona” relațiile de serviciu și pentru a evita „traumarea și afectarea și mai gravă a efectivului”, iar la 1 noiembrie  organizat o adunare a angajaților pentru a-și anunța demisia. „La orele 14.00 am adunat ccolectivul într-o şedinţă, la care l-am invitat şi pe Strătilă, în cadrul căreia am anunţat despre depunerea cererii de demisie şi am solicitat să aşteptăm până a doua zi, pentru a preda, în mod civilizat şi paşnic toate bunurile, arhiva şi alte documente. La această propunere, Strătilă a strigat că nu este de acord şi că trebuie imediat ca dânsul să ocupe funcţia de preşedinte, în caz contrar va chema poliţia. Am insistat la propunerea de a aştepta până a doua zi, însă nu s-a acceptat, iar colectivul a rămas nedumerit şi, totodată şocat de situaţia creată, fără drept la replică.

În aceste condiţii, am propus colegilor să plece la locurile de muncă, declarând misiunea mea de preşedinte în exerciţiu al ANI finalizată, în legătură cu depunerea cererii de demisie. Între timp au venit mai mulţi poliţişti, Strătilă a purces la demunerea declaraţiilor, iar eu am părăsit incinta Autorităţii Naţionale de Integritate. Prin urmare, prin această declaraţie, fără intenţii de justificare personală sau de acuzare pe cineva, inclusiv a oficialilor la care am apelat, posibil cu prea mult lux de amănunte, am decis să informez opinia publică şi societatea despre realitatea obiectivă şi circumstanţele reale în care Strătilă, de fapt, a uzurpat puterea în Autoritatea Naţională de Integritate, în situaţia în care, efectiv, exista o soluţie mult mai paşnică şi civilizată”, a scris Anatolie Donciu în mesajul său către presă. 

Victor Strătilă: „Nu a fost o harță pentru interimat, a fost restabilită ordinea de drept” 

Deocamdată, Parlamentul nu a anunțat dacă a acceptat sau a respins cererea de demisie a președintelui ANI, în timp ce însuși semnatarul se află în concediu de boală. 

La rândul său, Victor Strătilă nu a făcut declarații pentru presă, însă a publicat un mesaj pe pagina sa de pe Facebook: „Referitor la ultimele evoluții la ANI, anumite surse mass-media s-au grăbit să scrie că este vorba de un conflict, scandal, că este o harță pentru interimat etc. În realitate a fost restabilită ordinea de drept, deoarece nici un demnitar, după expirarea mandatului, nu mai are dreptul de a primi salariu de la instituția în care a activat, de a se folosi de automobilul de serviciu cu șofer personal sau de a se folosi de alte bunuri ale instituției. Admiterea unor astfel de situații ar însemna încuviințarea delapidării banilor publici. Din acest motiv am acționat în limitele legii, restabilind ordinea de drept în instituție. La moment instituția activează în regim normal. Automobilul de serviciu al ex-președintelui este sigilat și pus la parcare, șoferul concediat iar biroul încuiat - toate acestea până la numirea unui nou președinte. După cum vedeți, nimic personal, doar respectarea legii și neadmiterea delapidării banilor publici”, a scris Victor Strătilă pe Facebook. 

Cele întâmplate pe 1 noiembrie la ANI au fost discutate în ședința Consiliului de Integritate vineri, 3 noiembrie. Membrii CI au pregătit un proiect de declarație referitor la situația de la ANI, însă documentul așa și nu a fost aprobat de toți membrii și, respectiv, nu a fost făcut public. CI este instituția care va alege președintele și vicepreședintele ANI și ulterior va supraveghea activitatea ANI.

Viorica Manole

 
Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2017-11-08 02:36
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Foștii membri ai CNI au pierdut definitiv procesul de judecată cu ANI

 Foștii membri ai CNI au pierdut definitiv procesul de judecată cu ANI
Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, ex-membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), nu vor beneficia de salariile restante de la instituția unde au activat, chiar dacă le-au revendicat prin judecată. Decizia le aparține magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), emisă după aproape 2 ani de procese.…//...
(0) comentarii
2019-05-21 10:10
Distribuie:

Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, au pierdut procesul de judecată cu ANI

Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, au pierdut procesul de judecată cu ANI
Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins cererea foștilor membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, care au cerut ca Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să le plătească salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până când a fost aleasă…//...
(0) comentarii
2018-11-16 11:11
Distribuie:

Va verifica sau nu ANI proprietățile lui Vlad Plahotniuc?

Va verifica sau nu ANI proprietățile lui Vlad Plahotniuc?
Autoritatea Națională de Integritate ar putea fi în imposibilitatea de a verifica dacă liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, deține sau nu cele patru vile de lux, despre care a dezvălui RISE Moldova în cadrul unei investigații. Problema constă în legislația cu privire la activitatea ANI, care prevede că averile unei…//...
(0) comentarii
2018-09-19 13:06
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.