Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga

Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din țară.

Firma ”Ecostat” SRL a fost fondată în luna martie 2015 de către Leonid Negru și Radu Baltag, ultimul fiind și administratorul afacerii timp de un an și jumătate. În luna octombrie 2016, s-a schimbat administratorul, astfel că la conducerea firmei a venit Alexei Buliga. Firma activează în domenii de activitate precum colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale, dar prestează și servicii de decontaminare.

După o lună de la preluarea conducerii – 7 contracte de achiziții

Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, de la înființare și până în luna octombrie 2016, această firmă nu câștigase nici un contract de achiziții cu vreo instituție publică.

Concursurile de achiziții au început să fie câștigate la doar o lună de la venirea lui Alexei Buliga în funcția de administrator. Astfel că în luna noiembrie 2016, firma ”Ecostat” deja a câștigat primul concurs. Rezultatul - un contract în valoare de 180 de mii de lei încheiat cu Spitalul Raional Hâncești. Peste trei luni firma a mai încheiat un contract cu același spital. De data aceasta, firma condusă de Alexei Buliga a beneficiat de un contract în valoare de 202 mii de lei.

Două contracte de achiziții în valoare totală de 148 de mii de lei au fost încheiate cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Încă trei contracte de achiziții au fost câștigate anul trecut cu alte trei instituții medicale din țară: Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Spitalul Clinic Municipal Bălți și Institutul Mamei și Copilului din capitală. Contractul cu ultima instituție a fost de jumătate de milion de lei.

Administrator, dar și șofer

Din declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a deputatei Valentina Buliga vedem că de la administrarea firmei soțul său a ridicat în anul 2016 un salariu de peste 16 mii de lei, acesta fiind onorariul său pentru trei luni. La adresa juridică a firmei ”Ecostat” SRL, situată pe strada Alexandru Pușkin din capitală, nu este înregistrat nici un număr de telefon ca să putem lua legătura cu domnul Alexei Buliga. Am întrebat-o pe deputata cum a ajuns soțul ei la această firmă. Valentina Buliga a răspuns că soțul său nu a avut de lucru aproape un an, iar pe la sfârșitul anului 2016 s-a angajat la firma ”Ecostat”, fiind acolo și în poziția de șofer, dar și administrator.

Tot în anul 2016, soțul Valentinei Buliga a mai obținut un venit salarial de peste 28 de mii de lei de la firmele ”Drancor” SRL, cu activitate în domeniul producerii înghețatei, și de la Societatea pe Acțiuni Gedeon Richter, care include o rețea de farmacii. În proprietatea familiei Buliga se află şi cote de participare în cadrul companiilor “Valex-Farm” S.R.L. (70%) şi “Cascor” S.R.L. (10%), însă nu este indicat venitul obținut din deținerea cotelor-părți.

Cu donații de la fiică și moștenire de la părinți

Pe lângă venitul de circa 139 de mii de lei obținut de Valentina Buliga de la Parlament, deputata a mai indicat în declarația de avere și interese personale peste 17 mii de lei în calitate de lector la Universitatea de Medicină ”Nicolae Testimițeanu”. Totodată, familia Buliga și-a întregit veniturile și cu 5000 de euro, proveniți dintr-o donație. Deputata a precizat pentru Moldova Curată că fiica le-a donat această sumă.

Familia Buliga are în proprietate un apartament de circa 90 de metri pătrați, o vilă de circa 84 m. p., situată în orașul Codru din municipiul Chișinău, dar și o construcție accesorie de 23 de m. p. Anul trecut Valentina Buliga a devenit moștenitoarea casei părintești și a unei clădiri accesorii, dar și a patru terenuri în satul său de baștină.

Mașină în valoare de 622 de mii de lei și credite de circa 580 de mii lei

Familia Buliga mai deține două autoturisme, unul de model Volkwagen Pasat în valoare de 9 mii de euro și unul Hyundai Santa Fe, care a fost cumpărat nou în anul când aceasta a devenit deputată, cu circa 31 de mii de euro.

În declarația de avere a deputatei sunt indicate trei credite: două în valoare totală de 380 de mii de lei și altul de 10 mii de euro.

Valentina Buliga este vicepreședinta Partidului Democrat din Moldova, președinta Organizației de Femei  PDM, iar în Legislativ este președinta Comisiei politică externă și integrare europeană.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(0) comentarii
2018-01-23 09:41
Distribuie:

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Știri relevante:

Profil candidat: Ion Groza

Profil candidat: Ion Groza
Integritatea în activitatea politică Ion Groza este președintele raionului Cahul, ales în vara lui 2015 pe listele Partidului Liberal Democrat. La aceste alegeri candidează independent pe circumscripția nr. 43 Cahul. În august 2016, Ion Groza, împreună cu toată echipa de primari și consilieri raionali a părăsit formațiunea, rămânând neafiliați. „Suntem în…//...
(0) comentarii
2019-02-19 11:54
Distribuie:

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea
Integritatea în activitatea politică Nicolae Molozea este preşedintele raionului Ştefan Vodă, ales la începutul lunii iulie 2015. Din februarie până în iulie 2015 a fost deputat în Parlament, în fracțiunea Partidului Democrat. A acces în Legislativ fiind al 22-lea în lista PD. Până a ajunge în Parlament, timp de două…//...
(0) comentarii
2019-02-11 22:17
Distribuie:

Profil candidat: Nicolae Molozea

Profil candidat: Nicolae Molozea
Integritatea în activitatea politică Nicolae Molozea este preşedintele raionului Ştefan Vodă, ales la începutul lunii iulie 2015. Din februarie până în iulie 2015 a fost deputat în Parlament, în fracțiunea Partidului Democrat. A acces în Legislativ fiind al 22-lea în lista PD. Până a ajunge în Parlament, timp de două…//...
(0) comentarii
2019-01-20 12:00
Distribuie:

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.