Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice

Monitorizăm integritatea persoanelor cu funcţii publice
Monitorizăm activitatea ANI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică

//...

Cumnata președintei raionului Rezina are vilă în munții Carpați

Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur, și-a achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere.

Pensiunea ”Floare de Colț” din comuna Mănăstirea Humorului este situată la 60 km de oraşul Suceava, în apropiere de staţiunea montană Gura Humorului, lângă pârâul Chilia. Destinația este un punct de atracție pentru turiști, deoarece oferă posibilităţi de cazare pentru cel puțin 50 de persoane.

Cu salariu de bugetară, dar cu vilă în munți

Alexandra Graur (sora soțului președintei de raion) a devenit proprietara acestei pensiuni în anul 2016, în timp ce era angajată la Întreprinderea de Stat ”Registru”. În prezent ea lucrează în calitate de specialist superior în aceeași instituție, care, după reformă, are o altă denumire: Agenția de Servicii Publice.

La vârsta de 28 de ani și cu un salariu de bugetară, tânăra a reușit să devină proprietara uneia dintre cele mai vestite pensiuni din județul Suceava. În timp ce acumula bani pentru a cumpăra pensiunea, Alexandra Graur făcea și donații Partidului Democrat din Moldova, formațiune pe care o și promova intens pe rețelele de socializare. Astfel, în campania electorală din anul 2014, când lucra la „Registru”, ea a donat PDM suma de zece mii de lei.

O sursă care a solicitat să își păstreze anonimatul a precizat pentru Moldova Curată că, de fapt, vila-pensiune din Carpați ar aparține familiei Mihail și Eleonora Graur și că Alexandra ar figura doar în acte ca proprietară. Sursa ne-a comunicat că în vara anului 2017 Mihail Graur anunța în orașul Rezina că este în căutare de bucătari pe care să-i angajeze la o pensiune din România.

Am sunat la pensiunea „Floare de Colț” pentru a afla cine este proprietarul, însă un bărbat care a răspuns la telefon, fără a se prezenta, ne-a spus că nu știe cine este proprietar, deoarece el a fost angajat recent.

În actele din registrele autorităților române se arată că pensiunea aparține Alexandrei Graur, originară din satul Cuizăuca, raionul Rezina, cetățean român, unica asociată a firmei ”Pensiunea Floare de Colț”.

Eleonora Graur refuză de o lună să răspundă la întrebările despre averea sa și vila cumnatei

Am sunat-o pe Alexandra Graur pentru a o întreba cum e posibil ca dintr-un salariu de bugetară să achiziționeze o pensiune montană. Ea însă a refuzat categoric să vorbească. ”Vă rog, să nu mă mai sunați”, a răspuns scurt, întrerupând convorbirea.

Am căutat-o de câteva ori la telefon și pe președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, pentru a elucida legătura familiei sale cu această pensiune. De câteva ori, Eleonora Graur ne-a declarat că este prinsă în activități și nu poate vorbi. ”Vă voi suna eu mai târziu”, era răspunsul.

La 3 martie curent i-am expediat Eleonorei Graur o solicitare prin care am cerut explicații referitoare la declarația sa de avere pentru anul 2016, dar și la legătura familiei sale cu pensiunea din România.

Timp de o lună Eleonora Graur nu a răspuns la mesaj, iar la 6 aprilie curent am contactat-o din nou. Și de această dată s-a eschivat să răspundă, dar a precizat scurt: ”Eu nu am nici o legătură cu această vilă. Am văzut că mi-ați trimis o scrisoare (n.r. ”solicitare de informații”), însă eu vă voi răspunde în scris la toate întrebările în curând”. Până la momentul publicării articolului, Eleonora Graur nu a răspuns nici la întrebările ce țin de proprietarul-beneficiar al pensiunii ”Floare de Colț” din comuna Mănăstirea Humorului, și nici la cele despre proveniența bunurilor indicate în declarația sa de avere.

Eleonora Graur a vizitat de mai multe ori această zonă suceveană, de când în anul 2013, orașul Gura Humorului a semnat acorduri de înfrăţire cu oraşul Hotin din Ucraina, cu oraşul Rezina şi cu oraşul sucevean Siret în vederea promovării, în comun, a unor proiecte de dezvoltare.

 

A indicat în declarație o mașină de 11 mii de euro. Pe piață un model similar este de 4 ori mai scump

În declarația de avere de acum doi ani, președinta raionului Rezina nu a indicat venitul obținut de către soțul său, Mihail Graur, ci doar venitul în calitate de președintă de raion. Tot cu doi ani în urmă, adică în anul 2016, familia Graur a cumpărat o mașină de teren de model Volvo XC 90 cu o valoare indicată de 220 de mii de lei (estimativ 11 mii de euro). În realitate, un astfel de model de autoturism este cu mult mai scump. La o companie de vânzare (dealer autorizat), prețul unei astfel de mașini începe de la 44 de mii de euro.

Nici în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 președinta de raion nu indică salariul soțului, ci doar venitul său din salariu, peste 108 mii lei. Soțul Eleonorei Graur este administratorul firmei SRL ”Danaomix”, care comercealizează echipamente agricole. Firma este înregistrată în apartamentul familiei din sectorul Râșcani al capitalei, bun imobil pe care îl indică în declarația de avere. Mihail Graur este unicul fondator al acestei firme, dar și conducătorul acesteia. Venitul obținut din deținerea cotelor părți în această afacere nu este indicat.

Cu venituri modeste, dar cu locuință și mașină luxoase

Familia Graur este și proprietara unei case de locuit luxoase din orașul Chișinău, în apropierea Universității Agrare din Moldova, într-o zonă verde și liniștită, despre care Moldova Curată a relatat anterior într-o investigație. Întrebată din ce surse și-a construit casa, ea a specificat în cadrul emisiunii ”Ora locală” de la Elita TV că această locuință a fost construită înainte ca să vină într-o funcție publică.

Tot în declarația de avere pentru anul trecut, democrata indică și terenurile agricole achiziționate cu câțiva ani în urmă. Anul trecut, Eleonora Graur a contractat un credit de 70 de mii de lei, bani pe care va trebui să-i restituie până în anul 2021.

În anul 2010 a făcut donații de 124 de mii de lei pentru PDM

Eleonora Graur este vicepreședintă a Partidului Democrat, dar și președinta Organizației Teritoriale a PDM din raionul Rezina. La alegerile parlamentare din anul 2014 a figurat cu nr. 34 pe lista candidaților PDM. Relația sa cu democrații este mai veche. Când activa la Academia de Studii Economice din Moldova, adică în anul 2010, Eleonora Graur a donat partidului suma de 34 de mii de lei, iar soțul ei, Mihail Graur, ca reprezentant al firmei ”Danaomix”, a donat 90 de mii de lei, potrivit Raportului Financiar al PDM, pentru referendumul din 5 septembrie 2010. În total, în acea campanie electorală familia Graur a donat 124 de mii de lei.

Eleonora Graur a fost numită într-o funcție publică în anul 2011, când democrații au propus-o la poziția de președintă a raionului Rezina, ea fiind originară din satul Cuizăuca. După alegerile locale din anul 2015, a fost realeasă.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Preluarea textelor de pe pagina www.moldovacurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.moldovacurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
(2) comentarii
2018-04-17 11:00
Distribuie:

Nicolae

23.04.2018
23:09
jurnalisti,oameni necompetenti,oameni fara de simt omenesc,sa judeci omenirea omului merit acceptat de popor este incorect,Doamna Eleonora Graur onesta Respublicii Moldova

ruslan

11.05.2018
00:16
am ramas inmarmurit sa aflu dupa atitea ani, la ce nivel o ajuns Eleonora, nnda, nu am cuvinte, dintr-o simpla profesoara de universitate.....Lilea Zaharia, stii ce ma amuza cel mai mult?.........e faptul ca o colega de scoala din satul tau natal(Larguta), prin anul 2001 o fost bona copiilor Eleonorei, asa ca Eleonora si Misa(pe atunci el era administratorul caminului cu 4 etaje a faculatti economie, UASM) au ceva legat cu satul Larguta fara sa fie la curent.................p/u comentariul de mai sus iti raspund in felul urmator: nu vorbi despre onestitate, deoarece nu stii cita mita a luat in acea perioada de la studenti, iar in camin ca sa dorimi o noapte(la fete), trebuia sa dai dijma la administrator, adica lui Mihai, dar nu m-am gindit niciodata ca din asa ceva, poti sa faci asemenea avere, bravo lor

Adaugă Comentariu

Capcha, click for reload

Top demnitari cu probleme

Iacob Stegărescu
Șef al Secției Construcții Telenești
Ilan Șor
Primar al orașului Orhei
Vasile Ozun
Primar al comunei Bogzești
Proiectul „www.moldovacurata.md - platformă on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice” este realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova
Copyright © 2013 Moldova Curată. Toate Drepturile rezervate.